Wyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam ! Zainspirował mnie przepis z tej strony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego(...)szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić. Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić
Stare Garyłodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek(...)uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej marchewkę, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i przekładamy do kapusty
Walijskie PichcenieKociołek węgierski z pulpetami Duża porcja pysznego i kolorowego dania jednogarnkowego. Szybki i pożywny letni obiadek dla całej rodziny. Polecam! Składniki: Pulpety: 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia pulpetów Dodatkowo: 200g pieczarek 1 średnia cukinia (u mnie pół(...)wielkości kostkę *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zeszklenia *** *** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy pulpety i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelnie dokładamy łyżkę masła i podsmażamy
Blog z Apetytempowiecie na pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym? Jest to super pomysł na danie obiadowe. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym są mięciutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w wykonaniu i jestem pewna, że każdemu uda się to danie. Pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym polecam podawać z ziemniakami z wody, ryżem(...)dowolną kaszą. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pulpety w pysznym i kremowym sosie pieczarkowo – porowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie pieczarkowo – porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki
Gotuj z Prezesemfalse false false PL X-NONE X-NONE Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on! Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został(...)KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie. KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut. SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 jajko - ząbek czosnku - mozzarella - kminek - sól - ostra papryka - boczek (plastry) SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW: KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, zgniatamy czosnek, doprawiamy
Związek na patelniwarzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka(...)gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka
Moja DelicjaDzisiaj przepis na szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn(...)namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was na pyszne pulpeciki nadziewane mozzarellą, jest przy nich trochę „zabawy”, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie koniecznie, warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety z mozzarellą Składniki 400 g mielonego mięsa np. łopatki 1 duża kulka mozzarelli 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy 1 szklanka bulionu 1 jajko 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka bazylii(...)bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju obsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Do garnka przekładamy pulpety, cebulę i całość zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem. Dusimy do miękkości. W tym czasie w dużej ilości osolonej wody
To co lubię - gotuję i polecamPulpety na ostro w sosie pomidorowy Dzisiaj polecam pulpety na ostro w sosie pomidorowym. Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Składniki na 4 porcje: 50 g mięsa mielonego cebula łyżka mielonej kolendry 3 ząbki czosnku łyżeczka kminku mielonego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka imbiru łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki(...)pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek, kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Artykuł Pulpety na ostro w sosie pomidorowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaDuża patelnia pysznych pulpetów w sosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz(...)czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy formuj średniej wielkości pulpety – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, zdejmij i odstaw. Teraz na patelni przesmaż resztę posiekanej cebuli (jeśli trzeba, uzupełnij olej), pod koniec
Kulinarna PolskaJeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól(...)oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety). Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki
magiczna kuchnia KasiWpis pochodzi z mgotuje.pl Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym. Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając(...)środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie
Marta GotujePulpet też może mieć charakter. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 duże Pulpet też może mieć charakter Po angielsku pulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem(...)cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzPulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką(...)kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu. Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pyszne pulpeciki z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut
lysygotuje.plMamy. [Mama]: Kate! ja tego kiedyś nie wytrzymam! Przyszedł tata przelotem do domu (Tata bardzo dużo pracuje i czasem wpada w środku dnia na obiad ;)) i zeżarł WSZYSTKIE(!!!) pulpety. Wszystkie! I on się dziwi, że nie może schudnąć! I on…… Nie wiem, co jeszcze Tata, gdyż moimi myślami zawładnęło jedno słowo. PULPETY! Pulpeciki! Pyszne mięsne kuleczki. To jest(...)tego młody ziemniaczek z koperkiem. I sadzone jajko! I wiosenny obiad gotowy. Generalnie pulpety zazwyczaj robię z tego, co mi w ręce wpadnie (albo co jest w lodówce). Tym razem w lodówce nie było nic, więc przynajmniej wiem, ile gramów czego było, bo musiałam kupić Łapcie przepisik na pyszne fit – pulpeciki wieprzowo wołowe w sosie warzywnym. Składniki: 250g mięsa wieprzowego
Kate's Kitchen