pulpety - 2533 przepisów (strona:20/169)

Pulpety w sosie koperkowym 178

takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem...  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej(...)czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy

Kardamonovy
Pulpety w sosie pieczarkowym 478

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone(...)rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę, przyprawy i lekko odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać mięso. W dłoniach zwilżonych zimną wodą uformować około

Ala piecze i gotuje
Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem 239

Lato to nie tylko upalne dni. To także dni chłodniejsze, deszczowe i niezbyt przyjemne. W takie dni chciałoby się zjeść coś konkretniejszego, ale nie koniecznie ciężkiego. Pulpety z chudego mięsa to doskonała propozycja na taki chłodniejszy letni dzień. Są lekkostrawne i zawierają minimalna ilość tłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze(...)ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami 135

moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła naprawdę zaskakująca! Chcąc ją wzbogacić o jakąś treściwą „wkładkę”, tym razem wpadłam na pomysł dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!   Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno(...)warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety łososiowe 300g świeżego łososia 1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej w wodzie) 1 jajko łyżeczka koperku sól, pieprz Wykonanie: zupa: do dużego garnka wlać bulion, zagotować, włożyć podzielony na różyczki kalafior i marchewkę

Raj dla Podniebienia
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 189

klops! Pyszny, aromatyczny, syty, zdrowy - taki jest roślinny pulpet z soczewicy. Nigdy nie spróbowałam mięsnych pulpetów, bo zawsze wyglądały one dla mnie bardzo nieapetycznie. Nawet w czasach nałogowego, nieświadomego pożerania i uwielbiania mięsnych potraw, klopsy były dla mnie nie do przyjęcia. Natomiast do spożycia roślinnej wersji nie trzeba było mnie namawiać. Te soczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują(...)szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym 180

Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i pełnowartościowy obiad to proponuję zrobić takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki(...)tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię. sos pomidorowy:  1 puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula

Kolorowa kuchnia Elki
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 243

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę warzyw. Wszystko chwilę razem smażyć, ok 10 minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować

Monia miesza i gotuje
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 184

Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę szybko. Od pewnego czasu zmagam się z remontem, z tego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego(...)spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą

Smaki Ewy
Pulpety w sosie grzybowym 180

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej restauracji znajdziecie na innych blogach. U nas ma być domowo i przytulnie. I przede wszystkim smacznie. Dlatego właśnie wzięliśmy się za pulpety. Jest domowo, jest prosto i jest smacznie. Bardzo często chadzamy na klopsiki(...)czyli pulpety właśnie) do pewnego szwedzkiego sklepu z wyposażeniem wnętrz. Kurcze, lubimy te klopsiki, są naprawdę smaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym.       Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę

Marder&Marder Manufacture
Pulpety w sosie pieczarkowym 268

Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne.  Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:)   pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK  ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki(...)Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut)  Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę.  Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym.  Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak

Takie tam pichcenie
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 208

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni smażymy  pulpety z każdej strony, tylko aby je obsmażyć z wierzchu. Zagotowujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy pulpety na kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek. Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam

KuchcikoweLove
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 197

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 290

koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek(...)zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa

Stare Gary
pomidorowe pulpeciki 217

pulpeciki w pomidorowym sosie Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę . Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się

Miód i pieprz
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 201

Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki(...)sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie