Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny i z pewnością prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Są soczyste, delikatne i przede wszystkim syte. Zobacz jak szybko i tanio przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Składniki 1 kg mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 6 płaskich łyżek bułki tartej (lub 1 sucha bułka) 2 małe cebule(...)podgrzewam na średnim ogniu do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję przez 5 minut. Podczas gotowania się sosu pomidorowego oczywiście nie tracę czasu 🙂 i przygotowuję pulpety . Przygotowuję pulpeciki. Obieram 1 ząbek czosnku, 2 małe cebule i kroję w drobna kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę oraz czosnek i szklę. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiam
Ania gotujepysznie smakuje z aromatycznym sosem, którego nigdy nie jest za dużo. Wszystko zaś zrobione z trzech składników na krzyż. Zobacz przepis Czwartkowy obiad to Warzywna zupa ramen z wege pulpetami Czy zupa może wystarczyć za cały obiad? Jak najbardziej, jeśli tylko jest treściwa. Taki jets nasz ramen. Zupa ramen, czy w ogóle makron ramen zrobiły w ostatnich latach oszałamiającą karierę(...)końcu postanowiliśmy zrobić wersję glutem free i na dodatek na skróty w oparciu o dostępne składniki. Zamiast pszenicznego makaronu jest cukinia, a w roli dopalacza energetycznego wystąpiły warzywne pulpety. W efekcie powstało danie na serio znakomite, lekkie, ale dające poczucie sytości, łatwe do zrobienia i zdrowe. Robiąc ramen, przygotowaliśmy dwa razy więcej pulpetów niż było potrzeba, ponieważ potrzebowaliśmy
Niedzielny kucharzZupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki(...)warzywnego 300 g cukinii 2 łodygi selere naciowego pokrojonego w kostke 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku 1,5 łyżki posiekanego koperku 80 ml śmietanki 30% ser feta Na pulpety 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko oraz: mąka pszenna (olej roślinny, mleko lub woda) Sposób wykonania / Instructions
Spice things upPULPETY W SOSIE KOPERKOWYM 🌱💚 Lepszych nie jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki(...)składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku) 2 ząbki czosnku
CzarnawisienkaPulpety z łososia w sosie czosnkowo pietruszkowym. Ja to z ajedzeniem ryby to na bakier, dlatego zawsze muszę tak ją sobie podac, żeby to zjeść. W takiej formie jak najbardziej. Tak przygotowana ryba w postaci pysznych pulpecików do mnie jak najbardziej przemawia. Pulpeciki w aromatycznym sosie, podane z prażoną kaszą gryczaną. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time(...)mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia 1 cebula 1 jajko 1/3 szkl płatków owsianych ½ szklanki siekanego koperku sól i pieprz od smaku olej Na sos 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła lub oleju 1 cebula pokrojona
Spice things upPulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na pulpety Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku
Spice things upPulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na pulpety Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku
Spice things upPieczone pulpety drobiowe są mega łatwe , brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się(...)zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne. Pulpety przygotujecie w 10 minut , później już robota robi się za Was . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy
Słodkie Gotowaniepieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:). Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody. 3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniCześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle. Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam
Pieprzyć z Fantazjąmargin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka(...)moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia
Związek na patelnipotrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych(...)pokrojonych na kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety
Bułka z Chlebem