pulpety - 2146 przepisów (strona:21/144)

Pulpety w sosie pomidorowym 29

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny i z pewnością prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Są soczyste, delikatne i przede wszystkim syte. Zobacz jak szybko i tanio przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Składniki 1 kg mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 6 płaskich łyżek bułki tartej (lub 1 sucha bułka) 2 małe cebule(...)podgrzewam na średnim ogniu do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję przez 5 minut. Podczas gotowania się sosu pomidorowego oczywiście nie tracę czasu 🙂 i przygotowuję pulpety . Przygotowuję pulpeciki. Obieram 1 ząbek czosnku, 2 małe cebule i kroję w drobna kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę oraz czosnek i szklę. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiam

Ania gotuje
Obiady poniedziałek-piątek z listą zakupową 36

pysznie smakuje z aromatycznym sosem, którego nigdy nie jest za dużo. Wszystko zaś zrobione z trzech składników na krzyż. Zobacz przepis Czwartkowy obiad to Warzywna zupa ramen z wege pulpetami Czy zupa może wystarczyć za cały obiad? Jak najbardziej, jeśli tylko jest treściwa. Taki jets nasz ramen. Zupa ramen, czy w ogóle makron ramen zrobiły w ostatnich latach oszałamiającą karierę(...)końcu postanowiliśmy zrobić wersję glutem free i na dodatek na skróty w oparciu o dostępne składniki. Zamiast pszenicznego makaronu jest cukinia, a w roli dopalacza energetycznego wystąpiły warzywne pulpety. W efekcie powstało danie na serio znakomite, lekkie, ale dające poczucie sytości, łatwe do zrobienia i zdrowe. Robiąc ramen, przygotowaliśmy dwa razy więcej pulpetów niż było potrzeba, ponieważ potrzebowaliśmy

Niedzielny kucharz
Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka 27

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki(...)warzywnego 300 g cukinii 2 łodygi selere naciowego pokrojonego w kostke 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku 1,5 łyżki posiekanego koperku 80 ml śmietanki 30% ser feta Na pulpety 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko oraz: mąka pszenna (olej roślinny, mleko lub woda) Sposób wykonania / Instructions

Spice things up
Pulpeciki w sosie koperkowym 44

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM 🌱💚 Lepszych nie jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki(...)składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku) 2 ząbki czosnku

Czarnawisienka
Pulpety z łososia w sosie czosnkowo pietruszkowym 44

Pulpety z łososia w sosie czosnkowo pietruszkowym. Ja to z ajedzeniem ryby to na bakier, dlatego zawsze muszę tak ją sobie podac, żeby to zjeść. W takiej formie jak najbardziej. Tak przygotowana ryba w postaci pysznych pulpecików do mnie jak najbardziej przemawia. Pulpeciki w aromatycznym sosie, podane z prażoną kaszą gryczaną. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time(...)mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia 1 cebula 1 jajko 1/3 szkl płatków owsianych ½ szklanki siekanego koperku sól i pieprz od smaku olej Na sos 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła lub oleju 1 cebula pokrojona

Spice things up
Pulpety z łososia w sosie paprykowym 30

Pulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na pulpety Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku

Spice things up
Pulpety z łososia w sosie paprykowym 22

Pulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins 30 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety 500 g płatów z łososia(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na pulpety Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku

Spice things up
Pieczone pulpety drobiowe 52

Pieczone pulpety drobiowe są mega łatwe , brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się(...)zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne. Pulpety przygotujecie w 10 minut , później już robota robi się za Was . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy

Słodkie Gotowanie
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 51

pieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 21

Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie z kurek 39

Cześć! Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też.  Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko  * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.  Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w pomidorach 72

margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka(...)moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki   pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia

Związek na patelni
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 41

potrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych(...)pokrojonych na  kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania