pulpety - 2146 przepisów (strona:19/144)

Kremowa zapiekanka makaronowa z pulpetami 24

Dzisiaj kremowa zapiekanka makaronowa z pieczonymi pulpetami. Uwielbiam, a dlatego, że jest bardzo prosta , zwłaszcza kiedy macie wcześniej przygotowane pulpety. Ja zrobiła podwójną porcję pulpetów miesiąc temu. Część wykorzystałam do np.: zapiekanki makaronowej z sosem pomidorowym, a drugą część zamroziłam i rozmroziłam, kiedy chciałam zrobić kolejną zapiekankę, tym razem bardziej kremową, serową i super prostą. Zapiekanka składa się z dowolnego(...)wstępne podgotowanie brokułu lub fasolki. Teraz czas na ważny punkt przepisu , czyli serowy sos. Sos składa się z mleka i wody, mieszanki serów i czosnku. Makaron, brokuł i upieczone pulpety gotują się w sosie, wciągają z niego całą wodę. W rezultacie powstaje gęsta, kremowa i mocno aromatyczna zapiekanka . Ser nie musi być idealnie rozpuszczony, a i tak sos będzie idealny

Słodkie Gotowanie
Klopsiki z łososia w sosie pomidorowym 17

bardzo fajna propozycja dla dzieci ale nie tylko. Dzieci z reguły nie lubią ryb, ale jedząc klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część(...)sosu pomidorowego  tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety

wesoła kuchnia
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą 39

posiekanego koperku","5 \u0142y\u017ceczek musztardy sarepskiej","100 ml \u015bmietanki 30 %","3 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej","s\u00f3l i pieprz","2 woreczki kaszy gryczanej"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"PULPETY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119so mielone zagnie\u0107 r\u0119k\u0105 do uzyskania g\u0142adkiej, napowietrzonej struktury. Dodaj jajko, bu\u0142k\u0119 tart\u0105, musztard\u0119 i odrobin\u0119(...)u0105 \u015bmietank\u0119 przelej do sosu na patelni. Podgrzewaj jeszcze przez chwil\u0119 na niewielkim ogniu.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pulpeciki-w-sosie-musztardowym-z-gorczyca\/#wpzoom-rcb-direction-step-15977373850964549","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Pulpety z sosem podawaj z kasz\u0105 gryczan\u0105. Kasz\u0119 gotuj we wrz\u0105tku przez 20 minut. Po ugotowaniu na\u0142\u00f3\u017c do g\u0142\u0119bokich talerzy i polej

ProstePesto.pl
Pulpety w sosie paprykowo-musztardowym 40

Pulpety w sosie paprykowo-musztardowym to pyszne i proste danie obiadowe. Musztarda nadaje tej potrawie wyjątkowego smaczku i charakteru. Pulpety wyśmienicie smakują podane z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pożywny obiad dla całej rodziny :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 duża cebula(...)łyżeczki musztardy lub więcej wg upodobań przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany olej lub oliwa do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa

Blog kulinarny S9.PL
Pulpety rybne z ryżem czarnym 35

Pulpety rybne z ryżem czarnym i surówką to mój dzisiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne(...)jest pełnoziarnisty, bogaty w błonnik, bezglutenowy i lekkostrawny. Ma ciekawy, lekko orzechowy smak i efektownie się prezentuje ze względu na kolor (po ugotowaniu z czarnego nabiera fioletowej barwy). PRZEPIS PULPETY RYBNE Z RYŻEM Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała

Dorota Smakuje
Pulpety w maślanym sosie pomidorowym 72

Pulpety są o tyle fajnym daniem, że sos do nich można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Uwielbiam je w sosie koperkowym, ale czasem mam ochotę na coś innego. Dawno już nie robiłam ich w sosie pomidorowym, dlatego postanowiłam wrócić do tego przepisu, ale nieco go podkręciłam, dodając jeszcze masło. Wyszło pysznie! Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 passata pomidorowa(...)łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   W misce łączymy ze sobą: mięso, 1 łyżeczkę soli, oregano, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

Prosto z Kotła
Pulpety rybne w sosie koperkowym 35

Pulpety rybne w sosie koperkowym to mój dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne). Ja lubię ryby pieczone, ryby(...)klopsiki to jest danie lubiane przez małych u dużych. Ta niewielka forma to dobry pomysł by wprowadzić do diety różnorakie składniki np ryby, warzywa, zioła czy zboża. Do pulpetów oprócz mielonego mięsa zawsze można dodać posiekaną natkę pietruszki, startą marchewkę, otręby zbóż, kaszę. PRZEPIS PULPETY RYBNE W SOSIE Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka

Dorota Smakuje
Pulpety w sosie meksykańskim 91

Pulpety w sosie meksykańskim to pyszne połączenie mięsa z pomidorowym sosem i dodatkiem warzyw konserwowych. Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem, kaszą a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych :). Smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500-600 gram mięsa mielonego, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram pół(...)puszki kukurydzy pół puszki fasoli czerwonej konserwowej 3/4 szklanki wody 1 mniejsza bułka do namoczenia w mleku mleko do namoczenia bułki 1 jajko maka do obtoczenia pulpetów przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,słodka papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy

Blog kulinarny S9.PL
Zupa krem pomidorowy z pulpetami 38

Dzisiaj bardzo smaczna i treściwa zupa krem z pomidorów z pulpetami z mięsa indyka, choć możecie przygotować je z innego rodzaju mięsa. Do przygotowania kremu użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie można zastąpić je smacznymi, dojrzałymi na słońcu i pachnącymi świeżymi pomidorami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki. Składniki na zupę krem pomidorowy z pulpetami: na pulpety(...)łyżeczka suszonego oregano szczypta chili sól morska pieprz czarny świeżo mielony świeża bazylia i oregano do przybrania  1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania zupy kremu pomidorowego z pulpetami: Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, aż zmiękną. Dodajemy posiekany czosnek, pomidory, koncentrat

Kuchnia na Obcasach
Pulpety w sosie pomidorowym 56

Cześć! Bardzo popularne danie jakim są pulpety. Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie.  Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka(...)obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.  Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.  Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 46

Cześć! Propozycja na obiad. W moim domu pulpety goszczą na stole dość często. Tym razem zrobiłam właśnie takie: Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej(...)łyżka masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe niż orzech włoski i obtoczyłam w mące.  Smażyłam na maśle do zarumienienia

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 81

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.     Składniki:   200 g filetów z łososia 300 g filetów z dorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz   Sos:   400 ml śmietanki(...)śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.     Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty.     Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym szybkim obiedzie

kuron.com.pl
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 66

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki(...)czerwonej papryczka chili 1 cebula 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 100 g serka topionego sól, pieprz koperek Pulpety: Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut

wesoła kuchnia
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 120

zwiększają przyswajalność żelaza. Pomidory mają wiele zalet. Warto wykorzystywać ten produkt w kuchni. Dość wdzięczny produkt nawet dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami to bardzo proste danie, które nie tylko pięknie wygląda ale również w łatwy sposób można je podgrzać i zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis i listę składników przedstawiam poniżej(...)spaghetti 250 ml passaty pomidorowej Sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem, nafaszeruj serem mozzarella pokrojoną w kostkę Przygotowane mięso podsmaż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie z czerwonego curry 97

Pulpety w sosie z czerwonego curry Ostatnio chyba przez tą pogodę mam fazę na różnego rodzaju rozgrzewające curry, a te danie to chyba jedno z moich ulubionych ever. Jeżeli chcecie zapoznać się ze smakami tajskiej kuchni to chyba nie ma prostszego dania do spróbowania. Pulpety 500 g Mięsa mielonego (u mnie udziec z indyka) 1 Mała cebulka 1 łyżka Czerwonej(...)limonki Pęczek kolendry 1 łyżka Masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżeczka Płatków chilli lub pieprzu Cayenne Sól (do smaku) Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum pół godziny żeby się przegryzły. Formujemy pulpety wielkości piłki do golfa lub mniejsze i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego na dużym ogniu aż nabiorą

Oslov.
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 57

Pulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania(...)niewłaściwych proporcjach tylko rozrzedza masę mięsną zamiast ją związać. Na ratunek przychodzi wtedy bułka tarta, która wchłania wilgoć. Tyle tylko, że można ją przedawkować i w efekcie powstaną pulpety mięsno-chlebowe. Pulpeciki, które nigdy się nie rozpadają Wszystkie te problemy zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Żeby je zrobić nie potrzeba żadnego spoiwa. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać

Niedzielny kucharz
Pulpety z dynią 94

Pomęczę Was jeszcze trochę tą dynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko(...)odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety.    Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2-3 szklankami wody

Simply Food
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 79

jedną dużą główkę, która trafiła do dwóch dań. Innym wspólnym elementem jest bulion. Rosół potrzebny był do risotta i do minestrone. Poza tym potrzebowaliśmy gotowanego kurczaka do zrobienia pieczonych pulpetów di polo. Menu zostało wreszcie tak ułożone, żeby obok potraw bardziej czasochłonnych jak pulpety, były potrawy bardzo proste, jak minestrone i zapiekanka. No i jeszcze jeden element planowania: tak układamy(...)zrobić w piekarniku. To zdrowy sposób gotowania, a do tego przyspiesza sprawę – kiedy jedno danie piecze się w piecu, jest czas, żeby ogarnąć inne. W tym tygodniu upiekliśmy pulpety, pizzę i zapiekankę. Jak to wszystko ogarnęliśmy? Jeśli chcecie zrobić menu w całości, w zaplanowaniu pracy pomoże Wam ta ściągawka. 1 Nastawiliśmy bulion. 2 Zmiksowaliśmy składniki na pizzę, która trafiła

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z pulpetami 103

Pyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje. [embed]https://youtu.be/lWjeZRiOLoM[/embed] Składniki: Pulpety: około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje) jajko(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka około 180 g śmietany 18 % 150 g sera żółtego sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek Przygotowanie Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę

e-PrzepisyKulinarne
Menu na tydzień: Proste dania orientalne 109

brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz listę zakupów Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach To szybki(...)sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest lekko chrupiące z wierzchu, a środek ma kremowy. Zobacz przepis. Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Proste dania orientalne – iracka zupa z soczewicy Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej to, że właściwie robi się sama. Zresztą

Niedzielny kucharz
PULPETY RYBNE (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 132

dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej. Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości) tak by się nie rozpadły. Gotowe pulpety wyłowić i odcedzić. Pozostały wywar zredukować do 400-500 ml. Do wywaru dodać masło klarowane i odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek. W wersji(...)nabiałem dodać 200 ml śmietany i można pominąć mąkę kokosową. Do gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu. Smacznego! — Jako, że ryba nie jest zbyt tłusta w zależności od makro jakie chcemy osiągnąć należy dodać odpowiednią ilość tłuszczu do sosu czy warzyw z jakimi są serwowane pulpety

Ola la LCHF
Pulpety w sosie koperkowym 72

takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem...  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej(...)czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy

Kardamonovy
Pulpety w sosie pieczarkowym 338

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone(...)rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę, przyprawy i lekko odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać mięso. W dłoniach zwilżonych zimną wodą uformować około

Ala piecze i gotuje
Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem 104

Lato to nie tylko upalne dni. To także dni chłodniejsze, deszczowe i niezbyt przyjemne. W takie dni chciałoby się zjeść coś konkretniejszego, ale nie koniecznie ciężkiego. Pulpety z chudego mięsa to doskonała propozycja na taki chłodniejszy letni dzień. Są lekkostrawne i zawierają minimalna ilość tłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze(...)ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 87

klops! Pyszny, aromatyczny, syty, zdrowy - taki jest roślinny pulpet z soczewicy. Nigdy nie spróbowałam mięsnych pulpetów, bo zawsze wyglądały one dla mnie bardzo nieapetycznie. Nawet w czasach nałogowego, nieświadomego pożerania i uwielbiania mięsnych potraw, klopsy były dla mnie nie do przyjęcia. Natomiast do spożycia roślinnej wersji nie trzeba było mnie namawiać. Te soczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują(...)szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym 82

Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i pełnowartościowy obiad to proponuję zrobić takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki(...)tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię. sos pomidorowy:  1 puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula

Kolorowa kuchnia Elki
Pulpeciki z soczewicy 94

kaszy jaglanej. Mają delikatną, chrupiącą skórkę. Podaję je z dodatkiem sosu pomidorowego, ale myślę że równie smaczne byłyby np. z sosem grzybowym. Z podanych składników uformowałam 22 małe pulpety. Pulpety: 1 szklanka soczewicy + 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1/3 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej, ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: ryż lub makaron do podania natka pietruszki do posypania olej do smażenia Pulpety: Soczewicę namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie zagotować w 2 szklankach wody. Gotować ok. 45 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać sól. Kaszę jaglaną

Bullio
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 124

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę warzyw. Wszystko chwilę razem smażyć, ok 10 minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować

Monia miesza i gotuje
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 89

Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę szybko. Od pewnego czasu zmagam się z remontem, z tego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego(...)spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą

Smaki Ewy
Pulpeciki z soczewicy 104

kaszy jaglanej. Mają delikatną, chrupiącą skórkę. Podaję je z dodatkiem sosu pomidorowego, ale myślę że równie smaczne byłyby np. z sosem grzybowym. Z podanych składników uformowałam 22 małe pulpety. Pulpety: 1 szklanka soczewicy + 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1/3 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej, ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: ryż lub makaron do podania natka pietruszki do posypania olej do smażenia Pulpety: Soczewicę namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie zagotować w 2 szklankach wody. Gotować ok. 45 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać sól. Kaszę jaglaną

Bullio
Pulpety w sosie grzybowym 95

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej restauracji znajdziecie na innych blogach. U nas ma być domowo i przytulnie. I przede wszystkim smacznie. Dlatego właśnie wzięliśmy się za pulpety. Jest domowo, jest prosto i jest smacznie. Bardzo często chadzamy na klopsiki(...)czyli pulpety właśnie) do pewnego szwedzkiego sklepu z wyposażeniem wnętrz. Kurcze, lubimy te klopsiki, są naprawdę smaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym.       Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę

Marder&Marder Manufacture
Pulpety w sosie pieczarkowym 162

Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne.  Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:)   pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK  ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki(...)Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut)  Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę.  Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym.  Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak

Takie tam pichcenie
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 114

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni smażymy  pulpety z każdej strony, tylko aby je obsmażyć z wierzchu. Zagotowujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy pulpety na kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek. Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam

KuchcikoweLove
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 92

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 169

koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek(...)zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa

Stare Gary
pomidorowe pulpeciki 112

pulpeciki w pomidorowym sosie Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę . Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się

Miód i pieprz
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 88

Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki(...)sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Pulpety chlebowe z gulaszem 113

Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka(...)kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej.  Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy niewielkie pulpety, które obtaczamy

kgwjanczewo
Pulpety w sosie koperkowym 103

tartą Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma Do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, sól i kilka ziaren pieprzu ziarnistego Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min ) Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć na miseczkę ) i przygotowujemy sos koperkowy Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki(...)masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :) Składniki na sos: pęczek

Proste Potrawy
Pulpety w sosie koperkowym + film 85

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 40 dag mięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej   sól pieprz(...)rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy . Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę

Smakowite Dania
Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami 172

Wyjątkowo smaczna zupa  z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam ! Zainspirował mnie przepis z  tej  strony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego(...)szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek  drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić. Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić

Stare Gary
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 100

łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek(...)uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej marchewkę, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i przekładamy do kapusty

Walijskie Pichcenie
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 16

false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został(...)KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie. KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut. SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 jajko - ząbek czosnku - mozzarella - kminek - sól - ostra papryka - boczek (plastry)   SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW: KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, zgniatamy czosnek, doprawiamy

Związek na patelni
Pulpety w sosie pomidorowym 28

Pulpety w sosie pomidorowym. Wieprzowe pulpeciki w domowej roboty sosie w dojrzałych, winnych pomidorków z dodatkiem sporej ilości czosnku i ziół prowansalskich. Ilość porcji / Servings – 6 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na sos pomidorowy 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów(...)skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oliwa po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru) 1 łyżeczka ziół prowansalskich Na pulpety 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa) 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano Sposób wykonania / Instructions

Spice things up
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 20

warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka(...)gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Moja Delicja
Pulpety w sosie pomidorowym 34

Dzisiaj przepis na szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn(...)namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety z mozzarellą i makaronem. 41

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pulpeciki nadziewane mozzarellą, jest przy nich trochę „zabawy”, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie koniecznie, warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety z mozzarellą Składniki 400 g mielonego mięsa np. łopatki 1 duża kulka mozzarelli 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy 1 szklanka bulionu 1 jajko 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka bazylii(...)bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju obsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Do garnka przekładamy pulpety, cebulę i całość zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem. Dusimy do miękkości. W tym czasie w dużej ilości osolonej wody

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety na ostro w sosie pomidorowy 69

Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Dzisiaj polecam pulpety na ostro w sosie pomidorowym. Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Składniki na 4 porcje: 50 g mięsa mielonego cebula łyżka mielonej kolendry 3 ząbki czosnku łyżeczka kminku mielonego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka imbiru łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki(...)pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek, kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Artykuł Pulpety na ostro w sosie pomidorowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 75

Duża patelnia pysznych pulpetów w sosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz(...)czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy formuj średniej wielkości pulpety – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, zdejmij i odstaw. Teraz na patelni przesmaż resztę posiekanej cebuli (jeśli trzeba, uzupełnij olej), pod koniec

Kulinarna Polska
Makaron z cukinią i pulpetami 81

Jeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis  jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z  pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to  moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól(...)oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety).  Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki

magiczna kuchnia Kasi
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 174

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym. Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając(...)środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie

Marta Gotuje
Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym 89

Pulpet też może mieć charakter. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 duże Pulpet też może mieć charakter Po angielsku pulpeciki to meatballs – mięsne kulki. Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem(...)cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym 325

Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką(...)kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu.     Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pyszne pulpeciki z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut

lysygotuje.pl
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 100

Mamy. [Mama]: Kate! ja tego kiedyś nie wytrzymam! Przyszedł tata przelotem do domu (Tata bardzo dużo pracuje i czasem wpada w środku dnia na obiad ;)) i zeżarł WSZYSTKIE(!!!) pulpety. Wszystkie! I on się dziwi, że nie może schudnąć! I on…… Nie wiem, co jeszcze Tata, gdyż moimi myślami zawładnęło jedno słowo. PULPETY! Pulpeciki! Pyszne mięsne kuleczki. To jest(...)tego młody ziemniaczek z koperkiem. I sadzone jajko! I wiosenny obiad gotowy. Generalnie pulpety zazwyczaj robię z tego, co mi w ręce wpadnie (albo co jest w lodówce). Tym razem w lodówce nie było nic, więc przynajmniej wiem, ile gramów czego było, bo musiałam kupić Łapcie przepisik na pyszne fit – pulpeciki wieprzowo wołowe w sosie warzywnym. Składniki: 250g mięsa wieprzowego

Kate's Kitchen
Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 90

ząbki czosnku 200g. mrożonego szpinaku w liściach 200g. jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka chrzanu tartego sól , pieprz 1 jajko 4-5 łyżek kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia pulpetów masło klarowane do smażenia Dodatkowo: jogurt naturalny gęsty do podania z zupą świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia zupy Przygotowanie: Krem z selera :Seler korzeniowy obieramy , wraz z selerem naciowym myjemy(...)garnku rozgrzewamy masło , smażymy warzywa aż lekko zmiękną. Zalewamy wodą , gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą , świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri. Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem. Pulpety mięsno-szpinakowe: Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką , dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny , dusimy do zgęstnięcia. Do miski przekładamy mięso , dodajemy

Szczyptachili
Tagliatelle z pulpetami w sosie pomidorowym 76

Makaron tagliatelle z pulpetami w sosie pomidorowym To danie to taka alternatywa dla bolognese, ładnie się prezentuje i jest pyszne. Oczywiście pulpeciki możecie podać również z ziemniakami lub ryżem. składniki: 0,5 kg łopatki, szynki lub karkówki wieprzowej 1 butelka pulpy pomidorowej lub kartonik koncentratu pomidorowego 1 bułka pszenna namoczona w mleku garść liści bazylii garść tartego parmezanu łyżka masła(...)angielskiego pieprz, sól, cukier opakowanie makaronu tagliatelle wykonanie: Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy odciśniętą bułkę namoczoną w mleku, pieprz i sól do smaku. Wilgotną dłonią formujemy nieduże pulpety, które podsmażamy z każdej strony na maśle na patelni. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz i sól i dusimy około 30 minut

Sezonowy Garnek
Makaron z pulpetami 127

Szybkie i smaczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam pulpety i staram się je robić na różne sposoby. Składniki 20 dag makaronu świderki Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko sól, pieprz łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka mąka do obtoczenia 4 łyżki oleju Sos : 200 g śmietany 18% łyżeczka vegety 1 trójkącik sera(...)przelewamy zimną wodą. Bułkę moczymy w wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety przekładamy do rondelka, wlewamy szklankę wodę dodajemy łyżeczkę vegety i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy serek

Kulinarny eksperyment
Pulpety gryczane z kurkami 107

Kotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy(...)kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę

Mienta blog
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 309

Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 216

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół. Wyjąć czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć.  W międzyczasie w szerokim garnku podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około(...)wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania