Krem z warzyw i gruszek z pulpetami z indyka i sera 182Składniki: Pulpety: 400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól(...)cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną w małe kawałki pietruszkę,selera oraz ziemniaki. Smażymy warzywa około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie
Qchnia po prostu
Pulpety z indyka w sosie 127Jestem mamą karmiącą… moje dziecko jest wrażliwe na to co jem, więc muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół(...)posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać do sosu
dom-agi.pl
Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym 345Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym. Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne pulpety z szynki w prostym sosie pieczarkowym. Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki, ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Pulpeciki możecie podać np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Ja przeważnie przygotuje ich większą ilość dzięki temu(...)kajzerka 0,5 dużej cebuli (druga połowa do sosu) 1 jajko mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mąka do obtoczenia pulpetów olej do podsmażenia Na sos: około 220 g pieczarek 0,5 dużej cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz i sól do smaku około 2-2,5 szklanki bulionu
Słodkie okruszki
Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 190szynk ę , ricott ę , starty parmezan, drobno posiekane pistacje oraz 3 ząbki czosnku . Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Masę na pulpet dokładnie wyrabiamy. **** PREPARAZIONE In una ciotola versate la carne macinata di pollo e tacchino, il prosciutto frullato, 3 spicchi d'aglio tritati finemente con pistacchi, la ricotta(...)parmigiano grattugiato. Aggiustate di erbe di provenza, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z powstałej masy formujemy podłużny pulpet (najlepiej delikatnie zwilżonymi rękami), który następnie obtaczamy w bu ł ce tartej. **** Con le mani umide formate e modellate il polpettone, quindi r otolatelo nel pangrattato. W dużym prostokątnym garnku lub patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek
La grande e la piccola cuoca
Pieczone arabskie pulpety 231możemy liczyć na to, że nasze mięso nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego kotlety lub pulpety. Dziś przygotowałam dla Was troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie(...)samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
Kulinarne przygody Gatity
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 204razem mam dla Was przepis na białe szparagi. Podaję je z mięsnymi pulpetami i kaszą pęczak z warzywami. Danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bardzo smaczne. Na blogu mam już sporo przepisów na zielone, ale rzadko przygotowuję białe szparagi . Przyznaję, głównie z lenistwa. Białe szparagi trzeba obierać, a zielonych nie. Kwestia wygody i prostoty przygotowania zazwyczaj wygrywa. Ja też(...)miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu, wyrobić na jednorodną masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku. Na wrzący płyn wrzucać kotlety (tak żeby kotlety były zanurzone do połowy) i gotować je 5-6 minut z jednej strony
Dietolog
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 223upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie(...)smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut
CynamonemPoOczach
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 206upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie(...)smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut
CynamonemPoOczach
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 209Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól(...)oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Na patelni
Qchnia po prostu
Pulpety z cielęcinki – idealne dla małych dzieci 167Pulpety z cielęcinki, będą idealne dla małych dzieci (autorka zaleca już tym jedno-rocznym) – są bogate w przyprawy, więc będą idealne też i dla dużych dzieci i dorosłych. Najstarszy mężczyzna był pod wrażeniem tych pulpetów – gotowane w zwykłej wodzie z przyprawami. Przygotowanie jest bardzo proste i w miarę szybkie. Gdy pulpety z cielęcinki się... Więcej The post Pulpety
Magiczny Garnek
Pomysł na obiad - pulpety z ziemniakami i sałatą 211Pomysł na smaczny i pożywny obiad, czyli pulpety z ziemniakami i wiosenną sałatką. Składniki na pulpety (około 8 sztuk): - 0,4 kg mięsa mielonego - 2 jajka - ser zółty - curry - sól - pieprz - rozmaryn - szczypiorek - natka pietruszki Przygotowanie : Pokroić ser żółty w kostkę. Mięso rozrobić z jajkami. Następnie dodać ser, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem. Uformować(...)pulpety. Wyłożyć na blachę do pieczenia, po czym posypać rozmarynem. Piec w temperaturze 200 ° C około 40 minut. Pulpety najlepiej podawać w formie tradycyjnego obiadu, czyli z ziemniakami i sałatką. W mojej wersji sałatka została zrobiona z pomidorów, ogórków, sałaty masłowej i szczypiorku. Najlepiej dodać do niej odrobinę oliwy i soku z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacje
Pulpety z żółtego sera 161Rating: Pulpety z żółtego sera to składnik ostatniego niedzielnego śniadania – miały być jajka i były Do tego nasz ulubiony ser żółty w złotej chrupkiej skorupce – z ketchupem czy z czosnkowym dipem majonezowym – idealne połączenie. Z poniżej podanej ilości wyszło mi 15 pulpecików o wielkości większego orzecha włoskiego. Składniki na: Pulpety z żółtego sera […] The post Pulpety
Magiczny Garnek
Pulpety w sosie koperkowym 238ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego(...)możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko ją podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę bulionu (może być ten sam w którym gotują się pulpety). Mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy składniki się połączą dodajemy ok 150 ml śmietany (jeżeli wolicie bardziej śmietanowy sos można dodać więcej). Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek. Pulpety
Pyza i Surówka
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 283dobrze zbilansowana dieta wegetariańska ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Nie namawiam tutaj do przejścia na wegetarianizm ale jedynie do otworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety(...)skóry. Jest to dużo łatwiejsze niż obierać ze skóry surową dynię. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Formujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać
Pyza i Surówka
Niedzielny obiad - Pikantne pulpeciki 162Długo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro. Pulpety 50dkg mięsa mielonego 1 cebula starta na tarce 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko zioła i przyprawy: suszona pietruszka, oregano, bazylia, majeranek, papryka sół, pieprz(...)łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryk w proszku 2 łyżeczki kurkumy 2 puszki siekanych pomidorów pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie) kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu Przygotować pulpety W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni. Przygotować sos Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz
Codzienne Gotowanie