dawno, byłam w odwiedzinach u mojej Mamy i na obiad jadłam jej pulpety. Przedtem miałam je nadziane na widelec z 10 lat temu, ale przechodziłam wtedy swój wegetarianizm. Tym razem chciałam sama je przygotować. Ulepiłam i usmażyłam pulpety z mięsa mielonego z przepisu mojej Mamy, a do tego podałam pieczone ziemniaki. Pyszności! Teraz […] Artykuł Pulpety z pieczonymi ziemniakami pochodzi
Pink Envelopedoglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :) Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła(...)maśle. Kiedy pieczarki puściły sok a cebula zeszkliła się dodałam śmietankę. Chwilę jeszcze wszystko podgrzewałam, żeby nadmiar płynu odparował. Na koniec posoliłam do smaku. Na gotowy sos wyłożyłam pulpety i chwilkę wszystko podgrzałam. Przed podaniem posypałam natką z pietruszki. Podawałam z kaszą bulgur i surówką. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjązgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna(...)wrzącym mlekiem, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Podjemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz ząbkiem czosnku roztartym z solą. Warmińskie pulpety rybne w jarzynowym sosie Nie jestem wielka fanką ryb, jednak od czasu do czasu lubię zjeść kawałek dobrej jakości ryby czy to smażonej, czy to na parze czy w formie
Życie ze smakiemDelikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy je nadziać(...)groszkiem i marchewką, które fajnie się wkomponują smakowo w pulpetach. Następnie w 2 l wody gotujemy bulion lub groszek z marchewką i gdy woda się zagotuje dodajemy pulpety, które gotujemy od czasu wypłynięcia około 5-8 minut. -- Podajemy na gorąco z czym kto lubi :z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z pieczywem. Smacznego
chleba naszegoPulpety z mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem chciałam Was zaprosić pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać z kaszą gryczaną(...)ryżem lub puree z ziemniaków. Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól 2 czerwone cebule 200 g małych pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietany natka pietruszki olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia
Kulinarne przygody GatityPulpeciki to danie, które wielokrotnie pojawia się w wielu domach na obiad. Jest bardzo smaczne, tanie i można zrobić ich tyle żaby spokojnie starczyło na dwa dni. Najczęściej gotowe pulpety obsmaża się, a następnie dusi w sosie by mięso w środku było ugotowane. Ja moje przygotowałam w trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam(...)niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie lżejsze niż w smażone. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 2 łyżki bułki tartej cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie: Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy
Życie ze smakiemDrobiowe PULPETY Z SOSEM Z OWOCÓW zaskakują niecodziennym smakiem. Do... Artykuł PULPETY Z SOSEM JAGODOWO-MALINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPolecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów, 2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, coś zielonego. Z mięsa, jajek, soli, pieprzu, bułki i szczypiorku wyrabiamy masę na pulpety. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły. Włoszczyznę gotujemy 5min. z kostką rosołową w 2-3 litrach wody(...)Odsączamy grzyby i kroimy drobno w kostkę, żeby dodać o bulionu. Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu. Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu. Po kilku minutach danie jest gotowe. Podajemy z makaronem na gorąco. Smacznego
chleba naszegoPulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read More(...)post Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym appeared first
Magiczny GarnekSkładniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones(...)kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma
Cook&Lovenawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki(...)pietruszki WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę
cool and mintyDrobiowe PULPETY Z SOSEM Z OWOCÓW zaskakują niecodziennym smakiem. Do... Artykuł PULPETY Z SOSEM JAGODOWO-MALINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPrzepis na pyszne danie obiadowe, które bardzo lubię. Delikatne pulpeciki w lekko ostrym sosie chrzanowym z koperkiem. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Składniki: Pulpety 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany(...)łyżki mąki 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy w mące. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na tarce marchew i podsmażamy. Następnie marchew posypujemy
e-PrzepisyKulinarnePulpety w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad. Najlepiej smakują podane z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem. Składniki: 500 gr. mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka(...)pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu
Smaczne Potrawymojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem. Pulpety z kaszy jaglanej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej(...)Papryki kroimy na drobną kostkę. Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym będziemy gotować na parze. Gotujemy pod przykryciem 35-40 minut. Smacznego
paapilotkaa