pulpety - 2438 przepisów (strona:43/163)

Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 75

szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj(...)dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się rozpadać. Odcedź

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 86

Danie, dla którego pewnie niejedno z Was specjalnie jeździło do Ikei, szwedzkie jak ABBA, Wallander i Stieg Larsson, pulpety w zawiesistym sosie, które wcale nie zostały wymyślone w Szwecji:) Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują(...)smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 118

następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty i szybki w przygotowaniu sosik z bulionu, śmietanki i koncentratu pomidorowego, opcjonalnie także z koperkiem. Masa na pulpety jest gęsta i kleista, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu. SKŁADNIKI / 4  PORCJE PULPETY(...)łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy

cool and minty
Pulpety w sosie pomidorowym 64

Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest skomplikowany, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Continue reading Pulpety w sosie pomidorowym at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kotlety pulpety rybne w marynacie 81

Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy(...)ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy

królestwo garów
Pulpety indycze w paprykowym sosie 89

Dietetyczne pulpety w aksamitnym sosie Składniki: 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca) 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 700 ml wrzątku szczypta oregano 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i papryki siekamy, podsmażamy(...)rozgrzanej oliwie, zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez kwadrans. Lekko studzimy i blendujemy. Przecieramy przez sito, ponownie wstawiamy na płomień, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pulpety, szczyptę oregano, gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Domowe pulpety w sosie koperkowym 116

masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną  bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty. 4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem

Szalona Kuchnia Eweliny
6 przepisów na chiński Nowy Rok 86

kiedy trzeba zrobić szybki obiad, albo kolację. Dzisiaj proponujemy Wam garść przepisów o dość różnorodnej strukturze i smaku. Więcej propozycji znajdziecie na blogu. ZUPA „GŁOWY LWA” Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo

Niedzielny kucharz
Pulpeciki w musztardowym sosie Dijon 113

makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego(...)dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Obsmażone pulpety przekładamy do gotującego się bulionu z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy ok. 10 minut, potem dodajemy musztardę i zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie

Bon appetit mon amie
PULPECIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM Z KUKURYDZĄ 206

Pulpety w sosie pomidorowym to ciekawa odmiana dla tradycyjnych smażonych kotletów mielonych. Ale żeby i te w sosie się nie znudziły można je za każdym razem przyrządzić w inny sposób. Tym razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki(...)łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) * 2 łyżeczki suszonego oregano (użyłam  Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki

Zrób to smacznie
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 124

Pyszne mięciutkie pulpety tym razem zanurzyłam w sosie pomidorowo-warzywno-ogórkowym 👌 Powiem Wam, że takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍 Składniki: 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso) 2 łyżki kaszy manny(...)zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2  łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety

Walijskie Pichcenie
Warzywne pulpety z batata, fasoli i kaszy jaglanej 68

warzywnymi kotletami często mam taki problem, że wychodzą zbyt suche. Jeśli macie na to jakiś sprawdzony sposób to chętnie poznam! Dlatego byłam pozytywnie zaskoczona tą wersja pulpetów z batata, kaszy jaglanej i fasoli. Wyszły lekko chrupiące z wierzchu i idealnie miękkie i wilgotne w środku. Dokładnie takie, jakich oczekiwałam! Zastanawiałam się jakie przyprawy będą pasowały do takiego połączenia składników(...)postanowiłam spróbować cynamonu. I był to strzał w dziesiątkę. Delikatne, lekko korzenne. Jeśli nie lubicie cynamonu w wytrawnych potrawach, warto spróbować z wędzoną lub słodką papryką. WARZYWNE PULPETY Z BATATA, FASOLI I KASZY JAGLANEJ Z podanych składników wyszło 10 małych pulpetów Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Puszka czerwonej fasoli Średni batat Jajko 2 łyżki kaszy manny Batata ugotować, ja ugotowałam

HealthyCreations
Pulpeciki drobiowe w sosie kurkowym 98

warzywnego lub mięsnego Sos: 200 g kurek 200 ml śmietanki (tłustej) 1 ząbek czosnku masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów sól, pieprz, kurkuma natka do oprószenia dania Wykonanie: Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej(...)Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną

Rodzinka w kuchni
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 82

prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii. Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Idealne na jesień 82

mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzował bulion. Drugi to pulpety z krewetek(...)zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę Coleslaw 8. Zrobić pulpety z krewetek i upiec. Dodać do zupy 9. Usmażyć burgery 10. Spakować dania Harmonogram pracy w kuchni jest mocno skrócony, pokazuje jedynie kolejność działań. Jeśli gotujecie na co najmniej kilka

Niedzielny kucharz