Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest skomplikowany, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Continue reading Pulpety w sosie pomidorowym at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy(...)ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy
królestwo garówDietetyczne pulpety w aksamitnym sosie Składniki: 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca) 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 700 ml wrzątku szczypta oregano 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i papryki siekamy, podsmażamy(...)rozgrzanej oliwie, zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez kwadrans. Lekko studzimy i blendujemy. Przecieramy przez sito, ponownie wstawiamy na płomień, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pulpety, szczyptę oregano, gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenmasę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty. 4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem
Szalona Kuchnia Ewelinykiedy trzeba zrobić szybki obiad, albo kolację. Dzisiaj proponujemy Wam garść przepisów o dość różnorodnej strukturze i smaku. Więcej propozycji znajdziecie na blogu. ZUPA „GŁOWY LWA” Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo
Niedzielny kucharzmakaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego(...)dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Obsmażone pulpety przekładamy do gotującego się bulionu z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy ok. 10 minut, potem dodajemy musztardę i zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie
Bon appetit mon amiePulpety w sosie pomidorowym to ciekawa odmiana dla tradycyjnych smażonych kotletów mielonych. Ale żeby i te w sosie się nie znudziły można je za każdym razem przyrządzić w inny sposób. Tym razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki(...)łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki suszonego oregano (użyłam Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu ) * 1 mała puszka kukurydzy konserwowej * olej do smażenia pulpetów * pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki
Zrób to smaczniePyszne mięciutkie pulpety tym razem zanurzyłam w sosie pomidorowo-warzywno-ogórkowym 👌 Powiem Wam, że takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍 Składniki: 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso) 2 łyżki kaszy manny(...)zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2 łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety
Walijskie Pichceniewarzywnymi kotletami często mam taki problem, że wychodzą zbyt suche. Jeśli macie na to jakiś sprawdzony sposób to chętnie poznam! Dlatego byłam pozytywnie zaskoczona tą wersja pulpetów z batata, kaszy jaglanej i fasoli. Wyszły lekko chrupiące z wierzchu i idealnie miękkie i wilgotne w środku. Dokładnie takie, jakich oczekiwałam! Zastanawiałam się jakie przyprawy będą pasowały do takiego połączenia składników(...)postanowiłam spróbować cynamonu. I był to strzał w dziesiątkę. Delikatne, lekko korzenne. Jeśli nie lubicie cynamonu w wytrawnych potrawach, warto spróbować z wędzoną lub słodką papryką. WARZYWNE PULPETY Z BATATA, FASOLI I KASZY JAGLANEJ Z podanych składników wyszło 10 małych pulpetów Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Puszka czerwonej fasoli Średni batat Jajko 2 łyżki kaszy manny Batata ugotować, ja ugotowałam
HealthyCreationswarzywnego lub mięsnego Sos: 200 g kurek 200 ml śmietanki (tłustej) 1 ząbek czosnku masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów sól, pieprz, kurkuma natka do oprószenia dania Wykonanie: Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej(...)Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną
Rodzinka w kuchniprostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii. Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które
Niedzielny kucharzmięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzował bulion. Drugi to pulpety z krewetek(...)zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę Coleslaw 8. Zrobić pulpety z krewetek i upiec. Dodać do zupy 9. Usmażyć burgery 10. Spakować dania Harmonogram pracy w kuchni jest mocno skrócony, pokazuje jedynie kolejność działań. Jeśli gotujecie na co najmniej kilka
Niedzielny kucharzwłożyć połówki oczyszczonej papryki. Trzymać około 30 minut (można to zrobić dzień wcześniej), aż będzie miękka. Do mięsa dodać sól, pieprz i garam masalę. Wymieszać porządnie i uformować pulpety. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpety. Podsmażać, aż się zarumienią. Zdjąć z patelni i na tą samą patelnie wrzucić czerwoną fasolę i dusić, aż się otworzy. W międzyczasie do blendera(...)wlać passatę, wrzucić całą, umyta dymkę, kolendrę, suszoną paprykę wędzoną, chilli, sól i pieprz oraz upieczoną paprykę i zblendować. Sos wylać do fasoli i z powrotem dodać pulpety. Dusić około 5 minut razem. Można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą, jogurtem i kolendrą. 1 porcja zawiera ok.: 606 kcal 41,4 g białka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznywyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy(...)posypujemy ziołami, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe pulpety podajemy z makaronem spaghetti polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty , która posiada szeroki asortyment. Polecam serwety bankietowe
Podróż w kulinariadokładnie wiecie gatunków pulpet może być bardzo dużo. Dzisiaj dodajemy sporo zieleniny ( w ten sposób możemy ją też przemycić ). Traci ona wiele na wartości podczas gotowania, ale lepsze to niż nic. Pulpety gotujemy stosunkowo krótko i delikatnie. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też inne) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej(...)Duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka almette śmietankowe Bulion/woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety. Gotujemy je w niewielkiej ilości bulionu warzywnego ( ewentualnie osolonej wody ) przez kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette śmietankowe. I gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy