Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy(...)pulpeciki do ścięcia białka. W garnku podgrzać 250 ml rosołu lub wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. U mnie obowiązkowo bazylia. Podsmażone pulpety wraz z tłuszczem przełożyć do garnuszka z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Im mniejsze kuleczki, tym krótszy czas gotowania. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez 15 minut
Ola la LCHFpomidory, koperek i śmietankę. Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia(...)mące i krótko obsmażamy z każdej strony, na patelni, na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju. W szerokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i wkładamy obsmażone pulpety. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory. Do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki i stopniowo dodając śmietanę rozcieramy
cool and mintydolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe pulpety. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać dodatkowo trochę bułki tartej. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody/ bulionu. Wkładamy pulpety. Gotujemy kilka minut. Wlewamy wodę z moczenia szafranu i szafran(...)Gotujemy jeszcze 5 minut. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy śmietanę ( ok.100 ml ) i 1 łyżeczkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do pulpetów. Zagotowujemy ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki Ewypodsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą zwarta. Uformować pulpety. 3. Pulpety obsmażyć na oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą(...)szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać z powrotem mięso i zagotować. 5. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anikoper włoski, dokładnie wymieszać. 4. Wlać wodę, dodać seler i gotować pod przykryciem ok 10 min. 5. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka. 6. Przygotować dietetyczne pulpety: mięso doprawić sola i pieprzem; wilgotnymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. 7. Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć seler i dodać pulpety. 8. Gotować pod przykryciem
Atlas Smakówczosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do garnka wlewamy bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz(...)ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem
Kopystką po garachmąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości pulpety. W średnik garnku zagotowujemy wodę na ryż. W drugim garnku zagotowujemy 1/2 pojemności wody. Do gotującej się wody na ryż wsypujemy ryż i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy przez około(...)minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Do wody na pulpety wsypujemy przyprawy (1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki bazylii oraz łodygę z pomidorów), po czym delikatnie wkładamy pulpety. Gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Gotujemy przez 5 minut po czym dorzucamy siemię lniane. Gotujemy 8 minut. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą
Klasyka Gotowaniacebulę mielimy. W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy je na wrzący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką(...)powstały grudki. Powoli wlewamy do gotującego się bulionu, nie przerywając mieszania. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut. Do ugotowanego sosu wkładamy pulpety. Całość gotujemy ok. 2-3 minut. **** PREPARAZIONE Frullate il pesce e la cipolla. In una ciotola versate il pesce, la cipolla, il pangrattato, l'uovo e il prezzemolo tritato. Aggiustate
La grande e la piccola cuocaPulpeciki - delikatne i dietetyczne. Dla małego i dużego. Uwielbiam taką formę kotlecików. Robi się je szybko a smakują znakomicie. Polecam :) SKŁADNIKI: Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego(...)mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy czy ziemniaków
Gotowanie Patkiplany kręcą się wokół szpinaku, meksykańskich naleśników i jeszcze sama nie wiem czego... jak to plany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki(...)Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto z każdej strony. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchwi i posiekany czosnek. Pulpety ułożyć w głębokim garnku, dodać
Obiad gotowyŁatwe w przygotowaniu, mięsne PULPETY W SOSIE CURRY będą idealne na styczniowy, gorący obiad. W dodatku ze szczyptą chilli – będą w stanie rozgrzać Was na długo. Artykuł Pulpety w sosie curry pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinedlatego spożywany w towarzystwie morskich ryb stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół(...)temperatura oleju nie powinna przekraczać 175 stopni, jeśli zanurzony w oleju drewniany trzonek zaczyna skwierczeć znaczy, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę, należy wtedy zmniejszyć nieco ogień i rozpocząć smażenie pulpetów 5. Ryba jest już uprzednio upieczona, smażenie ma na celu jedynie zrumienienie skórki 6. Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą, wymieszaną po ugotowaniu z posiekanymi ziołami i orzechami, gotując kasze
Słodki Kompromismięsa mielonego 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz. Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy zalewą i po ostygnięciu zakrywamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Pulpety są bardzo pyszne a podajemy je schłodzone. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: Pulpety: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 garść płatków owsianych 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka maggi sól, pieprz, słodka papryka Sos: 400 g miąższu z dyni 1 marchew 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 łyżki masła łyżka oleju sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaka gotujemy(...)miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy wszystko 3-4 minuty. Podajemy z kaszą, posypane natką pietruszki
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha