pulpety - 2438 przepisów (strona:51/163)

Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 185

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycące składniki (dla 6 osób) zupa ok 1,5 l bulionu drobiowego 200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki 180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski(...)się bulionem.  Przykryć.  Gotowałam partiami, po 15 sztuk.  Po 10 min gotowe kuleczki przełożyć na talerz a na  wkładce ułożyć kolejną porcję mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do bulionu dodać cebulę dymkę i kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smaku Rozłożyć po 5 pulpetów

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 194

rzymski i wędzona papryka  jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły.  Sos wyjątkowo smaczny!  przepis inspirowany przepisem na stronie  Martha Stewart składniki pulpety 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina 1 średnia cebula , drobno posiekana  1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 - 4 łyżki tartej bułki 2 duże jajka(...)smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego

Stare Gary
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 127

Przepis na pulpety w sosie myśliwskim znalazłam na stronie Winiar.  Od razu przypadł mi do gustu i postanowiłam wypróbować. Nie żałuję i powiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm...   Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą(...)ogórki w słupki.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając

Walijskie Pichcenie
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 474

się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu  domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem  laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano  na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana(...)angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut.  Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól,  pieprz, szczyptę papryki  i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety. D o  wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut i dodajemy   pokrojone w kostkę ziemniaki. C ałość  gotujemy aż ziemniaki zmiękną. N a  koniec doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z pulpecikami 116

cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób.  Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos: 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli sól(...)pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju.  Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz

Pasja Smaku
Pulpeciki z pędami bambusa 168

łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika(...)sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 112

średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko C ebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku(...)momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki

Słodkości i nie tylko
Krem z młodej kapusty z pulpecikami 18

soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy.  Gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odławiamy pulpety.  Zupę zestawiamy z ognia, wrzucamy poszatkowany koper, dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Pulpety nakładamy bezpośrednio na talerze z zupą

Qchnia po prostu
Pulpeciki dla niemowlaka 24

zupa warzywna na króliku dla niemowląt. Jestem pewny, że Wasz pociecha zje ze smakiem taki posiłek. Pulpeciki dla niemowlaka składniki Pulpeciki dla niemowlaka składniki na bulion Możecie do tych pulpetów wykorzystać dowolne mięso. Ważne jest aby było bardzo chude. Ja akurat wybrałem do ich przygotowania cielęcinę. Bo jest najchudsza i bardzo delikatna. Dzieci do pierwszego roku życia nie powinny jeść(...)soli, właśnie dlatego nie będę doprawiam ani bulionu, ani pulpetów dla niemowlaka solą. Pulpeciki dla niemowlaka przepis Cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie macie maszynki w domu, to w większości sklepów możecie poprosić o zmielenie mięsa na miejscu. Cielęcina nie jest klasycznym mięsem, które się mieli, bo jest bardzo delikatna, ale dla dziecka to idealny wybór. Marchewkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie porowym z makaronem 29

Pyszne, tanie i sycące danie dla całej rodziny, czyli pulpety w sosie porowym . Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pulpeciki w kremowym sosie polecają się na obiad. Dodatek pora i musztardy nadają daniu wyrazistego, lekko ostrego smaku. Takie klopsiki można podawać zarówno z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Polecam również przepis na kurczaka w sosie śmietanowo – porowym! !   (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki na pulpety w sosie porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej bułka tarta do obtoczenia klopsów 1 duży por 200 ml śmietanki 30%  2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 szklanka bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie koperkowym 207

Dziś zaserwowałam pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: Mielona łopatka (ok 0,7kg) 2lyzki bułki tartej 2 łyżki wody Pęczek kopru Marchew Mąka do oprószenia pulpetów i zagęszczenia sosu Olej Sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.  Mielone mięso wymieszałam z bułką, wodą, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiłam na około 20minut. Uformowałam pulpeciki i oprószyłam

Kulinarne blogowanie

Proponowane wyszukiwania