pulpety - 2438 przepisów (strona:44/163)

Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami 157

drobiowych, ½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych, 25 dag ziemniaków, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej kapusty,  1 cebula, 3-4 łyżki oleju, 2 jajka, 1 łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki bułki tartej, 5 łyżek mąki, sól do smaku, pieprz(...)ziołowy do smaku. Wykonanie pulpetów: Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety w sosie pieczarkowym 151

sosie polecają się dziś na obiad. Wystarczy dogotować do nich ziemniaczki/ryż/makaron/kaszę, czyli to co kto lubi i pyszny, domowy posiłek gotowy :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 3-4 łyżki suchej kaszy manny  1 jajko przyprawa do mięsa mielonego  mąka do obtoczenia pulpetów Sos: ok. 1 litra(...)ulepić nieduże pulpeciki, obtoczyć je w mące i podsmażyć z każdej strony na złoto na rozgrzanym tłuszczu.   W garnku lub większym rondlu zagotować wodę, na wrzącą wrzucić podsmażone pulpety i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny. Po tym czasie do śmietany dodać kilka

Simply Food
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 224

Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi T o zdecydowanie jedna z moich ulubionych zimowych zup. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna. Dodatek pulpetów jagnięcych i ciecierzycy sprawia, że zupa ta wspaniale syci i jest właściwie kompletnym posiłkiem w jednej miseczce. Tak jak wszystkie dania jednogarnkowe jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy smaki się rozwiną. Niech Was nie zniechęci(...)litra bulionu 1 puszka (400g) pomidorów 1 puszka (400g) ciecierzycy 6 łyżek jogurtu 2 łyżki harissy sól, pieprz, szczypta cukru placki pita lub naan do podania Na pulpety: 500-600 gramów mielonej jagnięciny 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

olalacooking
PULPETY Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POMIDOROWYM 191

przygotowaniu, ma gładką konsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody.   SKŁADNIKI/ 6 porcji PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa kajzerka + około 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, świeżo zmielony czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia  olej(...)Doprawiamy solą (około 1 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki soli himalajskiej) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie i długo wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki lub od razu formujemy pulpety. W szerokim garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką. Łyżką nabieramy porcje masy mięsnej i w mokrych dłoniach formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju

cool and minty
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 180

Kuchnia włoska jest zbliżoną do naszej, rodzimej - obfituje w makarony, kluski i inne dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę! PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM (8-10 sztuk) składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżeczki pesto z bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne) łyżka bułki(...)posiekanego pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia 2 kulki sera mozzarella (odsączonego z zalewy) Sposób przygotowania: Składniki na pulpety łączę ze sobą. Ugniatam w gładką masę i formuję 8-10 kuleczek równej wielkości. Układam je w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza (przy termoobiegu

W kuchni Karmel-itki
Menu na tydzień – makarony warzywne 180

prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii. Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże(...)pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Przepis na to danie na blogu już w czwartek. Piątek – Spaghetti z dyni Każdy wie co to jest squash

Niedzielny kucharz
Pulpeciki w sosie curry 129

połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml mleka 30g maki 1 łyżka przyprawy curry w proszku 1 łyżeczka soli pieprz 2 jajka 2 liście laurowe(...)drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać przyprawę curry i chwilę smażyć. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody z gotowania pulpetów, mieszać do czasu aż masa będzie gładka, w razie potrzeby dolać nieco więcej wywaru. Gdy masa będzie gładka, dolać więcej wywaru, aby powstał średniej gęstości sos. Zagotować i przez chwilę

Codzienne Gotowanie
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 185

ręką świeży, sezonowy koperek - przyjemnie zabarwia on wtedy całe danie. Choć z koperkiem suszonym i zamrożonym w pojemniczkach na zimę, też smakuje wybornie :) Składniki na co najmniej 6 porcji: PULPETY: 1 kg mięsa mielonego - można połączyć wieprzowe z wołowym 2 cebule - duże 4 ząbki czosnku olej - do smażenia 2 jajka - duże, wielkoœści L 1 czerstwa bułka - duża, wrocławska(...)szkl mleka - do namoczenia bułki 3-4 łyżki kaszy manny - dodać jeœli masa mięsna na pulpety wyjdzie za rzadka 2-3 łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego

Grunt to przepis!
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym 210

Pulpety z kurczaka i cukinii to pyszny obiad, który możesz podać z rożnymi dodatkami. Lekki, pomidorowy sos zachęca do serwowania pulpetów z ryżem, makaronem czy też z kromką świeżego pieczywa :-) Takie lekkie i mięciutkie pulpety polecam w szczególności dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych

AniaGotuje.pl
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 156

Zapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli(...)gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje

Pani na deser
Pulpety w sosie pomidorowym. 160

mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez(...)cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki świeżej bazylii. Możecie zagęścić mąką jeśli sos będzie za rzadki. Mój był wystarczająco

Agusiowe smakołyki
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 141

Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu!  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy  3 łyżki śmietany(...)pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy pulpety, dusimy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
LEKKIE PULPETY W SOSIE KURKOWYM 244

Pyszne, lekkie pulpety zrobione z fajnego, chudego mięsa ... do tego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚  Dla mnie nie ma nic lepszego 😋  Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"!  Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele(...)oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie koperkowym 140

jajko . Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa kuleczki. Kuleczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i smażymy na szklisty kolor . Pulpety gotujemy z cebulą, czosnkiem i dodatkiem wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Pulpety wyjmujemy, przygotowujemy sos dodając śmietanę, pokrojony świeży koper, doprawiając całość solą i pieprzem i odrobiną vegety(...)opcjonalnie) Pulpety możemy podawać z ziemniakami albo kaszą. Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
PULPETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI 172

Składniki na ok 12 sztuk: Pulpety z leśnymi grzybami i papryką Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej(...)dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak. Duszę na małym ogniu ok 15 min. Podaję z ulubionymi kaszami czy ziemniakami

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania