pulpety - 2438 przepisów (strona:40/163)

Pulpety 49

Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół. Najlepiej smakują... Read(...)More Artykuł Pulpety pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 85

Doprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok siebie i krótko, ale na mocniejszym palniku opiekamy na złoty kolor z każdej strony. Ściągamy z palnika. Na drugiej, głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną cebulę oraz(...)posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy pokrojone w pół talarki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i bazylii. Gdy pieczarki zmiękną przekładamy do nich pulpety i zalewamy 500ml zimnej wody. Pozostałe 200ml wlewamy na patelnię, w której opiekały się pulpety i podgrzewamy, tak by pozostały tłuszcz się rozpuścił. Gdy się zagotuje zbieramy ze ścianek patelni pozostałości z pieczenia i przelewamy do mięsa

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym. 78

czosnek przeciśnięty przez praskę,  bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić  chwilę ręką.  Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je.  Smażyć przez 5 minut, żeby się  przyrumieniły.  Do podsmażonych pulpetów dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Mieszać żeby cebula się zezłociła, mniej więcej(...)Przykryć i dusić około 15 minut. W razie potrzeby, jeszcze doprawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.  Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć sos z pulpetami.  Wierzch posypać utartym serem żółtym. Udekorować listkami świeżej bazylii

Agusiowe smakołyki
Pulpeciki Drobiowe W Sosie Pieczarkowym 66

przyjemności z gotowania ale gdy tylko jest chłodniej i jest trochę czasu to staram się przygotować coś innego. Zatem zapraszam Was po nowy prosty i jak smaczny przepis ;) Pulpety: około 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej  1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki sól(...)odparowania wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą. Pulpety  3. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek

Gotowanie...to proste !
Pulpety z młodymi ziemniakami zapiekane w młodej kapuście 80

Pyszny wiosenny obiad w młodą kapustą w roli głównej. A tutaj ( KLIK ) można znaleźć inną wersję, równie pyszną, ale bez dodatku ziemniaków do pulpetów. Składniki: 1 główka młodej kapusty 500g mięsa mielonego (u mnie szynka) ok 300g młodych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku masło siekany koperek sól, pieprz 1 łyżka kaszy manny  mąka(...)tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni. 2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować. Dodać do cebuli i marchewki. Wlać trochę wody (tak około 1/3 szklanki). Dorzucić

Kuchnia domowa Ani
Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym 59

bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam(...)często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką. Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.   W rondelku szklimy cebulę, zalewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Kotleciki jajeczne w sosie pomidorowym 87

dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pulpetów 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 pełna łyżka puree z pomidorów ekologicznych BIO Grøn Balance olej do obsmażenia pulpetów Na sos: 400 g ekologiczne pomidory(...)kosteczkę. Przekładamy do miski, wbijamy 1 surowe jajko, dodajemy 1 łyżkę puree z pomidorów, po pół łyżeczki soli, pieprzu i bułkę tartą. Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki (przypominające pulpety). Obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki obsmażamy na oleju z każdej strony. Odkładamy pulpeciki na talerz. Na patelnię przekładamy całe pomidory z puszki, dolewamy bulion, doprawiamy całość bazylią, pieprzem

Słodkie okruszki
Pulpety indycze w sosie pieczarkowym 58

lekkostrawnego, coś takiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości(...)średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz, na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka. Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.   Sos:   Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie

R'n'G Kitchen
Meal prep obiady na tydzień 193

walory zdrowotne i odżywcze a przy tym, nie umniejsza smaku. Na podwójna ilość mięsa odsączyłam dwie puszki białej fasoli i syn zmielił mi je maszynką do mięsa. Kotlety i pulpety – doprawianie. 1,3kg mięsa mielonego plus dwie puszki fasoli białej plus syn zmielił mi przez maszynkę 3 duże cebule. Do tego 2 duże jajka, 1 szklanka ugotowanego ryżu (pozostała(...)granulowanego, pół łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżeczka pieprzu, 3 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki słodkiej papryki. Masę dokładnie wyrabiamy, dzielimy na pół – jedna część na kotlety, druga na pulpety. Kotlety – z powstałej masy moja córka smażyła kotlety. Łyżką nabierała masę, zwilżonymi w wodzie rękami formowała kotlety, obtaczała je w panierce i smażyła na oliwie na złoto

Dorota Smakuje
Obiadki dla niejadka. Jak nakarmić dziecko, które nie chce jeść 56

akceptowane przez dzieci. Dlatego robiąc obiad dla dziecka, które np. tylko lubi takie spaghetti, można dodawać do sosu różne warzywa. Przepis jest prosty, a sos naprawdę smaczny Lekkie pulpety z indyka z warzywami Te pulpety możesz również wzbogacić o tarte warzywa, takie jak marchewka, cukinia czy koperek. Możesz użyć warzyw podanych w przepisie, lub wybrać inne. Możesz również eksperymentować(...)dodatkami: raz podać pulpety z ryżem, innym razem z makaronem. Zapiekanka z ryżem i pomidorami Ta zapiekanka to danie jednogarnkowe, które będzie smakowało dzieciom lubiącym zupę pomidorową z ryżem. W smaku bardzo podobna, a jednak nie jest zupą To pomysł na “bezpieczne” danie w nieco innej formie. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego

Wiszniówka
Pulpety mięsne z pieczarkami w sosie serowym 76

tkanki twórczej (kambium) odkładającej się do wewnątrz komórki drewna i na zewnątrz komórki łyka, a nawet nie zamierzam kusić tanim horrorem! Dziś proponuję "miazgę" z języka włoskiego, a mianowicie pulpet z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga. Oczywiście będzie to moja wariacja kulinarna, czyli pulpety mięsne z pieczarkami, w sosie serowym! Zapewniam, że świetnie smakują, ale oczywiście namawiam wszystkich(...)Masę wyrabiamy, formujemy kulki, które smażymy na smalcu.   Do zimnej wody wsypujemy starty ser. Podgrzewając rozpuszczamy ser wolno wlewając śmietanę. Gdy już ser połączy się ze śmietaną, dodajemy pulpety. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pulpeciki w sosie curry / Meatball Curry 132

Pulpeciki w sosie curry  Dziś zapraszam na aromatyczne pulpeciki w sosie curry. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, powinny Wam bardzo posmakować :) Pulpety w sosie curry są bardzo proste w przygotowaniu, o ile macie w kuchennych szafkach indyjskie przyprawy. Mieszanka curry, kurkumy, kuminu i imbiru powoduje, że takie duszone klopsiki smakują zupełnie inaczej niż  tradycyjne. Sos możecie zabielić słodką śmietanką(...)ryżem basmati lub / i domowym chlebkiem naan . Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej dań inspirowanych kuchnią indyjską :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami : Pulpeciki w sosie curry, składniki: na pulpety: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 70

znanymi przepisami tak żeby znalazło się w nich miejsce na jarmuż. Trudno nie było, ponieważ jarmuż pasuje do wszystkiego. Zobaczcie jak gotowaliśmy w minionym tygodniu. W poniedziałek były Pulpety z domowym sosem teryiaki z ryżem z kalafiora Pyszne i bardzo ciekawe danie. Z dwóch, a właściwie trzech powodów. Po pierwsze: domowy sos teryiaki. Na serio, nie ma sensu kupować gotowca(...)sklepie. Domowa wersja smakuje rewelacyjnie i jest bardziej niż prosta do zrobienia. Po drugie: pulpety, które zrobiliśmy z kaszy gryczanej i mielonego indyka. Pycha! I na koniec ryż z kalafiora. Brzmi pretensjonalnie, ale na serio, starty, upieczony kalafior ma wspaniały smak, który wzbogaciliśmy jarmużem dodanym pod sam koniec pieczenia. Naprawdę warto spróbować tego niecodziennego dania. Zobacz przepis We wtorek

Niedzielny kucharz