zbożowych, dodatki do pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry(...)zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka
kolorowotorcikowoSkładniki: PULPETY: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 4 łyżki ZUPA: woda 3 litry, zupa kalafiorowa mrożonka 2 opakowania, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki z podanych(...)składników wyrobić masę na pulpety, mięso użyłam drobiowe mielone, formować z masy pulpety nie duże, obtaczać je w mące wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać mrożony kalafior, kostki rosołowe i zagotować do wywaru wkładać pulpety i gotwać wszystko z 20-25 minut na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem - zupa jest lekka, smaczna.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 na pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają(...)kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia • 1 białko • 1 łyżka bułki tartej • 1 pęczek koperku • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka
Kubki smakuJakoś spagetti mi się już znudziło i miałam ochotę na mielone ale z sosem więc stanęło na pulpetach w aromatycznym sosie pomidorowym. Ja zadowolono bo są mini mielone mąż bo jest w sos pomidorowym a jako dodatek kluski z makaronu razowego. Ale nie była bym sobą jak bym do zwykłego sosu nie dodała czegoś ekstra. Jedni do mięsa dodają podsmażona(...)jeszcze inni wogóle nie dodają a dodają ją do sosu. Ja z racji tego że mi się spieszyło postawiłam na najszybszą wersję z minimalną ilością zabrudzonych naczyń :) Składniki Na pulpety 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl) 1 jajko 1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia (jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz
Piekielna Kuchnia PatiPyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę(...)fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć
Kuchnia DanusiSkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę przed wyrabianiem pulpetów(...)Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy posiekany koperek, odrobinę
Gotowanie moimi oczamikwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml(...)podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem, mieszamy i formujemy pulpety. Jeśli mięso jest zbyt lepkie dodajemy nieco bułki tartej. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i obsmażamy pulpety. W między czasie w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną soli
Kolizje SmakówMój smak z dzieciństwa, lubię pulpety, ale najbardziej lubię w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami. Pulpety podałam na ślicznym półmisku z kolekcji Julia Gold od Porcelana Bogucice Pulpety w sosie koperkowym(...)tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące. Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować. Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Następnie dodać śmietankę i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki
Kuchnia DanusiNasza propozycja na pyszny obiadek - pulpety w sosie pomidorowym. Najlepiej smakują przyrządzone osobiście przez małe rączki młodszego dziecka. Proste, szybkie, smaczne. Cóż można więcej powiedzieć, trzeba spróbować :) 0,5 kg karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego(...)praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wyrobić dokładnie, doprawić w razie potrzeby i uformować kulki. Rosół wlać do szerokiego garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się rosołu wrzucić pulpety, zmniejszyć ogień i gotować, aby rosół ledwo "mrugał". Koncentrat wymieszać z mąką, dodać odrobinę rosołu, wymieszać aby masa była jednolita i wlać do pulpetów. Tak powstały sos gotować przez chwilkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemałe kuleczki. Możecie od razu je gotować. Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam. Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe i wlałam bulion. Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek. Następnie chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko(...)dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego
potrawyregionalneObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych(...)oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej 1/3 wysokości). Smażyć po kilka minut
BullioDziś zapraszam Was na pulpety. Bardzo lubię i wydają mi się mniej kaloryczne niż zwykłe kotlety mielone smażone na tłuszczu, ale raczej tak nie jest ;-) to tylko złudzenie. Mimo to od czasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa(...)namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą i odciśniętą bułka. Formować małe pulpety i obtaczać w mące, a następnie zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie przełożyc do garnka i zalać ciepłą wodą tak aby przykryć pulpety. Pieczarki pokroić w półplasterki
Radość kipiąca uśmiechem.Pulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość(...)młodych pieczarek 2 pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest to sztandarowa potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory, miksujemy. Ponownie wrzucamy
Smaki EwyPrzedstawiam kolejne danie z mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki(...)jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie część odlewamy część do naczynia miksującego, dodajemy pozostałą paprykę, miksujemy, dalej
Smaki Ewy