pulpety - 2438 przepisów (strona:42/163)

Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut 149

zbytnio się napracować, a efekt smakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to często przygotowuję makaron z kiełbasą, z pesto, lub z jakimś innym sosem, klopsy i pulpety z mielonego mięsa, różne kluski, placki lub kurczaka na różne sposoby. Takie obiady robię w 15-20 minut. Ostatnio dostaję bardzo dużo zapytań o tanie i szybkie obiady. Nie wiem(...)pomysłów na obiady, które zrobicie w 15 minut, w tym kilka przepisów na sycące zupy, czyli dania jedno garnkowe zastępujące 2 danie! Szybki obiad, czyli co na drugie danie? Pulpety w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety w sosie paprykowo - pomidorowym 108

Uniwersalny sos paprykowo pomidorowy który świetnie smakuje z pulpetami ale nie tylko można go przygotować również z podsmażonym lub grillowanym  kurczakiem. Świetnie też smakuje solo jako dodatek do makaronów podany np. z parmezanem.  Pulpety przygotowuję według tego przepisu na   PULPETY  pomijając brukselkę  Składniki na sos ok 2/3 porcje 1 duża papryka czerwona 1 mała

Andzia Pichci
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 154

podanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej(...)tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny , dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, w razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego :)) mięso mielone, wołowina, cebula, jajka, przecier pomidorowy, bulion

Bułka z Chlebem
Spaghetti z klopsikami i fasolką 87

oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z ziołami i czosnkiem 1 kg pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić spaghetti z klopsikami i fasolą: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie(...)obrać ze skórki. Dodać pomidory do cebuli, tyle samo wody (nalewając w puste puszki po pomidorach), przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz fasolkę szparagową. Gotować ok 10 minut. Wszystkie składniki na pulpety wymieszać. Formować małe pulpeciki, układać na talerzu obok. Wkładać je delikatnie do sosu, próbując układać w kołach wokół obrzeża garnka. Dusić pulpety ok 30 minut na wolniutkim ogniu pod przykrywką

Dorota Smakuje
Oryginalne dania z pęczaku 83

kurczaka Typowe, hiszańskie, jednogarnowe danie w nietypowej wersji. Bazę stanowi pęczak. Pozastałę składniki są takie same jak w klasycznej paelli. Zobacz przepis Flaczki z boczniaków po warszawsku z pęczakowym pulpetem Nasza wariacja na temat jednego z najbardziej emblematyczych polskich, warszawskich dań. W wersji oryginalnej flaczki podawane są z solidnym pulpetem mięsnym. U nas flaczki są zrobione z boczniaków, a pulpety

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 60

Danie, dla którego pewnie niejedno z Was specjalnie jeździło do Ikei, szwedzkie jak ABBA, Wallander i Stieg Larsson, pulpety w zawiesistym sosie, które wcale nie zostały wymyślone w Szwecji:) Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują(...)smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki

Niedzielny kucharz
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 86

szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj(...)dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się rozpadać. Odcedź

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 87

który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest też pulpet, ale z pęczaku. Zobacz przepis Trzy dania z jednego Kasza, oprócz walorów żywieniowych i zdrowotnych ma jeszcze jedną(...)wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła

Niedzielny kucharz
Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem 99

Przepis na słodki i pełen aromatu bazylii krem z dojrzałych pomidorów w towarzystwie chipsów z szynki serrano i pulpetów z indyka i moja dość sceptyczna próba ugotowania dania bez soli! Podjęłam wyzwanie zmniejszenia ilości soli, którą codziennie spożywam. Nie będę ukrywać, że lubię słone potrawy, choć wiem, że prawdziwy smak, kryje się w produkcie, a nie w białych kryształkach. Mogłabym(...)chipsów z szynki serrano. Dzielę się z Wami moją próbą dania bez soli i testowaniem przypraw, w których pominięto sól, które dostałam w ramach podjętego wyzwania. Muszę przyznać, że pulpety z indyka z przyprawą bez soli są naprawdę ok, a w połączeniu z kremem z pomidorów w zasadzie trudno wyczuć różnicę. Danie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe

Eat me! Fit me!
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 91

który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest też pulpet, ale z pęczaku. Przepis na wegetariańskie flaki już w piątek! Trzy dania z jednego Kasza, oprócz walorów żywieniowych(...)wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła

Niedzielny kucharz
Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową 139

cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 2 puszki pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie(...)rondlu z grubym dnem. Dodać pomidory, tyle samo wody (nalewając w puste puszki po pomidorach), przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz fasolkę szparagową. Gotować ok 10 minut. Wszystkie składniki na pulpety wymieszać. Formować małe pulpeciki, układać na talerzu obok. Wkładać je delikatnie do sosu, próbując układać w kołach wokół obrzeża garnka. Dusić pulpety ok 30 minut na wolniutkim ogniu pod przykrywką. Podawać

Dorota Smakuje
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 98

szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj(...)dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się rozpadać. Odcedź

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 106

Danie, dla którego pewnie niejedno z Was specjalnie jeździło do Ikei, szwedzkie jak ABBA, Wallander i Stieg Larsson, pulpety w zawiesistym sosie, które wcale nie zostały wymyślone w Szwecji:) Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują(...)smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 141

następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty i szybki w przygotowaniu sosik z bulionu, śmietanki i koncentratu pomidorowego, opcjonalnie także z koperkiem. Masa na pulpety jest gęsta i kleista, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu. SKŁADNIKI / 4  PORCJE PULPETY(...)łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy

cool and minty