pulpety - 2438 przepisów (strona:36/163)

PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM 179

niektórych zmora dzieciństwa , jeszcze inni nazywają  je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego.  Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki : ok. 600g drobiowego mięsa mielonego  1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie  kajzerka 1 łyżka kaszy manny(...)smaku Wykonanie :  W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut.  W tym czasie robimy pulpety.  Do mielonego  mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy  mięsnej kulki

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU 176

tysiące możliwości na pyszny obiad.  A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :)  I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia .  Do tego puszysta otoczka ryżu  ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki: Na pulpety: 500g mielonego mięsa(...)Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI 172

delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatniusia w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na mięsnych pulpetach. Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie  właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany.  Taka(...)sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną

Walijskie Pichcenie
Pulpety zapiekane z młodą kapustą 45

Pulpety pieczone na młodej kapuście to bardzo smacznie danie z piekarnika. Warto je przygotować, kiedy w naszym kraju sezon na młodą kapustę w pełni! Zaserwowanie w towarzystwie młodych ziemniaczków smakuje naprawdę rewelacyjnie!  Te pulpeciki pieczone na młodej kapuście zazwyczaj robię z podwójnej porcji na dwa dni. Pierwszego dnia jemy je z ziemniakami a kolejnego z pieczywem. W obu wariantach(...)minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć usmażone pulpeciki. Całość posypać tartą mozzarellą. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowe danie posypać świeżym koperkiem. Artykuł Pulpety zapiekane z młodą kapustą pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym 52

Delikatne drobiowe pulpety w sosie pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Składniki : 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz sos: 350 ml bulionu 1 puszka pomidorów 1 łyżka mąki pszennej masło klarowne do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki imbiru(...)łyżeczki kurkumy sól, pieprz Wykonanie : Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję

magiczna kuchnia Kasi
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą 68

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą to doskonała propozycja na szybki i rozgrzewający obiad, który u mnie często gości kiedy za oknem panują przede wszystkim niższe temperatury. Uwielbiam delikatne pulpeciki utulone w mocno pomidorowym, aromatycznym sosie z dodatkiem fasoli. Spróbujcie takiego połączenia! Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki: (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości, ja robię niewielkie(...)łodyga selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku majeranek papryka słodka i ostra sól, pieprz Dodatkowo: 2 puszki pomidorów 1 puszka fasoli 2 listki laurowe bazylia   sól , pieprz Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przygotowanie:  Pora z selerem drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki, które należy

Di gotuje
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 83

tylko smakowało, ale również był zachwycony samą perspektywą, że może zjeść potrawę z bajki. Nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jest szybka wersja "z ręki". SKŁADNIKI Pulpety: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) łyżka ciemnego sou sojowego lub przyprawy w płynie Vegeta Natur sól, świeżo mielony(...)tacy posypanej mąką. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie włożyć pulpety i nałożyć ponownie pokrywę. Po jakimś czasie pulpety obrócić. Gdy pulpeciki się zetną, to wlać passatę pomidorową i nadal dusić mieszając od czasu do czasu. Do garnuszka wlać wodę, dodać

Passions hobbies life
Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy 98

Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy Składniki : mała cukinia ząbek czosnku puszka pomidorów 4 suszone pomidory 4 łyżki oliwy pół pora ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki ciecierzycy świeża bazylia kurkuma mielona słodka papryka sól pieprz brokuł Wykonanie:   Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę(...)cukinie  podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz bazylie, doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z brokułami. Artykuł Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry 108

Zapraszam Was na wegetariańskie pulpety z cukinii i ziemniaków, duszone w pysznym sosie curry na bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe

Smaczny zeszyt
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 84

danie na Białorusi i na zachodniej Ukrainie, stanowi prostą kompozycję kilku składników uformowanych w kotlety i usmażonych. My przepis na gryczanki nieco udoskonaliliśmy, krzyżując je z rosyjskimi tefteli , czyli pulpetami mięsno-warzywnymi. Rosjanie pozostałości ryżu lubią zagnieść z mięsem mielonym, cebulą i marchewką, usmażyć a potem zapiec w sosie pomidorowym. W naszym przepisie skorzystaliśmy z tej metody i zapiekliśmy gryczanki(...)pośród aromatów przypraw i sosu pomidorowego. Zarazem kasza gryczana nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula

Niedzielny kucharz
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 114

danie na Białorusi i na zachodniej Ukrainie, stanowi prostą kompozycję kilku składników uformowanych w kotlety i usmażonych. My przepis na gryczanki nieco udoskonaliliśmy, krzyżując je z rosyjskimi tefteli , czyli pulpetami mięsno-warzywnymi. Rosjanie pozostałości ryżu lubią zagnieść z mięsem mielonym, cebulą i marchewką, usmażyć a potem zapiec w sosie pomidorowym. W naszym przepisie skorzystaliśmy z tej metody i zapiekliśmy gryczanki(...)pośród aromatów przypraw i sosu pomidorowego. Zarazem kasza gryczana nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania