Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek. Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki. Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju. Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji
Bea(u)ty kitchenmięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody. Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę(...)Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał. Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem
Kolejny blog o gotowaniusól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło(...)Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora. Smażymy ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów. Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Polewamy gorące pulpeciki. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na SłodkoProsty sos pomidorowy... Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany. Na bazie koncentratu pomidorowego. Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybki i łatwy do wykonania. Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek. Po prostu pyszny! Domowy! Składniki: 2 szklanki wody; 1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr); 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki pszennej; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka masła. Sposób(...)łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie). Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarybą ŁOSOŚ Łosoś po grecku Łosoś w warzywach Łosoś pieczony Łosoś z patelni Łosoś w cieście francuskim Rolada szpinakowa z łososiem MORSZCZUK Ryba po śródziemnomorsku Domowe paluszki rybne Pulpety rybne z ryżem czarnym Ryba po grecku przepis tradycyjny JESIOTR Sushi z jesiotrem MINTAJ Pulpety rybne w sosie koperkowym Ryba po grecku bezglutenowa Ryba po grecku z dynią HALIBUT Halibut
Dorota SmakujeSzczupaka można przygotować bardzo smacznie, ale to nie jest przepis wyłącznie na tę rybę. Pulpety możesz zrobić z każdej białej ryby. Artykuł Pulpety ze szczupaka w sosie cytrynowo – koperkowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjądelikatność klopsików oraz to, że ich smak nie jest zdominowany przez żaden ze składników. Dzięki temu nasze klopsiki wyrastają na obiadowego pewniaka podobnie jak szwedzkie klopsiki Kottbullar lub aromatyczne pulpety z indyka w sosie koperkowym . Tym bardziej, że w przeciwieństwie do pierwszych i drugich, klopsiki z cukinią nie są szarobure. Wewnętrznie decyduje o tym dodatek zielonej cukinii, z kolei zewnętrznie(...)klopsiki już lekko stężeją, polej je pozostałym sosem pomidorowym, a po kilku minutach ponownie. Upieczone klopsiki podawaj na gorąco posypane świeżo posiekanym koperkiem. Spróbuj też naszej zupy gołąbkowej z pulpetami oraz klopsików na młodej kapuście . Smacznego! Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieprzemyślałam, pozmieniałam. Przepis na tego typu klopsiki już jest, ale po prostu o tym zapomniałam. Wiecie, że staram się gotować raczej rzeczy nowe. Byłam przekonana, że na blogu są pulpety. Przed chwilą na wszelki wypadek jednak to sprawdziłam i okazało się, że to jednak klopsiki. Nie wiem czemu tego wcześniej nie sprawdziłam? Czym się różnią pulpety od klopsików
KardamonovyZupa botwinkowa z pulpetami i ziemniakami, pachnąca koperkiem - pyszny letni i syty obiad. Składniki: 2 pęczki botwinki, 5-6 średniej wielkości ziemniaków 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego), jajko, mała cebula, ok 1 l bulionu, pęczek koperku, sól, pieprz Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz dużą szczyptę soli i pieprz. Mieszamy razem. Formujemy(...)pulpety. Wrzucamy na wrzący bulion, gotujemy przez 10 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę, a botwinkę dokładnie myjemy - buraczki kroimy w kostkę a łodygi i liście na mniejsze kawałki. Dodajemy do bulionu z mięsem, gotujemy przez następne ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Podajemy z gęstą śmietaną
Lena Gotujegołabkowa z pulpetami z mielonego udżca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze wzgledu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały. Składniki: młoda kapusta 500 g mielonego udźca z indyka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego lisć laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego pieprz mielony czarny koperek 1,5 szklanki ugotowanego ryżu(...)czas gotowania 25 minut) olej Przygotowanie: Ugotować ryż i odcedzić. Chłodny ryż dodać do mielonego mięsa. Doprawic solą, czsnkiem i pieprzem. Wymieszać i uformować pulpety
AZgotuj!Wszelkie klopsy i pulpety to już klasyka polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone mielone ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie koperkowym. Wyszedł obiad pierwsza klasa! Składniki
Walijskie Pichceniejeszcze kilka moich propozycji : (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie klik Pulpeciki w młodej kapuście klik Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym klik Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi klik Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne klik Zupa jarzynowa z klopsikami klik
Kuchnia z widokiem na ogródstosunku nasion do wody 1:10 [ źródło ] . Tak wygląda ugotowana kasza przed zmieszaniem. Zobacz poniższe pomysły na kaszę jaglaną! Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną Kotlety z buraka (wegańskie) Pulpety z kaszy jaglanej Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki
WegePrzepisCielęcina zmielona, doprawiona i uformowana w klopsy, a następnie duszona z warzywa oraz świeżym bobem. PULPETY CIELĘCE SKŁADNIKI 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz); 2 duże karczochy; opakowanie grzybów shimeji; 1 nieduża bulwa fenkuła; duża biała (czosnkowa) cebula; 2 łodygi selera naciowego; dwie garści bobu (może być mrożony); 1 mała zielona papryka; 2-3 ząbki czosnku; duży... Artykuł Pulpety cielęce duszone
Kuchnia TomkaDorsz zmielony z wędzonym łososiem i boczkiem, uformowany w klopsy, po ugotowaniu podawane w sosie koperkowym. PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM SKŁADNIKI 500 gramów fileta z dorsza bez skóry; 250 gramów brzuszków z łososia; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego; 2 łyżki bułki tartej; natka pietruszki; pęczek koperku; dymka; 1 duże... Artykuł Pulpety rybne
Kuchnia Tomka