pulpety - 2438 przepisów (strona:12/163)

Pulpety wołowe z makaronem 156

Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne. Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek. Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym(...)Składniki 400g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 kajzerka sól pieprz 200 ml passaty pomidorowej olej do smażenia makaron spaghetti Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka Pulpety wołowe z makaronem – przepis Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut. Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki. Na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym + film 128

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy

Smakowite Dania
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 163

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy

Andzia Pichci
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 187

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa(...)wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli, podsmażamy. Wlewamy

Słodkie okruszki
Środa: Pulpety Jessicy Alby dla dzieci 188

Delikatne pulpety, świetne dla dzieci, ponieważ składają się z mięsa i tartych warzyw. Sprytny sposób na przemycenie witamin do menu maluchów. Czas: 50 min Poziom trudność: łatwe Liczb porcji: 2 Kilka razy była w czołówce rankingów najpiękniejszych aktorek Hollywood i najbardziej seksownych gwiazd kina. Tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz Jessica Alba bryluje w innych rankingach: „Forbes” umieścił(...)domem. Ma wspaniały dom w Beverly Hills, wart 10 mln dolarów z ogromną kuchnią, bo Jessica Alba „love, love, love to cook”. I rzeczywiście jej to wychodzi, sądząc po pulpetach jakie zrobiliśmy według jej przepisu: są smaczne, lekkie i delikatne. To zasługa warzyw dodanych do mielonego mięsa i sposobu przyrządzenia. Alba zrobiła danie w programie telewizyjnym Marthy Stewart. Składniki

Niedzielny kucharz
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 140

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą na cztery

Niedzielny kucharz
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 219

Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu(...)zmielone siemię lniane, sezam i kumin. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą patelnię wylać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dusić

Dietolog
Pulpety w sosie kurkowym 668

Aromat i smak kurek połączony z małymi pulpecikami- danie proste i zarazem wykwintne. Mnie do takich dań nie trzeba przekonywać. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule(...)kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Wyjdzie ich około 14.  Na patelni rozgrzewamy olej

Smak mojego domu
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 230

Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję   można  zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad.  Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku(...)sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych) 3 czubate łyżki łagodnego keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii

Smak mojego domu
Pulpety w sosie serowym – przepis bez śmietany i serka topionego! 77

Pulpety w sosie serowym bez użycia śmietany i serka topionego to danie, które przeniesie Cię w świat tradycji i nieoczywistego smaku. Odkryj, dlaczego to danie zyskuje uznanie wśród miłośników kuchni domowej, będąc jednocześnie lekkim i pełnym aromatu wyborem na każdą okazję. Przekonaj się, jak ta prosta receptura może stać się źródłem wyjątkowych smakowych doświadczeń! Pulpety w sosie serowym – nowoczesna tradycja(...)drugie, sos serowy, stworzony z połączenia goudy, edamskiego i mozzarelli, otula każdy pulpecik kremowym, wyrazistym smakiem . To danie to także historia prostoty, naturalności i tradycji kuchni domowej . Przygotowanie pulpetów bez dodatku śmietany i serka topionego to nie tylko odrobina zdrowego podejścia, ale również powrót do korzeni, do smaków, które nas otaczają od najmłodszych lat. Pulpeciki w sosie serowym

Rozdomowiona
Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym 131

Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym to przepyszne lekkie danie obiadowe, które lubią i dorośli i dzieci. Klopsiki idealnie sprawdzą się jako szybki obiad podczas tygodnia ale również jako niedzielny rodzinny obiad. Najbardziej lubię je podawać z gotowanymi ziemniakami i dodatkowo buraczkami bądź ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki Pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 1 duże jajko czerstwa bułka wymoczona w wodzie bądź mleku 2 małe marchewki 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos śmietanowo – ziołowy: 1,5 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego 3 marchewki 1/2 szklanka śmietanki

Do Garów!
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki 125

mogę przygotowywać na 100 sposobów i nigdy mi się nie znudzi. Dziś mam dla Was kolejną pyszną propozycję. Tym razem to pomysł na obiad. Soutzoukakia Smyrneika to super aromatyczne pulpety w kremowym sosie pomidorowym. To danie z pogranicza kuchni greckiej i tureckiej. Ich nazwa oznacza „małe kiełbaski (tur. sucuk – kiebłaska + zdrobnieni gr. -άκι) z miasta Smyrna”. Smyrna(...)dawna nazwa Izmiru, trzeciego pod względem wielkości miasta w Turcji. Właśnie stamtąd imigranci przywieźli przepis na te pulpety do Grecji. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Soutzoukakia Smyrneika a İzmir köfte Tureckie kofty i greckie soutzoukakia są do siebie bardzo podobne, ale jest kilka różnic, które mają kluczowy wpływ na inny smak obu tych potraw: Mięso mielone . W greckie wersji możemy spotkać

Na-talerzu.pl
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym 79

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym Dziś zapraszam na pulpety gotowane w sosie pomidorowym , czyli klasyczne danie idealne dla dzieci lub osób, które z różnych względów nie mogą jeść smażonych dań. Takie duszone klopsiki są proste i pyszne, w sam raz na obiad. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to dość intuicyjne danie. Wody do gotowania klopsików używamy, tyle by swobodnie(...)sól, pieprz o odrobina oregano, ale sprawdzą się też inne suszone i świeże zioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do niego odrobinę śmietanki. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to łagodne, lekkostrawne danie. Są bardzo smaczne z ziemniakami lub ryżem. Polecam, smacznego :) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Polecam również mój bigos cygański

Lekcje w kuchni
Pulpety w sosie z papryką i porem / Meatballs with Leeks and Bell Pepper 93

Pulpety w sosie z papryką i porem  Nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego ? Dziś polecam pulpety w sosie z papryką i porem - są łatwe w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych klopsików. Pulpety w sosie z papryką i porem mogą być przygotowane z dowolnego rodzaju mięsa. Pyszne będą klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z mięsa mieszanego(...)Możecie je doprawić ulubionymi przyprawami lub mieszanką przypraw.  Sos do pulpetów może być łagodny lub ostry - jak wolicie. W wersji łagodniejszej użyjcie słodkiej papryki, w tej na ostro sprawdzi się szczypta papryczki chili. Do obu wersji dobrze pasuje papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowego aromatu.  Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem

Lekcje w kuchni