pulpety - 2438 przepisów (strona:12/163)

Pulpety w sosie koperkowym 9

Przepis na pyszne i delikatne pulpety w sosie koperkowym. To propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 3-5osób Trudność przygotowania: średnie 500g mięsa z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 1 duża bułka 200ml mleka 1 jajko 2 duże marchewki 200g śmietany 30% 2 łyżki mąki 1 mały pęczek(...)pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej 1. Bułkę rozkruszamy i namaczamy w mleku. Do miski dodajemy mięso, jajko, namoczoną bułkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości małych kurzych jaj. Jeżeli masa będzie za rzadka to dodajemy trochę bułki tartej. 2. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i gotujemy na małym ogniu

karolgotuje
Pulpety w sosie grzybowym. PRZEPIS 30

Dużo sosu z kawałkami grzybów, a w nim zanurzone mięciutkie pulpety, do tego na przykład kasza i mamy naprawdę niezwykle smaczny obiad. Przepis na pulpety w sosie grzybowym Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. 2 cebule, 5 łyżek bułki tartej, 1 jajko, około 300 gramów świeżych grzybów leśnych(...)śmietany 18 proc., łyżeczka mąki pszennej, mały pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym? Najpierw posiekaj drobno jedną cebulę i lekko zrumień ją na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Z masy odrywaj kawałki, zwilżonymi dłońmi (to dużo ułatwia), formuj pulpety wielkości

Kulinarna Polska
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 59

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z delikatnymi w smaku pulpetami. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania. Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki (6 pulpetów) 200g mięsa mielonego, wołowego 1 jajko 4 łyżki tartej bułki szczypta soli pieprz szczypta oregano odrobina majeranku mała(...)cebula 200ml bulionu wołowego/warzywnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 5 łyżek wody olej do smażenia Pulpety wołowe w sosie pomidorowym – przepis W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pora na zupy – zupa z pulpetami 61

Zupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z serem cheddar i pulpetami. Przygotowanie zupy zaczęłam od ugotowania rosołu z kurczaka. Na ogół mięso z ugotowanego kurczaka wykorzystuję na na knedle , ravioli lub pierogi . Dzisiaj proponuję zrobić z niego pulpety, które będą świetnym(...)smakowały. Obecnie już dorośli synowie wciąż nie gardzą zupami, więc u nas w domu zupa to danie na porządku dziennym, pożywne i rozgrzewające. Zupa brokułowa z cheddar i pulpetami to prosty przepis na jesienną zupę z wkładką. Zupa brokułowa z cheddar 6 porcji Składniki: 1½ l rosołu z kurczaka 400 g mięsa z kurczaka bez kości 1 jajko 1 cebula

codojedzenia
Pulpety wołowe z makaronem 109

Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne. Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek. Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym(...)Składniki 400g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 kajzerka sól pieprz 200 ml passaty pomidorowej olej do smażenia makaron spaghetti Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka Pulpety wołowe z makaronem – przepis Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut. Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki. Na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym + film 88

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy

Smakowite Dania
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 122

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy

Andzia Pichci
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 132

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa(...)wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli, podsmażamy. Wlewamy

Słodkie okruszki
Środa: Pulpety Jessicy Alby dla dzieci 138

Delikatne pulpety, świetne dla dzieci, ponieważ składają się z mięsa i tartych warzyw. Sprytny sposób na przemycenie witamin do menu maluchów. Czas: 50 min Poziom trudność: łatwe Liczb porcji: 2 Kilka razy była w czołówce rankingów najpiękniejszych aktorek Hollywood i najbardziej seksownych gwiazd kina. Tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz Jessica Alba bryluje w innych rankingach: „Forbes” umieścił(...)domem. Ma wspaniały dom w Beverly Hills, wart 10 mln dolarów z ogromną kuchnią, bo Jessica Alba „love, love, love to cook”. I rzeczywiście jej to wychodzi, sądząc po pulpetach jakie zrobiliśmy według jej przepisu: są smaczne, lekkie i delikatne. To zasługa warzyw dodanych do mielonego mięsa i sposobu przyrządzenia. Alba zrobiła danie w programie telewizyjnym Marthy Stewart. Składniki

Niedzielny kucharz
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 95

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą na cztery

Niedzielny kucharz
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 167

Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu(...)zmielone siemię lniane, sezam i kumin. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą patelnię wylać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dusić

Dietolog
Pulpety w sosie kurkowym 614

Aromat i smak kurek połączony z małymi pulpecikami- danie proste i zarazem wykwintne. Mnie do takich dań nie trzeba przekonywać. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule(...)kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Wyjdzie ich około 14.  Na patelni rozgrzewamy olej

Smak mojego domu
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 186

Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję   można  zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad.  Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku(...)sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych) 3 czubate łyżki łagodnego keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii

Smak mojego domu
Pulpety w sosie serowym – przepis bez śmietany i serka topionego! 11

Pulpety w sosie serowym bez użycia śmietany i serka topionego to danie, które przeniesie Cię w świat tradycji i nieoczywistego smaku. Odkryj, dlaczego to danie zyskuje uznanie wśród miłośników kuchni domowej, będąc jednocześnie lekkim i pełnym aromatu wyborem na każdą okazję. Przekonaj się, jak ta prosta receptura może stać się źródłem wyjątkowych smakowych doświadczeń! Pulpety w sosie serowym – nowoczesna tradycja(...)drugie, sos serowy, stworzony z połączenia goudy, edamskiego i mozzarelli, otula każdy pulpecik kremowym, wyrazistym smakiem . To danie to także historia prostoty, naturalności i tradycji kuchni domowej . Przygotowanie pulpetów bez dodatku śmietany i serka topionego to nie tylko odrobina zdrowego podejścia, ale również powrót do korzeni, do smaków, które nas otaczają od najmłodszych lat. Pulpeciki w sosie serowym

Rozdomowiona
Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym 73

Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym to przepyszne lekkie danie obiadowe, które lubią i dorośli i dzieci. Klopsiki idealnie sprawdzą się jako szybki obiad podczas tygodnia ale również jako niedzielny rodzinny obiad. Najbardziej lubię je podawać z gotowanymi ziemniakami i dodatkowo buraczkami bądź ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki Pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 1 duże jajko czerstwa bułka wymoczona w wodzie bądź mleku 2 małe marchewki 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos śmietanowo – ziołowy: 1,5 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego 3 marchewki 1/2 szklanka śmietanki

Do Garów!
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki 84

mogę przygotowywać na 100 sposobów i nigdy mi się nie znudzi. Dziś mam dla Was kolejną pyszną propozycję. Tym razem to pomysł na obiad. Soutzoukakia Smyrneika to super aromatyczne pulpety w kremowym sosie pomidorowym. To danie z pogranicza kuchni greckiej i tureckiej. Ich nazwa oznacza „małe kiełbaski (tur. sucuk – kiebłaska + zdrobnieni gr. -άκι) z miasta Smyrna”. Smyrna(...)dawna nazwa Izmiru, trzeciego pod względem wielkości miasta w Turcji. Właśnie stamtąd imigranci przywieźli przepis na te pulpety do Grecji. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Soutzoukakia Smyrneika a İzmir köfte Tureckie kofty i greckie soutzoukakia są do siebie bardzo podobne, ale jest kilka różnic, które mają kluczowy wpływ na inny smak obu tych potraw: Mięso mielone . W greckie wersji możemy spotkać

Na-talerzu.pl
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym 43

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym Dziś zapraszam na pulpety gotowane w sosie pomidorowym , czyli klasyczne danie idealne dla dzieci lub osób, które z różnych względów nie mogą jeść smażonych dań. Takie duszone klopsiki są proste i pyszne, w sam raz na obiad. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to dość intuicyjne danie. Wody do gotowania klopsików używamy, tyle by swobodnie(...)sól, pieprz o odrobina oregano, ale sprawdzą się też inne suszone i świeże zioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do niego odrobinę śmietanki. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to łagodne, lekkostrawne danie. Są bardzo smaczne z ziemniakami lub ryżem. Polecam, smacznego :) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Polecam również mój bigos cygański

Lekcje w kuchni
Pulpety w sosie z papryką i porem / Meatballs with Leeks and Bell Pepper 49

Pulpety w sosie z papryką i porem  Nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego ? Dziś polecam pulpety w sosie z papryką i porem - są łatwe w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych klopsików. Pulpety w sosie z papryką i porem mogą być przygotowane z dowolnego rodzaju mięsa. Pyszne będą klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe lub z mięsa mieszanego(...)Możecie je doprawić ulubionymi przyprawami lub mieszanką przypraw.  Sos do pulpetów może być łagodny lub ostry - jak wolicie. W wersji łagodniejszej użyjcie słodkiej papryki, w tej na ostro sprawdzi się szczypta papryczki chili. Do obu wersji dobrze pasuje papryka wędzona, która nada potrawie wyjątkowego aromatu.  Klopsiki w sosie z papryką i porem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem

Lekcje w kuchni
Pulpety z domowym sosem teryiaki i ryżem z kalafiora 54

Domowy sos teryiaki, słodko-słono-kwaskowy, gęsty i kleisty nadaje pulpetom niesamowity i niecodzienny smak. Same pulpety są miękkie i soczyste. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Sos teryiaki można już kupić w zasadzie większości lepiej wyposażonych sklepów. Nie jest on jednak specjalnie tani, a z drugiej strony trudno zaliczyć go do przypraw jakoś często wykorzystywanych(...)podaliśmy z bardzo łatwymi do przyrządzenia pulpecikami z indyka. Nasz przepis jest nieco zakręcony, bo tradycyjnie zamiast jajka i bułki tartej dodaliśmy do mięsa ugotowanej kaszy gryczanej. Dzięki niej pulpety są zdrowsze, a kasza w ogóle nie jest wyczuwalna – uwierz na słowo. Jeśli wolisz tradycyjną wersję, dodaj do składników jajko i 1/3 szklanki bułki tartej. Jajko wbij do mięsa, wymieszaj

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie koperkowym 53

takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem…  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki(...)czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy

Kardamonovy
Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze 43

Często gęsto potrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety(...)czosnek, jajko, kaszę, majeranek, sól, pieprz, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z mięsem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody

Kardamonovy
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 40

Będąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane(...)oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy parę liści bazylii (opcjonalnie) (przepis na około 18 pulpetów) Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego kaszę manną, jedną poszatkowaną cebulę, rozdrobniony czosnek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut

Kardamonovy
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 58

Glazurowane pulpety są delikatnie słodkie, trochę klejące, pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru. Czas : 30 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Pulpet, jak się okazuje, nie jedno ma imię. Może być postrachem stołówek, ale może też nieźle zaskoczyć smakiem, wyglądem i konsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono(...)kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy

Niedzielny kucharz
Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami 74

Pyszna i bardzo zdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek(...)składniki, że powstało ciasto ani za luźne, ani za gęste. Utopione w bulionie kluseczki, po ugotowaniu są miękkie i bardzo przyjemne w smaku. Zupę zrobiliśmy z kluskami oraz z pulpetami, bo chcieliśmy, żeby była sycąca i treściwa. Możesz pulpety, ale jeśli masz odrobinę czasu to je zrób. Smakują pysznie, są miękki i bogate w smak, dzięki dodatkowi kaszy, parmezanu

Niedzielny kucharz
Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-koperkowym 63

Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-koperkowym to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Podstawowe składniki i minimum wysiłku to coś co lubię w kuchni najbardziej :). Najlepiej smakuje podane z domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2-3 pełne łyżki bułki tartej(...)przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, majeranek mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej rzepakowy do smażenia Pozostałe składniki: kilka większych ziemniaków 330 ml śmietany 30 % 2 jajka pół pęczka świeżego koperku sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok 70-100 gram ulubionego sera żółtego w kawałku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, rozdrobnioną

Blog kulinarny S9.PL
Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT 63

wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy(...)kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Podsmażone pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut, w międzyczasie przygotowując sos. SOS: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i przyprawy, dokładnie mieszamy

Be Fit Be Strong
Pulpety w sosie szpinakowym 71

macie? Nieraz pomysły nasuwają się same, a innym razem kompletnie nie wiemy co przygotować. Tym razem sos szpinakowy chodził nam już długo po głowie, tylko z czym go przygotować? Pulpety na pewne się sprawdzą! Pulpety w sosie szpinakowym SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400g mielonego mięsa z indyka - 1 cebula - 1 jajko - 1 bułka - pół szklanki mleka - przyprawy (kminek, sól, pieprz, ostra(...)cebulę i mięso) łączymy ze sobą, przyprawiamy i wyrabiamy jednolitą masę. Bierzemy garść masy, tworzymy z niej płaski placek, wielkości dłoni, w środek wkładamy łyżkę farszu i zamykamy, tworząc pulpeta. Gotowe pulpety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. SKŁADNKI DO FARSZU: - 200g sera topionego - 200g szpinaku - przyprawy (ostra papryka) Ser topiony łączymy ze szpinakiem

Związek na patelni
Jak ugotować 5 obiadów na cały tydzień i nie zwariować 70

kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Zobacz przepis Wtorek: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z pure Klasyczny oo biad: pulpeciki z sosem pomidorowym z ziemniaczanym puree. Z tą drobną różnicą, że pulpeciki zrobione są z kaszy, indyka i cukini. Środa: Gnocchi(...)gotowy. Miłosz wsuwa aż miło! W czasie choroby gotowaliśmy mu takie spaghetti. Poza tym sos stanowił podstawę trzech różnych dań. Sos ugotowaliśmy w poniedziałek. We wtorek dodaliśmy do pieczonych pulpetów. Resztę zamroziliśmy. W czwartek sos pomidorowy zmiksowany z pieczonym batatem zmienił się w aksamitną zupę-krem, słodką z nutą kwaskowości, jaką pozostawiły po sobie pomidory. Dzień później sos pomidorowy stał

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie porowo - serowym 127

Pulpety to potrawa, która bardzo często gości na moim stole ze względu na dzieci. Staram się je robić w różnych sosach i z różnymi dodatkami do samych pulpetów, żeby trochę nadać ciekawszego smaku i wyglądu, i żeby nie wiało nudą. Tym razem zrobiłam pulpeciki wieprzowe w sosie porowo serowym, a w zasadzie serkowym, bo z serka topionego. Bardzo lubię połączenie(...)smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania

Waniliowe Improwizacje
Pulpety z indyka w sosie paprykowym 62

Nowy rok, nowi My, ile razy to słyszałem, ale może warto pomyśleć o nadchodzących wakacjach, urlopie stroju kąpielowym, lub po prostu zjeść smaczne pulpety. Przepis jest autorstwa zdobywcy gwiazdek Michelin, Andy Watersa, połączenie mięsa z indyka i jabłek, które dodają soczystości pulpetom i szałwii, która jest bardzo aromatyczna, sprawia, że w połączeniu z sosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz(...)pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą, posiekaną część szałwii, tymianek, sól, pieprz. Przez chwilę wyrabiaj mięso, aż będzie gładkie. Następnie uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Obsmaż pulpety z dwóch stron dość mocno. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie przygotuj

RafalCook
Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 89

minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. [caption id="attachment_7671" align="aligncenter" width="685"] Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym[/caption]   Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym(...)Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 113

Obiad z pulpetami z cukinią i pysznym sosem grzybowym który zrobiłam z kani. Pulpeciki są lekkie, mogą je jeść dzieci. Zamiast kani można użyć innych grzybów, ja akurat takie miałam bo znalazłam w lesie. Pulpety podaję z ziemniakami, ale można też zjeść z kaszą. pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 cukinia mała 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)łyżki koperku posiekanego mąką do obtoczenia sos: 5 grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam

wesoła kuchnia
Czas rodzinnego obiadu 104

zdradzi, kiedy nadejdzie pora na robienie wybornych przetworów. Dowiemy się, jak zamknąć lato w słoiku. Tymczasem mamy jej przepis na pulpeciki. Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki na ok 15 pulpetów: 400 g wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego 1 średniej wielkości cebula (ok. 100 g) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej(...)dodajemy usmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, sos sojowy oraz sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy rękoma do otrzymania zwartej masy. Wstawiamy masę mięsną do lodówki (ułatwi nam to późniejsze formowanie pulpetów). Z lekko schłodzonej masy, formujemy w dłoniach pulpety, mniej więcej o średnicy ok 4 cm (jeśli pulpety nie chcą się łatwo formować, skrapiamy dłonie zimną wodą). Na głębokiej patelni rozgrzewamy

KulinarneImpresje.pl
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 97

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą na cztery

Niedzielny kucharz
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym 109

postaci. Dość często też gości ono na moim stole. Z ciekawością wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa(...)wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól

blog.moje-pasje.info
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 330

Treściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki.    Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu(...)przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis. Składniki na pulpety:   500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź bulionu 2 puszki pomidorów

Niespełnione zdolności kulinarne
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 154

łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli około 1 litra wody kawałek korzenia pietruszki, selera 1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;) 2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące(...)wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której  dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min. 3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru. Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety. 4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem

Gotowanie...to proste !
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1037

Pulpety czy klopsiki ? Jaka jest różnica między pulpetami a klopsikami? A może nie ma żadnej i mięsne kuleczki można dowolnie określać obiema nazwami? Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane(...)bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został pominięty. Dlatego pulpety są delikatniejsze i z zasady bardziej dietetyczne. Zwykle nawet delikatniej je doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie pomidorowym 113

Przyznam się, że te pulpety robiłam pierwszy raz w życiu. Gdy mama wróciła z pracy i zastał ją taki obiad, od razu uśmiech pojawił jej się na twarzy. A kiedy już spróbowała, była tak pod wrażeniem, że wyszły mi takie dobre. Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki(...)polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr wody  kostka rosołowa  1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki pół szklanki wody  2-3 łyżki śmietany pół łyżeczki

Wołowina od rekina
Pulpety z indyka w zielonym sosie 95

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie. Sos zrobiony na bazie szpinaku i słodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne   również bardzo smaczne. Składniki(...)orzecha włoskiego, a następnie każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko przyrumienić z każdej strony. W garnku zagotować bulion mięsny i wrzucić do niego podsmażone pulpety. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Pulpety wyciągnąć na talerz. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać rozmrożony szpinak. Smażyć 2 minuty po czym wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić

O kuchni z uczuciem
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 239

wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby(...)natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę. Formułuję kuleczki i gotuję w przygotowanym bulionie przez ok. 10 minut od wypłynięcia. (Pulpety można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele angielskie wyjmuję z wywaru. Sam wywar blenduję. Dodaję do niego chrzan. Na tym etapie można też dodać śmietankę kremówkę. Zagotowujemy

Ale Proste
Pulpety pieczone w sosie serowym 415

Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem

O kuchni z uczuciem
flaczki po warszawsku z pulpetami 124

plan na ten tydzień obejmuje gorące, pożywne, gęste prawie zupy ;) na początek klasyk kuchni polskiej - flaczki po warszawski z pulpetami. w oryginale pulpety są z łojem wołowym, ale że nigdy czegoś takiego na oczy nie widziałam, to zastąpiłam go smalcem z gęsi, wzorując się na kulkach z macy . flaczki po warszawsku z pulpetami 1 kg flaków wołowych(...)kości wołowych, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz, papryka mielona, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek, natka pietruszki pulpety 3 łyżki smalcu gęsiego, 15 dkg bułki tartej, 3 jajka 0,5 łyżeczki soli Kości wołowe zalej 2 litrami wody i ugotuj wywar, w międzyczasie nie zapominając o szumowaniu. Włoszczyznę obierz i dodaj do wywaru mięsnego. Gdy będą miękkie pokrój je w zapałkę. Flaki zalej

Eksperyment sobotni