pulpety - 2146 przepisów (strona:11/144)

Zrób obiady na 5 dni 47

żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były Glazurowane pulpety z kaszą Pulpety, mielone, rumsztyki to prawdziwi sojusznicy zaganianego kucharza. Robi się je szybko i zazwyczaj są smaczne. U nas w domu robimy je często i zawsze szukamy jakiegoś ciekawego(...)przepisu, żeby nie jeść ciagle tego samego. Tym razem trudność polegała na tym, że z masy na pulpety chcieliśmy zrobić obiad następnego dnia, w środę. Bardzo spodobał nam się przepis na pulpety glazurowane. Problem w tym, że na liście składników był tarty imbir. Co można zrobić z mielonego pachnącego imbirem? Można – jest super przepis, który wykorzystaliśmy następnego dnia

Niedzielny kucharz
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 51

Brzmi jak herezja, ale pulpety Stroganoff są zdrowsze niż danie klasyczne i znacznie tańsze niż kanoniczna wersja. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże   Boef Stroganov, beef Stroganoff, albo po polsku „strogonow” – danie popularne na całym świecie, w Polsce nieodłączny kulinarny akcent wszystkich domówek w latach 80 i 90, robiony w najrozmaitszych wersjach: często z ogórkiem(...)naszym przepisie użyliśmy pysznego, zdrowego, gryczanego makaronu sobą, zamiast linguini, które Amerykanie – balls stroganov to danie popularne w USA – wrzucają do sosu. Żeby dodatkowo podkręcić walory zdrowotne dania zrobiliśmy pulpety z kaszy orkiszowej, indyka i cukinii (tu znajdziesz przepis na burgery z kaszo-mięsno-warzywnej masy ). Są lekkie, bardzo smaczne i dostarczają dodatkowych elementów odżywczych. Przepis wzorowany na cooking.nytimes.com Składniki

Niedzielny kucharz
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 68

Zdrowe pulpety z cieciorki, bardzo smaczne i bardzo sycące. Można je podać z mujadarą, czyli ryżem i soczewicą, ale też ze spaghetti z cukinii, albo, w formie przekąski, z sadzonym jajkiem. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4   Nie wiemy jak tobie, ale nam pulpety kojarzą się z nieśmiertelnym, obiadowym daniem mięsnym w sosie pomidorowym lub pieczarkowym(...)stały składnik menu z babcinego sztambucha. Niemniej smakowite, a znacznie zdrowsze są pulpety wegetariańskie, niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy blender, albo po prostu robot ręczny i w kilka minut wyczarujesz proste, zdrowe danie, o złożonym smaku. Pulpety nie zawierają jajka więc nie wymagają dłuższego smażenia, czy pieczenia. Wystarczy je szybko obsmażyć na patelni. Tu uwaga: pod wpływem temperatury

Niedzielny kucharz
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 62

Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne, wiosenne i lekkie danie obiadowe. Delikatne pulpety z mięsa z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: PULPETY: 500 G MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA 1 ŚREDNIA CEBULA LUB 2 MALE 1 ŁYŻKA ZIMNEJ WODY 1 JAJKO 1 MAŁA CZERWONA PAPRYKA 1 ZĄBEK CZOSNKU GARŚĆ KOPERKU OLEJ DO SMAŻENIA(...)KOSTKĘ CEBULE, PAPRYKĘ, STARTY CZOSNEK I POSIEKANY KOPEREK. NASTĘPNIE DO MISKI WBIĆ JAJKO, DODAĆ WODĘ I DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU. CAŁOŚĆ BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. GOTOWE MIĘSO NA PULPETY ODSTAWIĆ DO LODÓWKI I PRZYGOTOWAĆ SOS. NA GORĄCYM OLEJU ZESZKLIĆ POKROJONA W KOSTKĘ CEBULE. DO PODSMAŻONEJ CEBULI ZETRZEĆ CZOSNEK I CHWILE PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DO GARNKA WLAĆ PASSATE I POL SZKLANKI

Pani M - kuchnia smakowita
Pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 35

życia, mnie również. Zaczną się krótkie i zarwane noce, z racji że dzień dłuższy i robota jest na zewnątrz. Jednak ciągnie mnie tu i tę chwilkę zawsze muszę wytrzasnąć. Pulpety z piersi indyka dziś jako danie dnia. Oczywiście jestem z domu, gdzie uwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami. Przyjmijmy(...)jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie serowym 58

Pulpety w sosie serowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Delikatne pulpety z indyka z wyrazistym sosem z sera pleśniowego. Pulpety podane z ziemniakami hasselback i sałatką z awokado. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na pulpety(...)Sałatka z awokado i selera naciowego 1 łodyga selera naciowego kostka 1 awokado kostka 1/2 ogórka zielonego kostka świezy tymianek szczypior majonez musztarda ziarnista pieprz Sposób wykonania / Instructions: Na pulpety Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion

Spice things up
PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 95

Lekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:)  Polecam.  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI:   Pulpety 400 g mięsa mielonego np. z indyka(...)wody 2 marchewki 1 łodyga selera 1 kostka rosołowa sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki 1 pęczek kopru PRZYGOTOWANIE:  Składniki pulpetów dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpety wielkości małej pięści. Na patelni rozgrzewamy olej ,pulpety obtaczamy w mące. Smażę na rumiano tak by pory w mięsie się zamknęły (wystarczy

Gotowanie Patki
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 102

smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się nie sklejały). Pulpety piec 30 minut w temperaturze 200°C. W czasie kiedy pulpety się

Bullio
Pulpety w sosie chrzanowym 133

zazdrosny:D Welcome in my life :) Tak się złożyło, że ostatnio na obiad miały być mielone, ale miałam ochotę na coś wyrazistego, ostrego, np. sosik chrzanowy, więc padło na pulpety, moim zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki(...)pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy

My simple kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym 164

wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale co tu zrobić, żeby było smaczne? Najpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych .  Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego. Chciałam jednak czymś(...)mielonego 2-3 łyżki kaszy mannej 2 jajka przyprawa do mięsa mielonego cebula duża butelka lub mały karton przecieru pomidorowy ( wyjaśnienie dalej w tekście)* 2 marchewki mąka do obtoczenia pulpetów bulion z 1 kostki rosołowej i wody w ilości takiej by zakryła nam pulpety sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego

Czerwona Porzeczka
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 39

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z delikatnymi w smaku pulpetami. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania. Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki (6 pulpetów) 200g mięsa mielonego, wołowego 1 jajko 4 łyżki tartej bułki szczypta soli pieprz szczypta oregano odrobina majeranku mała(...)cebula 200ml bulionu wołowego/warzywnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 5 łyżek wody olej do smażenia Pulpety wołowe w sosie pomidorowym – przepis W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie buraczkowym 34

Pulpety w sosie buraczkowym. Pulpety wieprzowe w sosie burakowym z dodatkiem chrzanu, dal dodanaia charakterności. Sos jest bardzo kremowy i przyjemny w smaku. Dodatkowo ziemniaki hasselback. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 2 hrs Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na sos buraczkowy 150 ml słodkiej smietanki(...)sosów ok 100 g ugotowanego buraka 300 ml soku z buraka sól (pieprz) 2 łyżeczki chrzanu (ostrego) Na pulpety 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa) 3 łyzki płatków gryczanych 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę i podduszona na maśle Sposób wykonania / Instructions: Na sos buraczkowy

Spice things up
Pora na zupy – zupa z pulpetami 33

Zupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z serem cheddar i pulpetami. Przygotowanie zupy zaczęłam od ugotowania rosołu z kurczaka. Na ogół mięso z ugotowanego kurczaka wykorzystuję na na knedle , ravioli lub pierogi . Dzisiaj proponuję zrobić z niego pulpety, które będą świetnym(...)smakowały. Obecnie już dorośli synowie wciąż nie gardzą zupami, więc u nas w domu zupa to danie na porządku dziennym, pożywne i rozgrzewające. Zupa brokułowa z cheddar i pulpetami to prosty przepis na jesienną zupę z wkładką. Zupa brokułowa z cheddar 6 porcji Składniki: 1½ l rosołu z kurczaka 400 g mięsa z kurczaka bez kości 1 jajko 1 cebula

codojedzenia
Pulpety wołowe z makaronem 65

Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne. Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek. Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym(...)Składniki 400g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 kajzerka sól pieprz 200 ml passaty pomidorowej olej do smażenia makaron spaghetti Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka Pulpety wołowe z makaronem – przepis Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut. Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki. Na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym + film 65

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy

Smakowite Dania
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 86

Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy

Andzia Pichci
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 99

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa(...)wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli, podsmażamy. Wlewamy

Słodkie okruszki
Środa: Pulpety Jessicy Alby dla dzieci 106

Delikatne pulpety, świetne dla dzieci, ponieważ składają się z mięsa i tartych warzyw. Sprytny sposób na przemycenie witamin do menu maluchów. Czas: 50 min Poziom trudność: łatwe Liczb porcji: 2 Kilka razy była w czołówce rankingów najpiękniejszych aktorek Hollywood i najbardziej seksownych gwiazd kina. Tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz Jessica Alba bryluje w innych rankingach: „Forbes” umieścił(...)domem. Ma wspaniały dom w Beverly Hills, wart 10 mln dolarów z ogromną kuchnią, bo Jessica Alba „love, love, love to cook”. I rzeczywiście jej to wychodzi, sądząc po pulpetach jakie zrobiliśmy według jej przepisu: są smaczne, lekkie i delikatne. To zasługa warzyw dodanych do mielonego mięsa i sposobu przyrządzenia. Alba zrobiła danie w programie telewizyjnym Marthy Stewart. Składniki

Niedzielny kucharz
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 73

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą na cztery

Niedzielny kucharz
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 115

Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu(...)zmielone siemię lniane, sezam i kumin. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą patelnię wylać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dusić

Dietolog
Pulpety z mięsa z rosołu 256

Przepis na pulpety z mięsa z rosołu Dość często (przynajmniej u mnie w domu ) pojawia się problem co zrobić z mięsem z rosołu, najlepiej pierogi, ale one są czasochłonne . Czasem robię krokiety , naleśniki, albo galaretkę…. ale dzisiaj wpadłam na coś innego – zrobiłam pulpety, malutkie, chrupiące, pyszne Możecie je podać z dowolnym sosem, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo(...)czasu. Koniecznie musicie spróbować.   składniki na pulpety z mięsa z rosołu: mięso z rosołu oddzielone od kości warzywa z rosołu (seler,marchew,pietruszka) 1 bułka pszenna pół szklanki mleka garść posiekanej natki pietruszki pieprz , sól 1 cebula bułka tarta oliwa lub olej do smażenia   jak zrobić pulpety z mięsa z rosołu : Bułkę namaczamy w mleku, kiedy dobrze nasiąknie

Sezonowy Garnek
Pulpety w sosie kurkowym 582

Aromat i smak kurek połączony z małymi pulpecikami- danie proste i zarazem wykwintne. Mnie do takich dań nie trzeba przekonywać. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule(...)kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Wyjdzie ich około 14.  Na patelni rozgrzewamy olej

Smak mojego domu
Pulpety drobiowe w sosie mascarpone 91

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatne pulpeciki drobiowe w kremowym sosie na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżego kopru. Składniki: Pulpety: 500g. mielonego fileta z indyka 1 jajko 2 kajzerki namoczone w mleku sól , pieprz mąka pszenna do otoczenia pulpetów Sos mascarpone: 250 ml rosołu lub bulionu 200 ml śmietany 18% 250 g serka mascarpone 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej(...)pęczka posiekanego kopru sól , pieprz Przygotowanie: Pulpety: Do mięsa wbić jajko , dodać odciśnięte z mleka kajzerki , doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników. Z mięsa formować okrągłe pulpety , każdego otoczyć w mące pszennej. W garnku zagotować ok. 0,5l wody , włożyć pulpety , gotować 15 min. Sos mascarpone: w oddzielnym garnku podgrzać rosół , dodać śmietanę , mascarpone

Szczyptachili
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 78

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym Danie doskonale wszystkim znane – sosik śmietanowy i świeży koperek tworzą doskonały zestaw, który bardzo lubią szczególnie dzieci. Ja podaję pulpety z puree z ziemniaków. Jeśli do mięsa dodamy bułkę namoczoną w mleku – pulpety będą bardziej puszyste i miękkie. składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 1 czerstwa bułka namoczona(...)wody garść świeżego, posiekanego koperku wykonanie: Mięso mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną bułkę odciskając ją w dłoni z nadmiaru mleka, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy mięso dłonią. Uformować dłonią pulpety wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pulpety na brązowy kolor z obu stron (delikatnie przewracamy). Przekładamy usmażone pulpety do rondla, razem z tłuszczem, podlewamy wodą

Sezonowy Garnek
Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym 125

Delikatne pulpety z ziołami i dużą ilością marchwi w sosie koperkowym. Idealne dla dzieci i osób dbających o dietę. Zamiast jajek i bułki tartej do mięsa dodałam kaszę manną a śmietanę w sosie zastąpiłam jogurtem naturalnym.   Składniki: Pulpety: 300g. mielonej łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonej natki pietruszki 2 łyżki suszonej bazylii(...)sól , pieprz Sos koperkowy: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka posiekanego kopru sól , pieprz Przygotowanie: Pulpety: Marchew obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o małych oczkach. Obraną cebulę kroimy w kostkę , warzywa mieszamy z kaszą manną. Do warzyw dodajemy mięso , natkę pietruszki , bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę rękoma. Z masy formujemy zgrabne , okrągłe

Szczyptachili
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 158

Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję   można  zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad.  Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku(...)sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych) 3 czubate łyżki łagodnego keczupu 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku 1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii

Smak mojego domu
Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe 154

znudziła, wymyślam rozmaite z niej dania, dziś zapraszam na dietetyczną zupę krem z brukselki .  Zuzia ją nazwała "szrekowa"   Macie okazję przemycenia dzieciaczkom sporo warzyw :) Podana z pulpetami, to doskonałe danie jednogarnkowe. Zdrowe i pożywne , zasmakuje każdemu.   Krem z brukselki z pulpetami Na pulpety: mięso z kurczaka lub indyka ( około kg) u mnie z udźca indyka 3 łyżki(...)smaku Zupa: 50 dag brukselki mała marchewka pół szklanki groszku mrożonego pełna garść zielonej fasolki szparagowej 2  różyczki kalafiora kawałek pora ( 15 cm)    Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Tzn jak da się łatwo formować pulpety. W garnku

Takie tam pichcenie