jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu podam przepis od początku , ale z reguły jest tak , że wykorzystuję gotowe , zamrożone pulpety w wywarze dodając je do leczo , lub zamrożone gotowe leczo dodając do przygotowywanych pulpetów. A może być
Buniabaje w kuchniWegańskie pulpety można przygotować z różnych składników, takich jak ciecierzyca, soczewica czy tofu. Dziś mam dla Was przepis na pulpety z granulatu sojowego, które podane z sosem, ryżem i surówką świetnie sprawdzą się jako smaczne danie do termosu obiadowego. Termos N’OVEEN z trzema oddzielnymi pojemnikami to doskonałe rozwiązanie, aby ciepły posiłek zawsze był pod ręką, niezależnie od miejsca(...)więcej, korzystanie z termosu przyczynia się do ograniczenia używania jednorazowych opakowań, wspierając proekologiczne podejście. zdjęcia producenta Pomysł na obiad do termosu – roślinne pulpeciki, ryż i buraczana surówka Wegańskie pulpety z granulatu sojowego to propozycja na łatwy, roślinny obiad . Charakteryzują się strukturą i smakiem, które niesamowicie przypominają tradycyjne mięsne pulpeciki. Ich wyjątkowy smak z pewnością zadowoli nie tylko wegan
Via Gustopieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Sos: 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany duża wiązanka świeżego koperku 2 - 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle(...)zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć
Bon Appetit MałgorzatyPulpety- (z języka włoskiego polpetta od polpa , czyli miazga ), znamy je wszyscy i każdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka(...)pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie. Gotowe. Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj . Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować
Smaki EdytyZapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku(...)rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min. Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku ) Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego
Smaki Edytyprzepisów na pyszne kotlety wegetariańskie! Te bezmięsne kotleciki i pulpety sprawdzą się jako danie główne, a także pomysł na kolację bez mięsa. Przepisy są różnorodne – wśród propozycji są lekkie warzywne kotlety, bezmięsne pulpeciki w sosie, pomysły na kotleciki z tofu, z ciecierzycy, a także z kaszy jaglanej. Poniżej znajdziesz 15 przepisów, a wśród nich: kotlety a’la ruskie(...)pulpeciki z bakłażana kotlety z boczniaków jak mielone pulpety z ciecierzycy kotlety z marchewką i pieczarkami pulpety z kaszy jaglanej i cukinii Zobacz również inne wegetariańskie przepisy . WEGE KOTLECIKI – 15 PRZEPISÓW Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Kotlety wegetariańskie – aż 15 przepisów na wege kotleciki i pulpety 15 przepisów na pyszne kotlety wegetariańskie
Via GustoPodłużne pulpety z pieczarkami tym różnią się od pulpetów okrągłych, że można w nich zmieścić więcej farszu. No i o to chodzi. Czas : 30 minut Poziom trudności: Nieco wymagające Liczba pulpetów : 4 Historia z naszymi podłużnymi pulpetami jest taka, że powstały jako produkt uboczny innego obiadu. Często gotujemy w taki sposób, żeby jednego dnia przygotować składniki do co najmniej dwóch(...)sól i pieprz. Zmiksowaliśmy całość na gładką masę. Następnie podzieliliśmy ją na dwie części: jedna trafiła do lodówki. Do drugiej dodaliśmy startą, odciśniętą z wody cukinię. Powstały z niej pulpety z cukinią, podane z pure i groszkiem . Z drugiej części zrobiliśmy podłużne pulpety z pieczarkami, podane z ryżem z brokuła i marchewką. To jest dość prosty trick z wykorzystaniem podobnych
Niedzielny kucharzDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać(...)Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski jazz i tonę szwedzkich kryminałów z trylogią Larssona na czele – no, ale nie bądźmy szczególarzami:) Wracając do pulpetów – jest to danie charakterystyczne, smaczne i łatwe. U nas na blogu znajdziesz opis jak zrobić klasyczne pulpety szwedzkie. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety
Niedzielny kucharzTradycyjnie polski przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym. Nasze pulpeciki wyróżnia delikatne, mięciutkie i pachnące mięso bez dodatku mąki, bułki tartej i jajka. Ich smak idealnie podkręca domowy, kremowy sos ze świeżego koperku na bazie bulionu i mleka. Warto również podkreślić, że zmniejszyliśmy ilość kalorii pulpetów, nie smażąc ich wstępnie, ale gotując bezpośrednio w bulionie, a następnie dusząc(...)sosie koperkowym możesz podać nie tylko jako danie główne, ale też jako lekką kolację na ciepło. Doskonale posmakują z ziemniakami, ryżem, ulubioną kaszą lub warzywami. Ten sos koperkowy z pulpetami, to jeden z naszych ulubionych przepisów, do którego wracamy od wielu lat. Dlatego mamy nadzieję, że spodobają się co najmniej tak bardzo jak nasze letnie klopsiki z cukinii i mięsa
Kuchnia Na Wypasieułóż pulpeciki, smaż je do momentu aż nie zbrązowieją, później wyciągnij na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu, Rozgrzej patelnię może być ta sama na której wcześniej smażyłaś pulpety, dodaj pomidory z puszki i pulpeciki, wszystko duś około 20 minut. Smacznego! Artykuł Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. 2. Cebulę posiekać(...)zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. 4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną
Kuchnia domowa AniPulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Kremskiej 2 szklanki wody pół szklanki mleka ząbek czosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować(...)Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytakie lubię najbardziej, ale zajął mi pół dnia. :) Pomysły wręcz nakładały się na siebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy : Składniki(...)pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego
Smaki Edytyłyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie: 1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą. 2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie(...)składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). 4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero
Kraina Tysiąca Smakówrozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się(...)wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe , 1 średnia marchewka , 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , mąka pszenna do obtoczenia pulpetów. Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka
Codzienna kuchnia niecodzienna