pulpety - 2146 przepisów (strona:2/144)

Pulpety z pieczonymi ziemniakami 123

Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku(...)rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min. Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku   ) Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego

Smaki Edyty
Podłużne pulpety z pieczarkami i ryżem z brokuła 20

Podłużne pulpety z pieczarkami tym różnią się od pulpetów okrągłych, że można w nich zmieścić więcej farszu. No i o to chodzi. Czas : 30 minut Poziom trudności: Nieco wymagające Liczba pulpetów : 4 Historia z naszymi podłużnymi pulpetami jest taka, że powstały jako produkt uboczny innego obiadu. Często gotujemy w taki sposób, żeby jednego dnia przygotować składniki do co najmniej dwóch(...)sól i pieprz. Zmiksowaliśmy całość na gładką masę. Następnie podzieliliśmy ją na dwie części: jedna trafiła do lodówki. Do drugiej dodaliśmy startą, odciśniętą z wody cukinię. Powstały z niej pulpety z cukinią, podane z pure i groszkiem . Z drugiej części zrobiliśmy podłużne pulpety z pieczarkami, podane z ryżem z brokuła i marchewką. To jest dość prosty trick z wykorzystaniem podobnych

Niedzielny kucharz
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 57

Danie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4   Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać(...)Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski jazz i tonę szwedzkich kryminałów z trylogią Larssona na czele – no, ale nie bądźmy szczególarzami:) Wracając do pulpetów – jest to danie charakterystyczne, smaczne i łatwe. U nas na blogu znajdziesz opis jak zrobić klasyczne pulpety szwedzkie. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety

Niedzielny kucharz
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 139

ułóż pulpeciki, smaż je do momentu aż nie zbrązowieją, później wyciągnij na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu, Rozgrzej patelnię może być ta sama na której wcześniej smażyłaś pulpety, dodaj pomidory z puszki i pulpeciki, wszystko duś około 20 minut. Smacznego! Artykuł Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie koperkowym 129

sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. 2. Cebulę posiekać(...)zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. 4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną

Kuchnia domowa Ani
Pulpety z karkówki w sosie musztardowym 106

Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Kremskiej  2 szklanki wody pół szklanki mleka ząbek czosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć  w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety  wyrobić, gotować(...)Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru  sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar  cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami 167

takie lubię najbardziej, ale zajął mi pół dnia. :) Pomysły wręcz nakładały się na siebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy :  Składniki(...)pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego

Smaki Edyty
Pulpety w sosie koperkowym 310

łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą.  2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie(...)składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). 4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero

Kraina Tysiąca Smaków
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 109

rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się(...)wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe , 1 średnia marchewka , 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , mąka pszenna do obtoczenia pulpetów. Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 549

Przepis na te pyszne pulpety w pysznym sosie znalazłam na pysznym   blogu ..tak , tak na pysznym..zresztą sami tam zajrzyjcie i zobaczcie ile tam pyszności..U mnie był ciut inny sos..okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne(...)tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy  dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam]  i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Ryżówka z pulpetami 173

Ryżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów

Miksturownik
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym 152

pulpetów jest często zupełnie przypadkowy. Szczególnie jak gotuję pulpety na zapas. Zrobię ich więcej, podzielę na porcje i zamrożę ( z reguły razem z porcją wywaru z gotowania).A potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie cytrynowym 135

Zawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami. Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli

Buniabaje w kuchni
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 26

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym to przepis na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie obiadowe, które z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Takie pulpety w nietypowej odsłonie, bo zapiekane z puree ziemniaczanym z dodatkiem marchewki i groszku oraz z sosem beszamelowym z pewnością zasmakują całej rodzinie.   Składniki na pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym: Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego(...)wraz z masłem i śmietaną tłuczemy intensywnie przez kilka minut. Do ziemniaków dodajemy marchew i groszek i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety z warzywami i makaronem 44

dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 60g serka topionego śmietankowego 0,5 łyżeczki majeranku sól pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie) mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli

Waniliowe Improwizacje