Wegetariańskie pulpety przygotowane z białej fasoli, obtoczone w migdałach i podane z sosem groszkowym, to bardzo smaczne i jednocześnie proste do przygotowania danie. Idealnie sprawdza się podane na lunch oraz na obiad . Danie to jest dobrym przykładem wykorzystania warzyw z puszki, gdyż zarówno pulpety jak i sos bazują na warzywach konserwowych. Polecam poniższy przepis na pulpety z białej fasoli(...)sosie groszkowym, jestem pewna, iż Wam posmakują. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pulpety z fasoli Składniki na pulpety z białej fasoli. 60 dkg białej fasoli z puszki 200 ml zalewy z białej fasoli 5 dkg bułki tartej 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 1 łyżka siekanej natki pietruszki 10 dkg mielonych
MeCooksintensywnie tymianek, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody. Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formujemy małe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym. Doprawiamy ją tymianek(...)odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut. Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut. Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem. Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć
Kredowe MenuSkładniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól
Kulinarny karnet ChristopheraMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet ChristopheraAz się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem
Bernika - moj kulinarny pamietnikczasem to ich przygotowanie nie trwa długo (np. kaszę można ugotować dzień wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej(...)stopni i pieczemy ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Świetnie pasuje do nich duża ilość świeżej sałaty Smacznego i dajcie znać czy ta wersja się u Was sprawdziła
Szybko Tanio Smaczniebulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. zupa kalafiorowa z pulpetami
Bon Appetit MałgorzatyNie przepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami;) Tym razem mięso było tak apetyczne i w
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam
Ala piecze i gotujeNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)samym kwiecistym języku mówią na nie Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse. Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette
Niedzielny kucharzPulpety drobiowe z warzywami i sezamem to w zasadzie kolejna wersja prawie klasycznych pulpetów, które wszyscy znamy. Ale jak wiadomo prawie potrafi czynić wielką różnicę. Te pulpety z warzywami nie są zatem klasyczne. Są aromatyczne, smaczne i przygotowane na styl azjatycki. Do klasycznych przypraw w postaci soli i pieprzu wskakuje słodki, zdrowy sos teriyaki i jego świetny kompan syrop(...)BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI Pulpety drobiowe z warzywami i sezamem: – (Nie)klasyczne, aromatyczne i smaczne – Przygotowane na styl azjatycki – Zdrowe i lekkie – Proste a przepełnione smakiem – Tradycyjnie i nowocześnie ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
globuskulinarnyZdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich. Czas : 30 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 4 Pulpety z cukinią, kasza i indykiem Klasyczny obiad: kotlet, ziemniaki i warzywa, można dość łatwo zamienić na danie zdrowsze i o bardziej złożonym smaku. Takie są właśnie(...)pulpety z cukinią, kaszą i indykiem. Nasz syn, niestety, z warzyw jada tylko ogórki dlatego inne warzywa przemycamy sposobem do menu. Dlatego często robimy dania w stylu pulpety z cukinią. Patent jest bardzo prosty: cukinię ścieramy na małych oczkach tarki – jeśli Twoje dziecko alergicznie reaguje na wszelką zieloność w jedzeniu, obierz cukinię ze skórki. Następnie trzeba ją bardzo mocno odcisnąć
Niedzielny kucharzPulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją(...)nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki
Moja DelicjaNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)samym kwiecistym języku mówią na nie Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse. Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette
Niedzielny kucharzPulpety z papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka(...)malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami
Smak mojego domu