Pulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją(...)nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki
Moja DelicjaUwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej(...)przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem. Włożyć pulpety i podgrzać. Smacznego
dom-agi.plPulpety drobiowe to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci i dorośli. To nieduże mięsne kulki gotowane w aromatycznym sosie z dodatkami. Smakują z potrawami z ziemniaków lub np. kopytkami oraz podane z surówką z sałaty lodowej lub surówką z czerwonej kapusty . Są pyszne i delikatne w smaku, idealnie komponują się z warzywnym sosem, w którym się gotują(...)Jeśli lubisz pulpety, zapraszam także po mój sprawdzony przepis na pulpety gotowane w sosie koperkowym. Pulpety w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z indyka lub piersi kurczaka 3-4 szklanki bulionu 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko łyżka bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por – jasna część pęczek koperku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka
Zasmakuj KuchniWarzywne klopsiki przypominają szwedzkie pulpety z Ikei, tylko że są zrobione bez grama mięsa. Smakują super no i są po prostu zdrowe. Czas: Jeśli masz gotowe składniki 15 minut, jeśli nie 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Tanio, zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy(...)spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. Nie ma w nich ani bułki tartej, ani jajek, jak to zazwyczaj w przypadku pulpetów i klopsów bywa. Nie ma takiej
Niedzielny kucharzToskańska zupa z pulpetami może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Zuppa toscana jest jednym z klasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone(...)włoski boczek. Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też gęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno
Niedzielny kucharzPulpety w sosie koperkowym to idealna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem różnych warzyw. Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i cukinii to pyszny, prosty obiad, także dla dzieci. Pulpety smakują z ziemniakami i surówką, np. z marchewki i selera lub z kapusty pekińskiej . Pulpety przygotujesz także z mięsa drobiowego(...)bulionie, tak by przykryły całkowicie bułkę. Odstawiam na kilka minut na bok. W misce łączę ze sobą mięso mielone, jajko, bardzo dokładnie odciśniętą bułkę oraz wszystkie przyprawy. Jeśli podajesz pulpety dzieciom możesz całkowicie zrezygnować z dodatku ostrej papryki. Masę wyrabiam dokładnie dłońmi kilka minut. Marchewkę obieram, odkrawam końce i siekam w drobne talarki. Cukinię i pora kroję w drobną kostkę
Zasmakuj KuchniCzas czytania: 2 min Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety – najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja na pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół. Pulpety(...)zatopione są w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który tak naprawdę przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, aby mięso było dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gorąco polecam i życzę smacznego! Print Pulpety - najlepsze! .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plPulpety na moim stole goszczą dość często, w różnej postaci. Wszystko dlatego, że mam dwójkę małych dzieci, którym staram się gotować delikatnie, nietłusto i niezbyt ostro. Pulpety dodatkowo są mięciutkie i delikatne, więc łatwe do pogryzienia nawet dla najmłodszych. I wcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować(...)różne dodatki za każdym razem otrzymamy inny smak, a przez to obiady nie będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżka majonezu 2 płaskie łyżki
Waniliowe ImprowizacjePulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku Pulpety, klopsy, tiftele nazwy różne, ale zawsze oznaczające to samą potrawę. Można je spotkać podane z rozmaitymi sosami na całym świecie. Klasyczne włoskie z sosem pomidorowym i bazylią, szwedzkie z sosem żurawinowym itp. Ja dzisiaj postawiłem na pulpety(...)szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz czarny Sos: 800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego 4-5 łyżek musztardy stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego ) 100 ml śmietanki 30% UHT 2 łyżki
kuron.com.plPrzepis na pulpety w sosie pomidorowym - polskie comfort food. Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć(...)znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach wariantów, dodając do sosu, to co akurat było "pod ręką". Bywały więc pulpeciki w sosie pomidorowym zaprawianym śmietaną, ale zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego. Są lżejsze i mniej intensywne w smaku niż te z miesa np. wieprzowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksgałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody(...)odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pulpety-z-indyka-w-sosie-jarzynowym/&blog=http://dom-agi.pl';
dom-agi.plPulpety w sosie koperkowym Przepis KETO Pomysł na niedzielny obiad z mięsem, a dokładniej na pulpety w sosie koperkowym. Pulpety z mięsa mielonego można podać tradycyjnie lub tak by były zgodne z dietą ROZDZIELNĄ I DIETĄ KETO, czyli bez dodatków węglowodanowych. Bez ziemniaków kaszy, ryżu itd. Link do filmu z przepisem(...)Przepis na PULPETY w sosie koperkowym –Pulpety z mięsa mielonego czyli OBIAD KETO! Składniki: 700g mięsa mielonego jedna mała cebula 2 jajka sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek koperku 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos) 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) ok. 650ml
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki(...)pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej(...)zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz
Kuchnia MagdaLeny