Pięć porcji warzyw i owoców w dziennym jadłospisie
Pięć porcji warzyw i owoców w dziennym jadłospisie
30 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Soku . Warzywa i owoce stanowią podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Według badań Polacy wciąż spożywają ich za mało. Średnia konsumpcja to raptem 280 g na dobę. Rekomendowana przez IŻŻ dawka dzienna, to minimum 400 g. Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych poprawi funkcjonowanie naszego organizmu. Dzienny jadłospis powinien zawierać 400 gram warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji.... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu AZgotuj!
Autor
AZgotuj
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
zupa, przetwory, smoothie, dieta, sosy, jabłka, kolacja, gruszka, niskokaloryczne
Inne przepisy z AZgotuj!
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję