Listopad to czas na żurawinę! Ten pyszny kwaskowy owoc idealnie nadaje się na przetwory, jako dodatek do owsianek, ciast czy deserów. Bez wątpienia kisiel z żurawiny nie ma sobie równych → domowy kisiel żurawinowy , pyszny jest również → budyń jaglany z żurawinowym musem . Żurawina na zimę jest bardzo prosta do przygotowania. Ja użyłam świeżej żurawiny, dlatego musiałam ją przed gotowaniem sparzyć, żeby nie była gorzka, ale jeśli użyjesz mrożonej, parzenie jest zbędne, wystarczy wrzucić zamrożone owoce do garn... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...