Poiret "Tartinade Stroop Spread"Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru.Skład:skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25% Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków
głodny alergikmałą zawartością cukru. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie ich jest bardzo łatwe :). Składniki na około 12-15 sztuk: 2 szklanki mąki 4 jaja 4-5 średniej wielkości gruszek, najlepiej twardych 15 dag marakui suszonej 2-3 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody imbir mielony anyż mielony goździki mielone cynamon mielony olej(...)szklanki Po akcesoria do pieczenia zapraszam na http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=4183971 Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dokładamy pokrojoną marakuję, obsypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko
Apetyczna babeczkaDzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w Naczynie wysmaruj
SMYKWKUCHNISkładniki: 4 garści rukoli, 1/4 gruszki, 4 świeże figi, 2 plasterki żółtego sera pleśniowego, 2 plasterki białego sera pleśniowego, sos vinegrete. Przygotowanie: Na talerzu układamy świeżą rukolę. Świeże figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie, cienkie paseczki i układamy na rukoli. Całość polewamy
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 1/2 nektarynki, 1/2 gruszki, 1 łyżka masła, kilka migdałów blanszowanych Skworcu, 1 łyżka słonecznika łuskanego, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich, 1 łyżka płatków migdałowych Skworcu, krem balsamiczny. Przygotowanie: Nektarynkę i gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi
Aga w kuchniszklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 200g białej czekolady 100g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Spód: 300g ciasteczek korzennych 2 łyżki masła Dekoracja : 2-3 gruszki Przygotowanie : Ciasteczka korzenne miksujemy w malakserze na drobną kawałeczki i dodajemy masło. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie masło z cukrem miksujemy na jasny(...)oraz sól, ponownie miksujemy. Na schłodzony spód wylewamy masę serową, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu sernik chłodzimy i upiększamy cienko pokrojonymi gruszkami
Kuchnia Łukaszanajlepiej! A z jego przygotowanie poradzi każde dziecko. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jabłka (2 gatunków) garść rodzynek 3-4 goździki 2 łyżki miodu 10 listków mięty 2 suszone gruszki 2 l wody Przygotowanie: W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka, suszone gruszki, rodzynki, goździki i gotujemy 20 min. Pod koniec dodajemy miód
Kuchnia Łukaszaowocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie) Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
sama złodyczSkładniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt, przykrywając go drugim, Cukrem pudrem dekorujemy górny placek. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki : 5 twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte gruszki obrać i pokroić na ósemki (jeśli duże) i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ściemniały, borówki umyć Ocet wymieszać z wodą, cukrem i zagotować Gruszki i borówki włożyć do idealnie czystych słojów(...)ziaren pieprzu - zalać wrzącą zalewą Słoje przykryć dekielkami zakręcić i pasteryzować przez 10 min. Następnym razem zamiast octu winnego zrobię zalewę z wina, będzie na pewno jeszcze smaczniejsza, a gruszki zyskają na smaku :) Przepis pochodzi ze starych zapisków
Proste PotrawySkładniki : gruszki - 2 kg dynia - 2 kg ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie : Gruszki umyć i obrać ze skórki, to samo zrobić z dynią Składniki pokroić w kostkę i przełożyć do sporego garnka Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie Moje gruszki(...)pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku Taki mus wykorzystuję do pieczenia szarlotek, dodaję go do przetartych jabłek - słoiczek gruszki z dynią
Proste Potrawykaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 gruszka szklanka piwa Somersby konfitura z rabarbaru 2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg
NaKońcuJęzykaWłaśnie teraz we Wrześniu jest sezon na gruszki, smakują one wówczas najlepiej słodziutkie i dojrzałe. My bardzo często zjadamy owoce świeże, ale czasami mamy ochotę na małą odmianę i przygotowujemy je wraz z lodami czy w wypiekach, dziś postanowiliśmy je ugotować. Gruszki obieramy i gotujemy w 1,5 l wody (tę czynność ułatwia nam miarka(...)wewnątrz garnka) z 3 łyżkami cukru (zależy od ilości owoców my gotowaliśmy dwie gruszki ) przez około 5 minut. Następnie owoc polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy listkiem mięty. My nasze gruszki gotowaliśmy w małym garnuszku o pojemności 2,9 l LINK Deser ten jest bardzo smaczny dla miłośników owoców jak i czekolady. a ten kto raz spróbuje
cookplurodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy(...)koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 przez 25-30 minut. Smacznego! Wujek Google o mnie nie zapomniał
Truskawkowa Fiestaokazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek(...)stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem je z folii aluminiowej i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem w cienkie półplasterki. W podobne półplasterki pokroiłem również obrane ze skóry gruszki. Tak pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem
Wyprawy kulinarne