gruszka - 6508 przepisów (strona:221/434)

Tort ptysiowy 164

samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel, później ponownie budyń z pokrojonymi gruszkami, następnie dżem porzeczkowy, znowu budyń i ostatni blat z wierzchu pozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej niż 60 minut.**.*Proponuję przed włożeniem do go lodówki owinąć tort folią spożywczą

Słodkie Przyjemności
Crumble gruszkowo-jabłkowe 111

albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon,  a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie koloru. Była pyszna! Spróbujcie koniecznie! "Składniki na 10 kokilek:5 gruszek3 jabłkakardamon - 1/4 łyżeczkicynamon

Słodkie Przyjemności
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 152

jogurt i dalej miksujemy.W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a  następnie blendujemy na  mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.Pieczemy około 20 minut

Słodkie Przyjemności
Kopiec gruszkowy 145

pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 139

jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 311

chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką

Słodkie Przyjemności
Tarta z gruszkami i budyniem 167

naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g  mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko 125 g masła1,5  łyżeczki proszku do pieczenia  1 słoik gruszek w syropie2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą )Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski(...)pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki.Budyń ugotować z podanych składników.Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto.Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń.Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 163

Robiąc zakupy mikołajkowe w imieniu babci, która prawnucząt ma kilku, a co za tym idzie, koszyk był zacnie załadowany słodyczami, natknąłem się na zielone gruszki. Erika, bo tak nazywa się ta odmiana ma idealny, winny posmak i wyśmienicie nadaje się na surowe przekąski. Zbiera ją się w październiku i może spokojnie do stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem(...)przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo

BaRepas
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 106

ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki(...)kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami

BaRepas
Kompot z suszu / Compote with dried fruits 99

suszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugarSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10Owoce płuczemy szybko w wodzie(...)śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze pokojowej

Projekty ze smakiem
Zupa krem z selera i gruszki 184

łyżki masła ghee  sól,pieprz0,7 l bulionu warzywnegokwaśna śmietana 2 łyżki2 łyżeczki chrzanu1 listek laurowynatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić i zeszklić na maśleseler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę,dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem.Zalać bulionem,dodać listek laurowy i gotować około 20 minut,aż seler zmięknieusunąć listek laurowy,całość zblendować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 176

oleju* 4 jajka* 2 jabłka * 1 gruszkaSposób wykonaniaDo jednego naczynia włożyć składniki suche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej

Mix smaku
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 170

można zaczepić je o ucho szklanki odkryłam już po zrobieniu zdjęć... ;-) Wszystko jest tu doskonale przemyślane.Oto efekty testowania i smakowania. 1. Herbata Raspberry Pear - "owocowa kompozycja łącząca słodycz gruszki z leśnym aromatem" To od niej zaczęłam testowanie. I właśnie przy niej przeżyłam pierwszy szok i zachwyt, że herbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł(...)się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczuwalny jest również kwaskowy smak, który dopełniał całości. To owocowa mieszanka, która totalnie zawrócił mi w głowie i do której na pewno chciałabym wrócić w przyszłości. 2. Herbata Black Chili Chocolate - "połączenie doskonałych czarnych herbat z głębokim akcentem czekolady i chili

Szefowa kuchni
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 159

zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz  z moimi rodzicami :)Składniki:cała kaczka z podrobamiwłoszczyzna jak na rosółziela angielskie, liście lauroweokoło 6-10 suszonych grzybkówokoło 6 - 10 suszonych śliwekokoło 6-10 suszonych ćwiartek

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny kompot z suszu 310

kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są gwarantem długowieczności-śliwki odpędzają złe moce,a kompot ze śliewek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy,by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło(...)dosładzaj kompotu cukrem,ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu.Składniki:300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele3-4 suszone  figi3-4 plastry pomarańczy4-5 goźdków1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonusok z 1/2 cytryny1-2 łyżki miodu2 l wodyWykonannie:owoce na noc zalać zimną wodąnazajutrz dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!