gruszka - 6508 przepisów (strona:214/434)

Dżem wieloowocowy z lawendą 105

lawendy. Zapach jaki był przy robieniu obłędny a sam dżem smakuje wyśmienicie. W sumie to zużyłam resztki owoców jakie były tzw. sprzątanie, a wyszły takie pyszności. Składniki: 300 g gruszek* 300 g jabłek* 300 g jeżyn 100 g borówki amerykańskiej 0,5 łyżeczki kwiatów lawendy Ale-raj 1 cukier żelujący 3:1 Przygotowanie: Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych(...)gruszki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka dodać umyte jeżyny, borówki i zasypać cukrem żelującym. Wymieszać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać kwiaty lawendy i mieszając gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie. Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików. Szczelnie

Ala piecze i gotuje
DŻEM ŚLIWKOWO - GRUSZKOWY 93

słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika A jak to zrobić: Śliwki wydrylować,  a z gruszek wykroić gniazda nasienne. Owoce zblendować na gładką masę

Kuchnia w opałach
Słoikiem jestem! 237

owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu  8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki.  W pewnych kręgach to mało, w innych ta ilość starczyłaby(...)posłusznie i z pełnym zaangażowaniem siekaliśmy, mieszali, wyciskali i zakręcali kolejne słoiki.  Pod czujnym okiem Pawła przygotowaliśmy:  - powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - konfiturę truskawkowo-czekoladową - karmelizowane jabłka - gruszki w syropie cytrynowym - prażone jabłka z brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego i owego, dlatego w przygotowanych przez

KUCHARNIA
LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 82

aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda 2014 ( 14,99 zł) W nosie dominują tu aromaty owocowe ( jabłko, mango, gruszki). W smaku sporo goryczki, kwasu i nieco owocu. Chardonnay Pyrene Somontano

królestwo garów
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 134

wszystko wyszło.  A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa

Karczma Honorietty
Delikatny jak chmurka sernik z gruszką 155

delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko aromat waniliowy 1 gruszka Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę. Pieczemy w 150 stopniach

Truskawkowa Fiesta
Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 99

owoców aronii i dobrej brendy.  Składniki: 1 kg aronii, ( zmrożona na 48 godzin przed planowanym przetwarzaniem) 70-80 dag jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych  70-80 dag gruszek, zielonych i twardych  1,5 kg cukru 120-150 ml brandy opakowanie żel fixu 3:1 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier. 2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującej się aronii, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy razem ok. 5 minut. Następnie dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu

Apetyczna babeczka
Konfitura owocowa do mięs do słoików na zimę 75

Uwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą. Składniki: 1 kg aronii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając

Tradycyjna Kuchnia
8 szybkich WEGAŃSKICH ciast z owocami, Nieracjonalny mężczyzna 409

kremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2.  kruche ciasto z truskawkami  (bezglutenowe)/ pie with strawberries  (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami  (drobno pokrojonymi)/ cake with pears  (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa tarta z wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries

Qlinarnie i Qlinarnie
Rulon jabłcowy 169

rezultat smakowity! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców) 90g cukru 100g niesolonego masła suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy migdały w płatkach 150g kaszy mannej cynamon Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą(...)pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie

Karczma Honorietty
Potwór w zielonej sukience 128

Składniki: 250 g roszponki 1 gruszka 200 g carpacio z ośmiornicy w oleju roślinnym 50 g ziaren słonecznika 1 pomidor śliwkowy pół papryki czerwonej sos balsamiczny 150 g sera mozzarella Przygotowanie: Jeśli roszponka jest nieumyta, to należy to zmienić. Następnie włożyć ją do sałacianej michy i dodawać kolejno wszystkie składniki. Jeśli wymagają pokrojenia na mniejsze kawałki, to proszę to uczynić(...)lepiej było gryźć i przełykać gotową zieleniznę. Gruszkę umyć i nie pozbawiać skórki (wyciąć tylko środek z pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny

Karczma Honorietty
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 227

Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli 2-3 łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić

Karczma Honorietty
tabule owocowo orzechowe 156

szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki  Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie(...)minuty.  W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili

Miód i pieprz
Konfitura z cytryńca 129

konfiturę z cytryńca. Samo zdrowie! Idealna do herbaty, ale i amatorów innych form podania też z pewnością znajdzie ;) KONFITURA Z CYTRYŃCA Składniki: - 600 gram owoców cytryńca - 1200 gram gruszek - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy

Życie zamknięte w smaku