gruszka - 6508 przepisów (strona:220/434)

STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 156

powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki  4 jabłka  1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić: Jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić

Kuchnia w opałach
CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM 105

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła   175 g drobnego cukru 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru   3 jajka roztrzepane   400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki   1 łyżka brązowego cukru A jak to zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki(...)masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe

Kuchnia w opałach
Sałatki i surówki 575

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka

Ala piecze i gotuje
Zaskocz bliskich 197

odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem

Gotuj z Natką
Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką 164

siemię lnianego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion słonecznika 1 suszona morela kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych kilka rodzynek kilka suszonej żurawiny 1 łyżeczka miodu 1 mała gruszka  Sposób przygotowania: Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy(...)jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut, Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy 139

kilka godzin w lodówce. Pijcie na zdrowie ! Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Proporcje na 2 szklanki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa 1 duże jabłko 1 gruszka 3/4 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Jabłko i gruszkę dokładnie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi. 147

użyłem:-200 g mąki TYP405 przesiana-100 g masła-garść cukru trzcinowego-garść płatków owsianych-kakao-łyżka migdałów-garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu-4 duże jabłka-2 duże gruszki-mało dojrzały, twardy bananMąkę zagniatamy z masłem i połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy(...)osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło

BaRepas
Tort ptysiowy 166

samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel, później ponownie budyń z pokrojonymi gruszkami, następnie dżem porzeczkowy, znowu budyń i ostatni blat z wierzchu pozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej niż 60 minut.**.*Proponuję przed włożeniem do go lodówki owinąć tort folią spożywczą

Słodkie Przyjemności
Crumble gruszkowo-jabłkowe 113

albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon,  a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie koloru. Była pyszna! Spróbujcie koniecznie! "Składniki na 10 kokilek:5 gruszek3 jabłkakardamon - 1/4 łyżeczkicynamon

Słodkie Przyjemności
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 155

jogurt i dalej miksujemy.W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a  następnie blendujemy na  mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.Pieczemy około 20 minut

Słodkie Przyjemności
Kopiec gruszkowy 149

pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 142

jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 313

chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką

Słodkie Przyjemności
Tarta z gruszkami i budyniem 168

naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g  mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko 125 g masła1,5  łyżeczki proszku do pieczenia  1 słoik gruszek w syropie2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą )Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski(...)pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki.Budyń ugotować z podanych składników.Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto.Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń.Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 166

Robiąc zakupy mikołajkowe w imieniu babci, która prawnucząt ma kilku, a co za tym idzie, koszyk był zacnie załadowany słodyczami, natknąłem się na zielone gruszki. Erika, bo tak nazywa się ta odmiana ma idealny, winny posmak i wyśmienicie nadaje się na surowe przekąski. Zbiera ją się w październiku i może spokojnie do stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem(...)przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo

BaRepas