gruszki czekamy cały rok, są one zazwyczaj bardzo krótko więc warto zamknąć je w słoikach. Zapraszam na gruszki w zalewie łagodnej z przepisu Siostry Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Czytaj więcej
Pychotkaaasody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych orzechów brazylijskich 1 szklanka startej marchewki 1 starta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy(...)startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnySzybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko(...)czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną
Miód i pieprzSkładniki: 3 kg twardych nie obitych gruszek 2 litry wody 1 kg cukru łyżeczka kwasku cytrynowego goździki Sposób wykonania: 1. Wodę zagotowałam z cukrem i kwaskiem cytrynowym. 2. Gruszki umyłam , obrałam, wykroiłam gniazda nasienne, ciasno ułożyłam w słoikach. Na każdy słoik dałam 2 goździki. 3. Zalałam wcześniej przygotowanym syropem. Brzegi słoików dobrze wytarłam, zakręciłam. 4. Pasteryzowałam 25 minut. 5. Studziłam
Darcia w kuchniszklanki gorącej wody Sposób przygotowania Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam. Gruszki umyłam , obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do garnka, gotowałam raz po raz mieszając, aż zmiękły. Po ugotowaniu dynię i gruszki przełożyłam do jednego garnka, rozdrobniłam blenderem, dodałam
Darcia w kuchniskładniki: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 1 dojrzała gruszka 1 granat 1 opakowanie serka z niebieską pleśnią (100 g ) 1 niezbyt duża pierś drobiowa sos: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dion 8 łyżek oliwy z oliwek sok z połówki cytryny składniki połączyć na jednolitą masę sposób wykonania: Pierś posypać pikantną przyprawą do kurczaka, usmażyć, ostudzić(...)półmisku wyłożyć mix sałat, układać naprzemiennie pokrojona gruszkę, ser i pierś. Posypać granatem, polać sosem
Darcia w kuchniłyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych lub sezamu. Gruszkę obieramy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – powstałą pulpę mieszamy rózgą z marynatą. Drugą połowę można schrupać, nie będzie potrzebna. Szczypior dzielimy na jasne(...)płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki
Karo in the Kitchengalaretki o smaku mojito + 2 szklanki wrzątku 3 banany PONCZ: 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru sok z 1 limonki + owoce do dekoracji - u mnie kandyzowane gruszki i czereśnie Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, miksując na wysokich obrotach. Dodać po jednym(...)polać 1/2 tężejącej galaretki z bananami, przykryć następnym biszkoptem - postępować tak aż do wykończenia składników, przy czyn na wierzchu ma być krem. Na kremie ułożyć dowolne owoce, u mnie gruszki i czereśnie kandyzowane
Cakes By Kejtmasła • 2 łyżki miodu • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 jajka • szczypta kardamonu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1-2 gruszki Sposób przygotowania 1. • W misce wymieszać musli z jogurtem i miodem zostawić na godzinę aby napęczniały 2. • W drugiej misce wsypać mąkę dodać sodę,cukier,cukier waniliowy ,cynamon,kardamon(...)połączenia składników Połączyć wszystko z suchymi składnikami mieszać łyżką gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru ciasto przełożyć do foremek na górę dać pokrojoną gruszkę Piec 20 minut 180 stopni
W królestwie smaków Beatykolejne wspaniałe przetwory z cukinii i po raz kolejny od Dobromiły! Owy sposób przyrządzania cukinii nazywa się cukinia ala ananas. Tylko jakoś się tak składa, że mi to gruszkę bardziej przypomina :-D, ale jest pyszne. Słoik zjadłam - delikatnie powiedziawszy - w ciągu kilku minut! I fajnie jest to, że w ten sposób można zużyć duże, przerośnięte cukinie. Cukinia ala ananas (gruszka
sierotka maRysia w kuchniPolecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka waniliowego Paczka biszkoptów okrągłych 1/2 szkl oleju ryżowego marki Oleofarm 1. Oddzielamy żółtka od białek(...)drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną. Pieczemy 1 godz. w 180 stop. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak w moim przypadku gorzkim kakao. Smacznego
Gotowanie...to proste !większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia. kluski dla czterech osób, czyli co będzie nam do gotowania potrzebne 3 jajka 6 łyżek mąki 1 gruszka 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli co i jak po kolei Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli(...)cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki
Kuchnia Babci Basiłyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao. Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam(...)Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej
potrawyregionalnePołączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek(...)pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką. Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm. Ponakłuwałam go widelcem. Nałożyłam na niego szpinak. Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę. Posiekałam orzechy włoskie. Posypałam nimi ser. Przygotowałam masę jajeczną
potrawyregionalneciepłego mleka na nadzienie serowe: 250 g serka homogenizowanego kostka twarogu (250 g) 2 jajka 50 g cukru duża łyżka mąki ziemniaczanej na nadzienie owocowe: 4 jabłka 3 gruszki łyżka cukru łyżeczka cynamonu na kruszonkę: 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka cukru Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać(...)ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Serek homogenizowany, twaróg, mąkę ziemniaczaną i cukier umieścić w naczyniu i razem zmiksować. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Jeśli z owoców wytopił się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia