gruszka - 6508 przepisów (strona:209/434)

Zupa gruszkowa na winie 85

Bardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą, wlać

Tradycyjna Kuchnia
Indyk pieczony w gruszkach i warzywach 234

Smaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej kapusty 1 słoik gruszek w … Czytaj dalej Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

czarrna od kuchni
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami… 196

części dlatego, że spędzam niemal każdą wolną chwilę realizując pewne moje małe marzenie, o którym mam nadzieję niedługo Wam opowiedzieć :)… Continue reading Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami

brunetkawkuchni
Chlebek kardamonowo gruszkowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.112 161

kardamonu i gałki muszkatołowej 120 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka kilka kropli ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła 1 wielka gruszka W dużej misce mieszamy suche składniki. W dużym kubku łączymy mleko, jaja i ekstrakt. Wszystko razem mieszamy na gładką masę, dokładamy masło i gruszkę (obrana i starta na grubych oczkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka selerowo- gruszkowa 107

Szybka, smaczna i zdrowa surówka- idealna do obiadu. Składniki: 1 seler 3 gruszki sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku 1 cytryna majonez Wykonanie: Gruszki, seler obrać i pokroić w zapałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem według uznania

Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 184

pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała(...)łączymy z mąką. Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowe smoothie z chia 95

Pyszny, zimny i orzeźwiający koktajl z truskawkami, ananasem i gruszką. Coś zdrowego dla każdego!  Składniki : * szklanka soku pomarańczowego * garść truskawek * gruszka * 2-3 plastry ananasa  * łyżka nasion chia  * łyżka owoców goji   Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy

Magiczne Życie Marty
Placki żytnio-bananowe ze słonecznikiem 109

wyszłam z niej z uśmiechem na twarzy, zadowolona z pysznego śniadania. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej banan garść łuskanego słonecznika łyżka jogurtu naturalnego białko jajka dodatki: gruszka, jogurt naturalny łyżeczka cynamonu  WYKONANIE: jogurt ubijamy razem z białkiem banana blendujemy razem z mąką i cynamonem do zblendowanych składników dodajemy jogurt z jajkiem i dokładnie mieszamy na papierze(...)pieczenia formujemy placuszki (czubata łyżka na jeden placek) każdy placuszek posypujemy słonecznikiem- całość pieczemy ok 30 min w 175 stopniach gotowe placki podajemy z plasterkami gruszki i jogurtem naturalnym PRZYPOMINAM, ŻE JUTRO WYNIKI KONKURSU

healthy dreams
Koktajl owocowy z jarmużem 96

Składniki (na 1 porcje) - ½ szklanki wody mineralnej (ok. 100 ml), - 1 banan (ok. 120g), - 1 gruszka (ok. 130g), - liść jarmużu (ok. 20g). Sposób przygotowania: 1. Obieramy banana i gruszkę ze skóry. 2. Jarmuż pozbawiamy grubego włókna. 3. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl jest bogaty w: - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa krem z pietruszki i gruszki 73

pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.   Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pietruszki obieramy i kroimy(...)plasterki, podsmażamy na oleju przez kilka minut. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe) 147

jest lekko pikantne.  2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy  2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę  pół łyżeczki cynamonu  Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników(...)koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st ok 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone

AZgotuj!
Orkiszowy koktajl gruszkowy - idealny na drugie śniadanie w towarzystwie ziarnistego fit snack 109

tworzą wspaniały posiłek, który dostarcza mi energii na długi czas. Przy małych skarbach takie propozycje są niezastąpione. Dlatego zapraszam Was na pyszny orkiszowy koktajl gruszkowy. Spróbujcie. Składniki: 1 gruszka 1 szklanka mleka 2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych 1/2 łyżki miodu do podania proponuję: fit snack ziarnisty słonecznik+sezam Piekarni Galicyjskiej Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy i wycinamy gniazda. Wkładamy

Słodkie okruszki
Piątkowe Inspiracje - owsianka z wiśniami i gruszkami 108

będą świetne. Z dodatkiem ulubionego miodu są po prostu pyszne! I bardzo szybko się je robi! 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych górskich kilka wiśni (u nas mrożone) kilka kawałków gruszki w syropie 1 łyżka miodu (u nas lipowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ugotowanych płatków owsianych dodać wiśnie, pokrojone gruszki, polać miodem i wymieszać (proporcje można zmieniać wg własnych upodobań). (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Komosanka śniadaniowa z olejem kokosowym i owocami 140

przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1 szklanka Quinoa (biała komosa ryżowa) 2 szklanki wody 2 łyżeczki oleju kokosowego virgin 1 świeża gruszki 2 łyżeczki płatków kokosowych 2 łyżeczki żurawiny PRZYGOTOWANIE: Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na gęstym sitku. Jeśli nie posiadacie sitka, możecie płukać komosę w miseczce. Należy zmieniać wodę(...)Następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. Ugotowaną komosę należy przemieszać. Ziarenka powinny być chrupiące. Komosę przekładamy do miseczki. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną gruszkę, płatki kokosowe i żurawinę. Smacznego

kulinarnyJa
Błyskawiczna owsianka z jabłkiem i gruszką 146

Jeżeli macie dosyć świątecznego jedzenia, to polecam zrobić smaczną i zdrową owsiankę :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych Kupiec 3 łyżki płatków jęczmiennych Kupiec 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 gruszka cynamon do posypania Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki owsiane i jęczmienne, gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Gotową owsiankę dajemy do miseczki, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki

Kuchnia u Bietki