gruszka - 6508 przepisów (strona:217/434)

Babeczki - muffinki inaczej 110

mąki pszennej 3/8 kostki margaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce(...)przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem

Kolorowy Przepisownik
Perliczka z gruszkami w winie 49

królował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej. Później nieco zapomniany dziś triumfalnie wraca na nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny. Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych(...)winie gruszek

Milion Smaków
Owsianka z gruszkami 61

Kolejna owsianka z serii jesiennych. Uwielbiam gruszki w każdej postaci i jesienią zawsze mam je w domu, na przykład właśnie do owsianki. W tym przepisie proponuję połączenie gruszek z cukrem trzcinowym. Pokochacie tą kombinację

Milion Smaków
Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką 72

Połączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą. Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie

Milion Smaków
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 166

idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków(...)owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy. Owoce przekładamy

BaRepas
Grillowane warzywa i moda. 126

okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy(...)cukinię lekko smarujemy oliwą i grillujemy. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe

ladykitchen
Sałatka ze świeżym szpinakiem, melonem, gruszką i serkiem burgos 145

zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku,  1/2 serka burgos,  1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie:  Liście szpinaku umyłam i osuszyłam. Oderwałam łodygi. Ułożyłam(...)nich pokrojonego w kostkę melona, słupki gruszki i kawałki serka burgos. Szynkę rozerwałam i położyłam na liściach szpinaku. Następnie pokroiłam szalotkę w piórka i zalałam oliwą i balsamico. Polałam takim sosem sałatkę, a na koniec posypałam jagodami goji

Aga w kuchni
Jabłkowo-gruszkowy sernik cynamonowy 82

pachną cynamonem,kiedyś jadłam coś w tym stylu na I KŚ u kuzynki mojego męża i się zakochałam. Postanowiłam odtworzyć ten smak, wzbogacając o o nuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy

Wielki apetyt
Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 181

tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane -orzechy(...)zgniecione w moździerzu (u mnie włoskie, laskowe) Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Mąkę, cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół

BaRepas
Sałatka z selera i gruszek 116

smakowała za bardzo, chociaż coś w sobie miała. Na drugi dzień sałatak była super. Smaczna, soczysta i zniknęła w 5min. Na 1 średnią salaterkę Potrzebujemy: 1/2 selera 2 gruszki sok z 1/2 cytryny 2 jajka 5 korniszonów 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki natki pietruszki S&P Jajka gotujemy na twardo. Seler(...)trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Korniszony i gruszki kroimy w grubszą kostkę, jajka drobno siekamy i dodajemy do selera. Drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do sałatki razem z musztardą, solą i piprzem. Mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem całość mieszamy i smakujemy czy jeszcze nie doprawić. Salaterkę zakrywamy np. folią spożywczą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szpinkowe smoothie 116

Kolejna propozycja na zielone smoothie :) Pyszne cudownie orzeźwiające :)  Mój ulubiony, przynajmniej raz tygodniu go robię ... Składniki: 50 g szpinaku 1/2 banana dojrzałego 1/2 gruszki dojrzałej (moja gruszka była duża) 1/2 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)   Gruszę należy obrać ze skóry. Następnie wszytko wkładamy do malaksera i miksujemy. Od cała filozofia

Delicious Titbits
Koktajl bananowo-gruszkowy z ciasteczkami 158

Gęsty, owocowy, pyszny i bardzo zdrowy. Do tego chrupiące ciasteczka i kokos. Składniki (5 - 6 porcji): 2 banany 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 2 szklanki mleka lub mleka migdałowego 5 łyżek pokruszonych ciastek  + na dekoracje 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu daktylowego lub daktyli         Opis syropu daktylowego <klik> 'czipsy kokosowe' do posypania(...)Opis czipsów kokosowych <klik> Przygotowanie (5 minut): - owoce pokroić (ja nie obieram ze skórki ani gruszki ani jabłka) - owoce, cynamon i syrop zmiksować z mlekiem - dodać ciastka i wymieszać - koktajl w szklance posypać czipsami kokosowymi i ciasteczkami SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Czerwona cebula z gruszkami 85

czerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, sól, cukier, miód, Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.  Ważne jest  wszystko(...)jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów