Korzenny dżem z pigwy z imbirem

Korzenny dżem z pigwy z imbirem

  Pigwa, to żółty owoc, który swoim kształtem bardzo przypomina gruszkę, dlatego też nazywa się pigwą gruszkową. Występuje również w nieco mniejszej odmianie pod nazwą pigwowca japońskiego. Obydwie odmiany wspaniale sobie dają radę w naszym klimacie i obydwie są jadalne. Pigwy są bardzo zdrowe, zawierają dużo witaminy C, B6 i B12, a także żelazo, potas, wapń, błonnik i pektyny. Doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Idealnie nadają się na przetwory, na surowo raczej się ich nie ...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody Gatity

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.