Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce(...)się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała
R'n'G KitchenNalew jeszcze stoi, więc nie przeszkadzałam mu i z lepszym zdjęciem zaczekam do filtrowania i mieszania z cukrem. ;) Jedno już wiem na pewno - będzie przesmaczna, w przeciwieństwie do nalewki śliwkowej, którą zrobiłam w zeszłym roku. Popełniony błąd numer jeden - rozdrabnianie owoców. Tragicznie odbiło się to na klarowności trunku. Błąd numer dwa - PRZYPRAWY. Pyszny smak śliwek zabiłam poleconymi w innym przepisie(...)odstawiamy w to samo miejsce. Po upłynięciu dwóch tygodni ze śliwek zlewamy syrop cukrowy i łączymy go z alkoholem. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Po miesiącu filtrujemy nalewkę i odstawiamy ponownie, by "odstała swoje" na pół roku. Na wiosnę jak znalazł
Kuchenna Kontrrewolucyaosuszyć i lekko zgnieść. Wrzucić do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Można zalać alkoholem mocniejszym 0,5 litra wódki 40 % + 0,5 litra spirytusu, ale moja żona lubi nalewki nieco słabsze. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po 2-3 miesiącach zlać płyn, a owoce zasypać cukrem. Jak owoce puszczą sok ( 4- 6 tygodnie ) zlać go i połączyć(...)celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy. Po tygodniu przefiltrować, przelać do butelek schować głęboko na minimum 6 miesięcy. Niestety sprawdza się tu zasada, że im na dłużej zapomnimy o nalewce tym lepiej
królestwo garówsmaku tej nalewki czuć cukierkowy aromat jeżyn. To kolejne słodkie lekarstwo w mojej apteczce. Składniki: Na każdy kilogram jeżyn Pół kilo cukru Litr wódki Jak zwykle najpierw zasypuję owoce cukrem i odstawiam na kilka dni aż puszczą sok. Zamykam je w słoju co by nie zleciały się owocówki. Zostawiam w kuchni. Koniecznie trzeba potrząsać słojem codziennie. Kiedy dolejemy wódki(...)spiżarni. Potrzeba na to około miesiąca. Po tym czasie filtrujemy nalew z owoców. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, im dłużej tym lepiej. Polecam. Spróbuj także innych nalewek
prawdziwe jedzenieDynię przekroić, usunąć pestki. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę. Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki. Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce
Atlas SmakówWłaściwości: jako środek przeciwgorączkowy - środek napotny przy przeziębieniach, grypie; ( 2 łyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem ) łagodzeniu bólu miesiączkowego działanie uspokajające pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić serce właściwości przeciwnowotworowe Składniki: 1 l świeżo wyciśniętego soku z malin 0,5 l wódki 0,5 kg cukru Dojrzałe i świeże malin delikatnie płuczemy na sicie pod małym(...)średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania
Atlas SmakówOrzechówka to nalewka z młodych orzechów włoskich, stosowana na problemy żołądkowe. Ma charakterystyczny smak i raczej nie nadaje się do picia w większych ilościach. Za to jeden kieliszek może już w kilka minut uzdrowić! Lipiec to najlepsza pora na zbieranie orzechów i nastawienie tej nalewki, więc nie zastanawiajcie się, bo takie lekarstwo zawsze warto mieć pod ręką. Sam przepis
Pasja Smakujedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu. Nalewka dobrze się klaruje, dzięki czemu
Wiem co jemJeszcze zdążycie, jeszcze jest dużo truskawek . Nie pisałam posta wcześniej bo chciałam najpierw spróbować czy nalewka jest godna polecenia i teraz choć jeszcze niedojrzała to wiem że jest smakowa i aromatyczna. Polecam serdecznie na zimowe długie dni ale nie tylko. Nalewka z truskawek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieObiecana wcześniej nalewka miętowa. Składniki: -ok. 50 listków mięty ogrodowej -20 dkg cukru -200 ml spirytusu -250 ml czystej wódki -70 ml przegotowanej zimnej wody Liście należy delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę i spirytus. Potrząsamy słojem , aby wszystko wymieszać i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Od czasu(...)czasu potrząsamy słojem. Po trzech dniach odcedzamy wszystko przez gazę, dolewamy wodę, mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na co najmniej 4 tygodnie. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Celinko i Zdzisiu - bardzo dziękujemy! Na zdrowie
Maminek kulinarnywww.nalewka.info.pl ) O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy. Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo. Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez) Owoce Aronii zalecane(...)dziennie potrząsnąć naczyniem, by cukier dobrze się rozpuścił. Syrop z owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną (u mnie pielucha tetrowa złożona kilka razy) i dokładnie łączymy z alkoholem. Taka nalewka przed konsumpcją powinna przegryzać się w ciemnym miejscu przez około pół roku (konieczne minimum). Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto poczekać na rewelacyjne efekty
Kuchenna KontrrewolucyaSzybko, szybciej! Czem prędzej, bo ostatni dzwonek na zbiór płatków tego niezwykle aromatycznego kwiatu. A nalewka z nich to napój zdrowia i urody... przynajmniej takie sprawia wrażenie. ;) 0,5 litra (łatwo zmierzyć w słoiku) płatków dzikiej róży 0,5 litra miodu wielokwiatowego 1 litr wody źródlanej 0,5 litra spirytusu Płatki po przepłukaniu na sicie, rozgniatamy w misce glinianej, bądź(...)Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie mieszamy syrop różano-miodowy z alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku... To jedna z lepszych nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Żałuję tylko, że tak późno zebrałam płatki i nie mogłam zrobić większej ilości tego fantastycznego napoju. Następnym razem na pewno nie popełnię tego błędu, bo już tęsknię
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na tę nalewkę przyszedł do mnie sam. Nawet nie wiedziałam kiedy, a ustanowiłam proporcje i wstawiłam pyszny nalew. Zdaję sobie jednak sprawę, że prawdopodobnie mnie, jak i nikomu innemu nigdy nie uda się odtworzyć receptury tego fantastycznego trunku, jakim jest Jagermeister, toteż proszę o potraktowanie tytułu wpisu z przymrużeniem oka. :) 0,5l spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody(...)szczęście, że posiadam ogrodowy, wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew
Kuchenna Kontrrewolucyasłoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak. Jak ktoś dobrze ujął "lepiej się tym nie zważyć", ale lampeczka
Kuchenna Kontrrewolucyacukru (lub 300g miodu) 100ml wody 1/3 laski wanilii Owoce głogu i róży pozbawiamy gałązek i dobrze przepłukujemy na durszlaku. Różę dodatkowo można nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, by nalewka łatwiej przechodziła jej aromatem. Laskę wanilii przekrawamy na połowę i przy pomocy noża wyjmujemy ze środka ziarenka. Wszystkie owoce umieszczamy w dużym słoju. Dodajemy do nich ziarenka wanilii oraz przekrojoną(...)zlewamy i filtrujemy. Do wrzącej wody wsypujemy cukier i czekamy do jego rozpuszczenia, a następnie pozostawiamy syrop, aby przestygł. Gdy będzie chłodny łączymy go z alkoholem i dobrze mieszamy. Nalewkę przelewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum pół roku. Z czystym sercem polecam
Kuchenna Kontrrewolucya