nalewka - 4783 przepisów (strona:83/319)

Nalewka na winogronach 173

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie   Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce(...)się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała

R'n'G Kitchen
Nalewka śliwkowa 413

Nalew jeszcze stoi, więc nie przeszkadzałam mu i z lepszym zdjęciem zaczekam do filtrowania i mieszania z cukrem. ;) Jedno już wiem na pewno - będzie przesmaczna, w przeciwieństwie do nalewki śliwkowej, którą zrobiłam w zeszłym roku. Popełniony błąd numer jeden - rozdrabnianie owoców. Tragicznie odbiło się to na klarowności trunku. Błąd numer dwa - PRZYPRAWY. Pyszny smak śliwek zabiłam poleconymi w innym przepisie(...)odstawiamy w to samo miejsce. Po upłynięciu dwóch tygodni ze śliwek zlewamy syrop cukrowy i łączymy go z alkoholem. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Po miesiącu filtrujemy nalewkę i odstawiamy ponownie, by "odstała swoje" na pół roku. Na wiosnę jak znalazł

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka dereniowa 73

osuszyć i lekko zgnieść. Wrzucić do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Można zalać alkoholem mocniejszym 0,5 litra wódki 40 % + 0,5 litra spirytusu, ale moja żona lubi nalewki nieco słabsze. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po 2-3 miesiącach zlać płyn, a owoce zasypać cukrem. Jak owoce puszczą sok ( 4- 6 tygodnie ) zlać go i połączyć(...)celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy. Po tygodniu przefiltrować, przelać do butelek schować głęboko na minimum 6 miesięcy. Niestety sprawdza się tu zasada, że im na dłużej zapomnimy o nalewce tym lepiej

królestwo garów
Nalewka z czarnych jeżyn 179

smaku tej nalewki czuć cukierkowy aromat jeżyn. To kolejne słodkie lekarstwo w mojej apteczce.  Składniki: Na każdy kilogram jeżyn Pół kilo cukru Litr wódki Jak zwykle najpierw zasypuję owoce cukrem i odstawiam na kilka dni aż puszczą sok. Zamykam je w słoju co by nie zleciały się owocówki. Zostawiam w kuchni. Koniecznie trzeba potrząsać słojem codziennie. Kiedy dolejemy wódki(...)spiżarni. Potrzeba na to około miesiąca. Po tym czasie filtrujemy nalew z owoców.  Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, im dłużej tym lepiej. Polecam.   Spróbuj także innych nalewek

prawdziwe jedzenie
Nalewka dyniowa 73

Dynię przekroić, usunąć pestki. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę. Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki. Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce

Atlas Smaków
Nalewka z malin - malinówka 115

Właściwości: jako środek przeciwgorączkowy - środek napotny przy przeziębieniach, grypie; ( 2 łyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem ) łagodzeniu bólu miesiączkowego działanie uspokajające pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić serce właściwości przeciwnowotworowe Składniki: 1 l świeżo wyciśniętego soku z malin 0,5 l wódki 0,5 kg cukru Dojrzałe i świeże malin delikatnie płuczemy na sicie pod małym(...)średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania

Atlas Smaków
Orzechówka na żołądek 264

Orzechówka to nalewka z młodych orzechów włoskich, stosowana na problemy żołądkowe. Ma charakterystyczny smak i raczej nie nadaje się do picia w większych ilościach. Za to jeden kieliszek może już w kilka minut uzdrowić! Lipiec to najlepsza pora na zbieranie orzechów i nastawienie tej nalewki, więc nie zastanawiajcie się, bo takie lekarstwo zawsze warto mieć pod ręką.   Sam przepis

Pasja Smaku
Nalewka imbirowa 165

jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu. Nalewka dobrze się klaruje, dzięki czemu

Wiem co jem
Nalewka z truskawek 197

Jeszcze zdążycie, jeszcze jest dużo truskawek . Nie pisałam posta wcześniej bo chciałam najpierw spróbować czy nalewka jest godna polecenia i teraz choć jeszcze niedojrzała to wiem że jest smakowa i aromatyczna. Polecam serdecznie na zimowe długie dni ale nie tylko. Nalewka z truskawek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Miętówka 172

Obiecana wcześniej nalewka miętowa.     Składniki: -ok. 50 listków mięty ogrodowej -20 dkg cukru -200 ml spirytusu -250 ml czystej wódki -70 ml przegotowanej zimnej wody Liście należy delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę i spirytus. Potrząsamy słojem , aby wszystko wymieszać i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Od czasu(...)czasu potrząsamy słojem. Po trzech dniach odcedzamy wszystko przez gazę,  dolewamy wodę, mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na co najmniej 4 tygodnie. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Celinko i Zdzisiu - bardzo dziękujemy! Na zdrowie

Maminek kulinarny
Nalewka z aronii 135

www.nalewka.info.pl ) O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy. Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo. Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez) Owoce Aronii zalecane(...)dziennie potrząsnąć naczyniem, by cukier dobrze się rozpuścił. Syrop z owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną (u mnie pielucha tetrowa złożona kilka razy) i dokładnie łączymy z alkoholem. Taka nalewka przed konsumpcją powinna przegryzać się w ciemnym miejscu przez około pół roku (konieczne minimum). Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto poczekać na rewelacyjne efekty

Kuchenna Kontrrewolucya
Różanka - nalewka z płatków dzikiej róży 150

Szybko, szybciej! Czem prędzej, bo ostatni dzwonek na zbiór płatków tego niezwykle aromatycznego kwiatu. A nalewka z nich to napój zdrowia i urody... przynajmniej takie sprawia wrażenie. ;) 0,5 litra (łatwo zmierzyć w słoiku) płatków dzikiej róży 0,5 litra miodu wielokwiatowego 1 litr wody źródlanej 0,5 litra spirytusu Płatki po przepłukaniu na sicie, rozgniatamy w misce glinianej, bądź(...)Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie mieszamy syrop różano-miodowy z alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku... To jedna z lepszych nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Żałuję tylko, że tak późno zebrałam płatki i nie mogłam zrobić większej ilości tego fantastycznego napoju. Następnym razem na pewno nie popełnię tego błędu, bo już tęsknię

Kuchenna Kontrrewolucya
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 227

Przepis na tę nalewkę przyszedł do mnie sam. Nawet nie wiedziałam kiedy, a ustanowiłam proporcje i wstawiłam pyszny nalew. Zdaję sobie jednak sprawę, że prawdopodobnie mnie, jak i nikomu innemu  nigdy nie uda się odtworzyć receptury tego fantastycznego trunku, jakim jest Jagermeister, toteż proszę o potraktowanie tytułu wpisu z przymrużeniem oka. :) 0,5l spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody(...)szczęście, że posiadam ogrodowy, wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka na rozmarynie 130

słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak. Jak ktoś dobrze ujął "lepiej się tym nie zważyć", ale lampeczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Jesienna nalewka z głogu z laską wanilii 163

cukru (lub 300g miodu) 100ml wody 1/3 laski wanilii Owoce głogu i róży pozbawiamy gałązek i dobrze przepłukujemy na durszlaku. Różę dodatkowo można nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, by nalewka łatwiej przechodziła jej aromatem. Laskę wanilii przekrawamy na połowę i przy pomocy noża wyjmujemy ze środka ziarenka. Wszystkie owoce umieszczamy w dużym słoju. Dodajemy do nich ziarenka wanilii oraz przekrojoną(...)zlewamy i filtrujemy. Do wrzącej wody wsypujemy cukier i czekamy do jego rozpuszczenia, a następnie pozostawiamy syrop, aby przestygł. Gdy będzie chłodny łączymy go z alkoholem i dobrze mieszamy. Nalewkę przelewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum pół roku. Z czystym sercem polecam

Kuchenna Kontrrewolucya