Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Orzechy zbiera się od końca czerwca do chwili, kiedy da się owoc przekroić bez trudu. W zależności od regionu, owoce różnie rosną i dojrzewają. Z tego co wiem, można zbierać do końca lipca. Najlepiej sprawdzić przez zerwaniem. Przepis pochodzi z książki L. Ćwierczakiewiczowej. Zrobienie konfitury trwa dość długo od 18-21 dni, chociaż pracy przy niej niewiele. Z orzechów zielonych można zrobić również nalewkę, która jest niezastąpiona w dolegliwościach żołądkowych. Pomyślałam, że po zakończeniu całej produkcji,... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Leśny Zakątek

Warto przeczytać

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.