karkówka Nie da się ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii
prawdziwe jedzeniejako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl mąki tortowej większe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao
Gotowanie...to proste !Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu. Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy. W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!laskę wanilii zalewamy w dużym słoju alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie przecedzamy przez np. gazę. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do nalewki, mieszamy (możemy ewentualnie jeszcze dosłodzić). Malinówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na min. miesiąc
Domowy Smak Jedzeniasezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćskładniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy
Domowy Smak JedzeniaSezon owocowy to czas przetworów. W kuchni pachnie sokami, powidłami, ale pachnie też nalewkami. Zima jest długa, przeważnie zimna i dobrze jest mieć w zanadrzu taką rozgrzewajacą naleweczkę - oczywiście tylko dla dorosłych- dzieciom polecam DOMOWY SOK MALINOWY Składniki: 1,5 kg malin 70 dag cukru pól litra spirytusu 1 l czystej wódki Wykonanie: Maliny przebieramy, myjemy, wsypujemy(...)miejscu. Po tym czasie oddzielić maliny od płynu. Owoce zasypać cukrem, odstawić na kkilka dni na so,ńce aż puszczą sok. Następnie ten sok zlać i połączyć z alkoholem. Nalewkę przefiltrować. Przelać do ciemnych butelek. Trzymać kilka tygodni w ciemnym chłodnym miejscu aby nalewka dojrzała
Z Majeczką w kuchnifilmie poniżej znajdziesz przepis na doskonałą nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy to doskonały trunek na chłodne zimowe wieczory. Rozgrzeje, a jej doskonały smak pozwoli nam na chwilę przyjemności. Pamiętajmy także o tym, że pigwa ma właściwości zdrowotne ( zawiera dużo witaminy C ), dlatego wspomaga naszą odporność, oraz leczy przeziębienia. Warto więc mieć nalewkę z pigwy podczas chłodnych zimowych
Przepisy i porady kulinarneIdealny na jesienne i zimowe przeziębienia :) Niektórzy mówią na ten likier "nalewka z aronii". Bywają też tacy, którzy myślą, że piją nalewkę z wiśni. Cóż, nalewkę robi się zdecydowanie dłużej i - jak sama nazwa wskazuje - trzeba robić nalew, a potem wykazać się cierpliwością i czekać, aż owoce oddadzą swoje dobro alkoholowi. Likier, który proponuję, powstaje w ciągu jednego dnia
Weekendy w domu i ogrodzieDomowe nalewki to coś co pochłonęło mnie totalnie. W moim domu na okrągło wszystkie słoiki są zapełnione owocami i mocnym alkoholem, który jak najlepiej wydobędzie ich smak. By owoce nie uległy fermentacji dopiero po zlaniu alkoholu warto zasypać je cukrem a powstały syrop wymieszać z poprzednim. Następnie nalewka powinna leżakować, najlepiej około 3 miesięcy. Wtedy jej smak nabiera głębi(...)charakteru. To taki podstawowy przepis na nalewki. Warto jednak samemu próbować i modyfikować przepisy. Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół i bez pestek 200 gram cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą
Mango PapajaRatafia to rodzaj słodkiej nalewki z owoców, które nawiną nam się pod rękę lub owoców, które sukcesywnie zbieramy w sadach. To jeden z tych alkoholi, które robi się przez kilka miesięcy, ze względu na fakt, że różne owoce dojrzewają w innych terminach. Poza tym nigdy nie uda nam się uzyskać dwóch takich samych ratafii, bo np. jednego roku dorzucimy(...)zalać i odczekać do Wielkanocy na trunek smakujący mniej owocowo. Zanim zlejemy alkohol do butelek, przecedźmy go przez sito. Owoce można przepłukać przegotowaną lub źródlaną wodą. Ten trik rozcieńcza nalewkę, ale też pozwala zabrać więcej smaku z owoców. Po zlaniu alkoholu do butelek na dnie utworzy się owocowy osad. Jeśli razi w oczy lub przeszkadza, nalewkę należałoby przelewać np. przez
Weekendy w domu i ogrodziesmak, który mi osobiście przypomina Jegermaistera lub Fernet. Nie jest bardzo słodki ani cierpki. Wyraźnie wyczuwa się w nim dodatek cynamonu, anyżu i pieprzu. Dla mnie bomba! Kieliszek nalewki działa zbawiennie przy bólu brzucha. Zielone owoce orzecha mają właściwości bakteriobójcze. Ponoć zabijają nawet e.coli. Nalewka inspirowana recepturą mistrza nalewek Hieronima Błażejaka Składniki: (na około 1l) 10 zielonych orzechów 200ml
Pyry na GazNalewka z jagód, czy też jagodzianka, jak bywa nazywana to kolejna z klasycznych polskich domowych nalewek. Jak większość nalewek robi się ją łatwo i z małej ilości składników. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać około 2 miesięcy, żeby sprawdzić, czy wyszła tak dobra, jak powinna
Milion Smakówzrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony biszkopt. Śliwki w czekoladzie: ok 2 szklanek śliwek z nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy
Cynamonowe szczęścieTruskawki są jednym z moich ulubionych owoców. Świetnie nadają się do przygotowania domowej nalewki. Jej słodki smak przełamałam nutą cytryny oraz aromatem wanilii. P.S. Fotki zrobione po zlaniu nalewki, a przed filtrowaniem stąd farfocle w kieliszku. Finalnie ich tam nie będzie ;) SKŁADNIKI: 1kg truskawek 200g cukru laska wanilii sok z 1 cytryny 200ml spirytusu 500ml wódki WYKONANIE: Truskawki(...)cukrem. Zostawić na 24 godziny w słonecznym miejscu, w tym czasie kilkukrotnie wstrząsając słojem Następnego dnia dolać wódki zmieszanej ze spirytusem oraz sokiem z cytryny. Po tygodniu zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy
Pyry na Gaz