Będziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki miodu Wykonanie: Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy,wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy(...)syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ruskawki, które chcemy przeznaczyć na produkcję domowych nalewek lub likierów, powinny być najwyższej jakości. Powinny być zdrowe, bez śladów chorób, dobrze dojrzałe, lecz nie przejrzałe, nie powinny być zbyt miękkie. Najlepsze truskawki na domowy alkohol to te ciemnoczerwone, słodkiej odmiany. Raczej nie powinniśmy używać truskawek spod tuneli foliowych, nie mają one takich walorów smakowych jak truskawki, które dojrzewają pod gołym(...)nadmiaru wody. Jeśli nie mamy własnych truskawek to podczas zakupu tych owoców warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Można też kupić u zaufanego sprzedawcy, sąsiada czy znajomego. Gdy zrobimy nalewkę z dobrych truskawek, nalewka będzie aromatyczna, zdrowa i o pięknym czerwonym kolorze
Przepisy i porady kulinarneszklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka 30% 120 g, do nasączenia: woda 50 ml, kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji(...)Gotowy przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. W razie potrzeb dosładzamy masę cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki. Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną
kulinarne odsłony paticiasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka 3,2% 20 dag masła 82% 2 torebki budyniu śmietankowego ( po 40 g) 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
Wanilia i KardamonNastępnie umyj je dokładnie, usuń kolce, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z nich sok np. w wyciskarce wolnoobrotowej. Otrzymany sok wymieszaj dokładnie z miodem, a następnie ze spirytusem. Nalewkę przelej do czystej buteleczki z ciemnego szkła, szczelnie zamknij. Odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce np. do lodówki na dolną półkę . Od czasu do czasu wstrząśnij lekko butelką(...)czasie nalewka jest gotowa do picia . Zastosowanie : N alewka ta zapobiega powstawaniu zgagi. Nalewkę aloesową
Przepisy i porady kulinarnepozostawiamy na około 8 godzin. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie, po dwie łyżki. Miksturę możemy też wykorzystywać zewnętrznie, np. do okładów na rany. Skuteczna bywa również nalewka z tasznika. 100 g świeżej lub suszonej rośliny Zalewamy spirytusem (pół szklanki), zamykamy w szklanym naczyniu i odstawiamy na 10 dni, pamiętając o częstym wstrząsaniu. Później należy nalewkę dokładnie przefiltrować(...)przelać do ciemnej butelki. P ijemy po 8-10 kropli w przypadku nadmiernych krwawień miesiączkowych czy krwawień z przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Nalewkę można też dodać do naparu z rdestu ostrogorzkiego. W dawnych czasach tasznik pospolity wykorzystywany był do celów spożywczych. Liście są jadalne nawet na surowo i smakują trochę jak rzeżucha , ale warto je zbierać
mojej kuchniCiasto orzechowe z marmoladą/konfiturą – lekki orzechowy biszkopt nasączony lekko kwaskową marmoladą. Ja użyłam przetarte i zagęszczone mirabelki z nalewki, czyli zużyłam tak zwane odpady ;) Jeżeli mamy inne owoce z nalewki: maliny, porzeczki... też można je wykorzystać. ciasto : 5 jajek, 5 łyżek ciepłej wody, 175 g cukru pudru, szczypta soli, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)orzechów włoskich, masło do smarowania formy bułka tarta do formy, esencja waniliowa, do przełożenia : 200 ml kwaskowej marmolady (u mnie z mirabelek z nalewki), polewa : 50 ml śmietany 30%, 200 g czekolady deserowej, Orzechy zmiksować lub zetrzeć na tarce (lepsze będą starte na tarce – ścieram w robocie). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i starymi orzechami. Żółtka ubić z ciepłą
królestwo garówmolibden, tytan, cynk, magnez, fosfor oraz potas. Z cytryńca można wykorzystać owoce jak i liście. Suszone liście po zaparzeniu przypominają zieloną herbatę. Ja zamknęłam dobroczynne działanie owoców cytryńca w nalewce w polskim miodzie. Warto wykorzystać przepis i delektować się nalewką w zimowe wieczory. Polecam. Składniki: Ok. 3 ½ szklanki owoców cytryńca ½ l miodu ½ l wody 1 l spirytusu Wykonanie: Owoce(...)Mieszamy w słoju. Odstawiamy minimum na miesiąc. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy do butelek, teraz wystarczy zaczekać na dokładne wyklarowanie ( albo i nie ). Nalewka jest lekko kwaśna z nutą goryczki. Sprawdzajcie w trakcie czy ten smak Wam odpowiada, czy też należy dodać więcej miodu. A teraz SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypołóż drugą część ściereczki, zrób na środku palcami lekki dołek. Wlewaj powoli trunek na środek dołka, poczekaj, aż cały płyn się przefiltruje, wtedy wlej kolejną porcję trunku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarneNajlepszy czekoladowy torcik z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie. Śmietanka kokosowa dobrej jakości jest trudno dostępna, przeważnie należy jej szukać w dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata , ta śmietanka(...)Składniki: Tortownica o wym 23 cm Ciasto: 6 jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa
Wanilia i Kardamontakiego naparu możemy również położyć na zmęczone oczy. O innych leczniczych wyciągach i naparach można poczytać pod linkami: NAGIETKOWE LOVE – o wszechstronnym działaniu nagietka wraz z przepisami NALEWKA I SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH CZ. 1 – o działaniu zielonych orzechów włoskich wraz z przepisami NALEWKA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH CZ. 2 – kilka świetnych przepisów na leczniczą nalewkę
Kate's KitchenRobi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze smakołyki. A to jakieś swojskie ogórki, a to smalec, do tego oczywiście własnej roboty chleb, parę nalewek. I tak czas nam mija radośnie. Ale ostatnio wpadł nam do głowy inny pomysł. Wiadomo, że smalec jest najlepszy na świecie i w ogóle... Smalcu nic nie zastąpi. Ale właśnie
Marder&Marder Manufacturetrunek dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu. L ikier ten ma bardzo dobry smak i aromat, podczas zimowych dni przypomni nam smak lata. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarne