Głogówka. Ostatnia z trzech nalewek nastawionych pod koniec września na zebranych, na Podlasiu , owocach. Trzecia i ostatnia co w cale nie znaczy, że najgorsza. Wyszła przynajmniej tak samo dobra jak pozostałe. Nalewka z róży jest może nieco bardziej pachnąca chociaż też z owoców a nie z kwiatów. Będę musiała latem poszukać kwitnącej róży bo mam pomysł na zrobienie nalewki łączonej
Smaczna PyzaZwieńczeniem kolacji lub obiadu walentynkowego może być deser. Proponuję Wam mus czekoladowy z mascarpone z lekką nutą jagodową. Do mojego deseru dam moją ulubioną nalewkę jagodową z lawendą. Całość smakuje bajecznie i nie można się oprzeć temu smakowi, aż tak wciąga :-). Prosty deser, a można się nim zachwycić. Polecam i pozdrawiam Was cieplutko. MUS CZEKOLADOWY Z MASCARPONE. Składniki(...)śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 50 g gorzkiej czekolady 1 - 2 łyżki nalewki jagodowej z lawendą płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do schłodzonej czekolady. Na końcu dodać nutellę i nalewkę jagodową z lawendą, dokładnie wymieszać. Przełożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychNalewka z owoców dzikiej róży - złota i pięknie pachnąca. Zrobiłam ją trochę na opak bo większość nalewkowiczów mówi, że owoce powinno się najpierw zmrozić a ja z rozpędu tego nie zrobiłam. Poza tym najczęściej zalewa się je alkoholem a dopiero potem dodaje cukier. Ja, nowicjusz w temacie, wszystko pokręciłam, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło(...)nalewka wyszła świetna! Przy przemrożeniu owoców być może kolor byłby jeszcze bardziej pomarańczowy bo miąższ stałby się mięciutki i bardziej podatny na macerację. I być może w przyszłym roku, jeśli tylko będę miała różę, tak właśnie zrobię, choćby dla porównania. Tymczasem ta jest jaka jest i słowo daję, że jest świetna więc wcale nie żałuję eksperymentu. Tym razem nie dodawałam
Smaczna PyzaPyszna, słodka nalewka z czereśni. Przypomnienie początku lata w samym środku jesieni, chociaż w powietrzu już czuć zimę. Jedna z ostatnich w tym roku, której przepis publikuję, chociaż mam nadzieję, że jeszcze przed świętami pokażę Wam przepis na pigwówkę i żurawinówkę. Składniki (na około 600 ml nalewki po przefiltrowaniu): 2 kg czereśni 250 ml wódki 250 ml spirytusu(...)czasie zlewam powstały syrop do słoja, dodaję połowę owoców i zalewam alkoholem. Odstawiam słój w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę (np. przez gazę lub filtr do kawy) i przelewam do butelek. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Na zdrowie, Klaudia
Mango Papajanieco rzadziej. Jednak na rocznicę pojawić się coś musiało. Tym bardziej, że pomimo ciszy na blogu komentujecie, bardzo miło komentujecie. Ponieważ sezon na pomarańcze w pełni, pojawia się zeszłoroczna nalewka pomarańczowa (w brytyjskim oryginalnym przepisie nazywa się "orange shrub"). Wznosimy mały toast. Składniki: 700 ml białego rumu lub brandy skórka starta z 2 niewoskowanych pomarańczy 100 ml soku z pomarańczy(...)Dodać cukier i zakręcić słoik. Odstawić na 30 dni. Co 2 - 3 dni potrząsać słoikiem. Po miesiącu przecedzić zawartość słoja przez filtr (dobrze sprawdza się ten od kawy). Przelać nalewkę do butelki. Ostawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Można też delektować się nalewką od razu, ale polecam poczekać. Podawać schłodzoną
Sto kolorów kuchnikawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki, które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając. Na koniec
W kuchennym oknie Ewygronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków raczków 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo
Marder&Marder Manufacturekeks z bakaliami i owocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam do dziś. składniki(...)czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy
Miód i pieprzjestem pewna, że będą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam(...)osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić na 4-6 dni. Potrząsać od czasu do czasu. Po upływie kilku dni odlać spirytus, miód rozpuścić w wodzie i dodać do przefiltrowanej nalewki. Wymieszać i odłożyć na kilka lub kilkanaście dni. Im nalewka dłużej stoi tym ma mocniejszy kolor i głębszy smak. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewybyłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis(...)Można taki domowy likier czekoladowy przygotować tuż przed świętami, zapakować w ozdobne buteleczki i podarować pełnoletnim gościom jako prezent gwiazdkowy. W zeszłym roku na prezenty dla gości przygotowana była nalewka pomarańczowo-kawowa oraz cytrynowa rozmarynówka . Przepis na Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor: Składniki na 500 ml: 100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja pierwsza w tym roku owocowa, domowa nalewka jaką zrobiłam. Poza sosnówką, nalewką na pędach sosny , którą robię przede wszystkim w celach leczniczych, śliwkówka zawojowała moje serce. Jest aromatyczna, bardzo intensywna, śliwkowa i smakuje cudownie. Nie nastawiałam jednak dużo jednego rodzaju nalewki bo robiąc kilka różnych zbankrutowałabym na spirytusie. Ale po trochu zrobić trzeba bo nie ma nic lepszego zimą
Smaczna Pyzadobry pomysł na prezent świąteczny, nie zapomnijcie jednak poprosić obdarowanego o przysłowiowy grosik, takie zabobony ;) Przepis ten miałam już dawno opracowany, ale gdzieś zawieruszył mi się na dysku ;) Nalewka kalinowa pewnie nie każdemu zasmakuje, ma bardzo specyficzny zapach, a w nalewce zawsze czuć trochę goryczki. Warto mieć ją jednak w swoim barku, ma wiele zalet i zdrowotnych właściwości. Polecam wszystkim(...)nasłonecznione miejsce. Wstrząsać co jakiś czas. Po około 2 tygodniach zlać nalew, dokładnie odsączając owoce. Dodać miód, często wstrząsać słojem, by miód się rozpuścił. Po rozpuszczeniu się miodu nalewkę filtrować i przelać do butelek. Odłożyć na około 6 miesięcy. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwyŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami a ta nalewka pachnie nimi tak bardzo, iż nie mogę się opanować przed nie dodaniem jej właśnie teraz. Być może już za późno na zrobienie tej nalewki dla Was, ale za rok kiedy tylko pierwsze wiśnie nabiorą ciemnoczerwonej barwy szybko przygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś(...)woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale. Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego 50 ml Amaretto Wiśnie
Mango Papajaszczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła(...)roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu - czekoladę deserową można zastąpić mleczną, jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako(...)jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem aby spróbować wielu potraw
Right Behind The Kitchen