Nalewka cytrynowa na miodzie to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉 Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia. Nalewka ta mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba będzie zrobić powtórkę bo zniknęła bardzo szybko 😉 U nas na imprezie
Kuchnia MagdaLenyzawieś nad miseczką, aby skapywały resztki soku na kilka godzin. Uzyskany w ten sposób sok, wlej do osobnej butelki, zakorkuj. Oba naczynia, butelkę i słój odstaw na miesiąc. Klarowną nalewkę z obu naczyń zlej znad osadu, połącz płyny ze sobą. Osad przefiltruj przez filtr lub gęstą gazę i połącz z wcześniej zlanym płynem. Teraz przefiltruj jeszcze raz trunek przez filtr(...)gazę. Nalewka ta wymaga często dwu lub trzykrotnego filtrowania, ale jej oryginalny smak wart jest tego trudu ! Przefiltrowaną nalewkę rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy
Przepisy i porady kulinarnenaleweczką odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie trunek nabierze właściwego smaku i aromatu. Dojrzewanie naleweczki przez kilka miesięcy na prawdę się opłaca. Nalewka wtedy staje się po prostu smaczniejsza. Polecam wypróbować ten przepis, na prawdę warto ! N iektórzy dodają jeszcze do tej nalewki małą garść kawy ziarnistej, nadaje to nalewce specyficznego smaku
Przepisy i porady kulinarneIntensywnie czekoladowa tarta, a w niej zatopione śliwki odsączone prosto z nalewki. Dzięki czemu są bardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą. Pyszna tarta, której ciężko się oprzeć, ale ze względu na alkohol trzeba uważać :) Nie może być też spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli(...)masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka twardych śliwek z nalewki Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem i zagnieść ciasto. Rozwałkować prostokąt i wylepić ciastem formę 11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu, nakłuć widelcem
https:KKuchniaMniampajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha! Składniki: 45 dag wątróbki drobiowej 20 dag masła 2 szalotki 50 g rodzynek 100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni 1 łyżka ziół prowansalskich 3-4 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Mleko do namoczenia wątróbki Mąka pszenna(...)obtoczenia wątróbki Jak wykonać ? Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny. Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki
Wanilia i Kardamonniezwykłe i niezwykle pyszne ciasto; które przygotowałam jeszcze w karnawale. Idealnie nada się na wiele różnych okazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw(...)mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
6niebolubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉 Składniki(...)szklanka mleka 50 g drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko 50 g masła 2 łyżki dżemu malinowego 2 kieliszki nalewki malinowej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 1 białko 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier
Kuchnia MagdaLenyspotkań przedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci) nalewka lub lekki syrop do skropienia do dekoracji : wiórki kokosowe, czekoladowe kamyczki, kawałek marchewki W 1/3 szklance wrzatku rozpuść żelatynę cukier. Ubij(...)kremówkę, dodaj przestudzoną żelatynę i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. Blaty skrop nalewką. Ułóż na dolnym blacie owoce, nakryj je prawie cała śmietaną zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Po nałożeniu śmietany nakryj ją drugim blatem. Polej stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Gdy przestygnie uformuj na górze bałwanka (jak na fotce) posyp kokosowym śniegiem, odstaw do schłodzenia
Gotuj Sam!jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak nie mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy(...)łyżki cukru – 140 g miękkiego miasta Dodatkowo: – 0,5 szklanki małej nutelli (około 100g) – około 140 g herbatników pełnoziarnistych (wyszło mi chyba 12 sztuk) – nalewka malinowa lub inny alkohol (ewentualnie coś bezalkoholowego np. herbata z cytryną) Przygotowania zaczęłam od kremu. W tym celu połowę mleka wlałam do garnuszka i wsypałam do niego cukier, a do drugiej
Relaxtimeutłuc w moździerzu ), wsyp do słoja, zalej wódką. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę , dokładnie wyciśnij ziele owsa. Rozlej do butelek szczelnie zakorkuj . Nalewkę przechowuj w lodówce(...)Zastosowanie : P ijemy ją w stanach wzburzenia 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej w szklance letniej wody. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarneKolejna porcja alkoholu na blogu, czyli przepis tylko dla dorosłych. Już dość dawno temu na blogu powstał dział nalewkowy. Jednak nalewki, abstrahując od tego, że są smaczne, mają jedną zasadniczą wadę: czas ich produkcji jest baaaardzo długi. Nie rzadko jest to rok, a nawet dłużej. Ale nie da się inaczej, aby uzyskać pełnię smaku trzeba tyle poczekać. Dlatego właśnie czasami
Marder&Marder Manufacturewody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny
Przepisy i porady kulinarneRobiąc syrop lub nalewkę z pigwowca nie wyrzucajmy pestek tylko uzbieramy minimum 1 szklankę, a wszystko po to by zrobić sobie pestkówkę . Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach pigwowca przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu na przeschnięcie, po to by nie zrobił nam się z nastawu galaretowaty napój. Można rozsypać na papierze - wysuszyć lub trzymać(...)spirytusem i zalać pestki Zakręcić odstawić na 4 tygodnie Po tym czasie przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić na kilka tygodni lub miesięcy. A wygląda na razie tak: Nalewka nastawiona, już po kilku dniach pachnie wspaniale :) Próbowałam, ma wspaniały smak. A z czasem będzie jeszcze lepsza. Ciekawe czy byłaby też smaczna z pestek jabłka ? "Pestkówka to bardzo stary trunek
Proste Potrawyprodukt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą. Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek , wino , kompot czy marmolady . Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran . Przygotowane nalewki idealnie nadają się(...)przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę. Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo przygotować np. nalewkę. Wszystko jest naprawdę wspaniałe. Mirabelki nie dość, że są zdrowe, to jeszcze pyszne i pomagają przy wielu schorzeniach. Należy więc jeść je jak najczęściej
Gotuję TestujęLiść laurowy a 120 g 3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. Ziele angielskie a 120 g 3 szt - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej(...)kogutek". 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne. 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań i wyrobów ciężkostrawnych
Różowa kuchnia