nalewka - 4783 przepisów (strona:70/319)

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki 812

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną. Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać

https:KKuchniaMniam
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 129

talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych(...)Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne miejsce praktycznie w centrum miasta, a można poczuć się jak przedwojennej Warszawie lub Kijowie. Dania pięknie skomponowane, smaczne, czasami zaskakujące, podane w niebanalny sposób. Kanapa

królestwo garów
Pszenno-żytnie bułki z płatkami owsianymi i miodem na zakwasie pszennym 121

nastawiłem jeszcze syrop z pędów sosny, będzie gotowy za kilka tygodni (rzecz działa się w maju, tylko publikuję to z niewielkim poślizgiem). A jak już syrop nastawiłem to i nalewkę z pędów sosny nastawiłem. Przypomniało mi się też, że nie jadłem śniadania więc zjadłem. Około 15... Poranną kawę wypiłem trochę po 17. Na koniec przygotowałem jeszcze trochę suszonego zakwasu

Marder&Marder Manufacture
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa 6642

wiadomo święta to czas biesiadowania z rodziną i zajadania się smakołykami. Po obfitych posiłkach polecam po kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć.    Składniki: garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 5 suszonych fig 5 suszonych śliwek 4 całe goździki 1 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 8 suszonych(...)plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub  butelki. W wersji mocniejszej wlać jeszcze około 100-150 ml spirytusu. Przepis  Madame Edith

Ala piecze i gotuje
Nalewka pieprzowa na dobre trawienie. 115

wódki wrzuć po 10-12 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Butelki szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie. Co parę dni wstrząśnij butelkami. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa do picia. Ziarna najlepiej pozostawić w butelkach(...)dobra na problemy żołądkowe, wywołuje intensywniejsze wydzielanie soków trawiennych. Polecana jest po zwłaszcza po tłustych, ciężko strawnych posiłkach, przy wzdęciach. Pomoże też w walce z przeziębieniem i męczącym kaszlem. Nalewka pieprzowa oczyszcza także krew. Ziele angielskie łagodzi zaburzenia żołądkowe i leczy biegunki. Pij po 20 kropli nalewki wymieszaj z niedużą ilością letniej przegotowanej wody

Przepisy i porady kulinarne
Recenzja książki “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” 143

Zapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Małgorzaty Kaczmarek “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” . We wspomnianej książce znajdziecie 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki. Autorką książki jest Małgosia która prowadzi bloga “Ziołowa Wyspa”. Książka “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” to poradnik dla osób, które chcą powrócić(...)zaciekawiła, gdyż w obecnych czasach coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki i zaczynamy od nowa odkrywać moce natury. Moja wiedza na temat ziół, ich zastosowania do innych celów jak nalewki czy też syropy i soki bardzo się poszerzyła. Z ogromną przyjemnością zgłębiałam tajniki maceracji ziół, staropolskich gąszczy czy też porad i przepisów na kosmetyki. Okazuje się, że większość ziół znajduje

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka z liści rozmarynu ( działa napotnie, rozgrzewająco i nie tylko ). 96

Dawkowanie :   N alewkę rozmarynową pijemy 3-4 razy dziennie po 5 ml lub 2-3 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę możemy połączyć z miodem w proporcjach 1:1 ( 1 łyżka nalewki, 1 łyżka miodu płynnego ) i pić po 1 łyżce 4 razy dziennie. Nalewkę tę możemy stosować do przemywania chorych miejsc oraz do wcierania przy bólach reumatycznych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców rokitnika ( stosowana na dolegliwości żołądkowe i przeziębienia ). 120

Zastosowanie :   D olewaj 1-2 łyżki nalewki do szklanki gorącej herbaty. Pij raz dziennie po posiłku. Nalewka z rokitnika może być stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i przeziębieniach. Owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C.   R ada 1 : Owoce rokitnika na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, tracą wówczas goryczkę i cierpkość, a stają się kwaskowatosłodkie

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z ciemnych winogron 275

Codziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Nalew wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec nalew łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając aby to co nam osiadło na dnie tam pozostało. Gdy to już zrobimy możemy przelewać do butelek . Nalewkę można kosztować

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Nalewka z pigwy 96

wyjątkowo wdzięczna nalewka. Przepis jest tak prosty, że na pewno uda się osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z nalewkami. Smak za to, jest wyjątkowy. Lekko cierpki, słodki, mocno owocowy. Rozgrzewa w ciemne wieczory zimowe, pasuje do lodów i deserów. Warto też dodać, że nalewka posiada dużą ilość witaminy C - myślę, że można uznać że pijemy ją dla zdrowia

Milion Smaków
Orzechówka 118

Orzechówka , czyli nalewka z niedojrzałych orzechów włoskich, stosowana jest głównie w celach leczniczych - na problemy żołądkowe. Podobno nie tylko niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, ale także oczyszcza krew. Oczywiście „dla zdrowotności” nie należy nadużywać orzechówki:) Podobnie jak inne owocowe nalewki, powinna być przygotowywana na początku lata, gdy orzechy są jeszcze dość miękkie i można je łatwo pokroić. Warto się jednak zabezpieczyć(...)przed plamami, które młode orzechy zostawiają na długo na skórze – przydadzą się gumowe rękawiczki;) Domowa nalewka z orzechów włoskich jest najlepsza! Jak dla mnie, nie ma sobie równych. Ma wyjątkowy zapach i smak orzechów, lekko gorzkawy, co dodaje jej charakteru i wyróżnia. Wedle upodobania można ją doprawić cynamonem lub goździkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu:D 0,6 l spirytusu

Krokusowy Dom
Nalewka malinowo lipowa 328

Nalewka z malin i kwiatów lipy jest nie tylko pyszna, ale świetnie sprawdzi się jako lek na przeziębienie. Kieliszek tego trunku domowej roboty idealnie rozgrzeje Was w zimowe wieczory. Od razu mówię szczerze, że już w tym roku jej raczej nie zrobicie. Dlaczego? Ano dlatego, że co prawda maliny jeszcze są, ale na kwiaty lipy trzeba poczekać do wiosny. Chyba(...)zaparzy jak świeże i wydobędzie z nich aromat, a właściwości zdrowotnych przez to nie stracą. Malinówka z lipowym kwieciem jest bardzo aromatyczna. Takie skrzyżowanie mojej podlaskiej lipówki z klasyczną nalewką malinową czyli działanie zdrowotne i przyjemne doznania smakowo zapachowe wzmocnione do kwadratu. To co? Do dzieła! Maliny jeszcze dostaniecie na targu albo znajdziecie na krzaczkach późniejszych odmian. O suszone kwiaty

Smaczna Pyza
Nalewka dereniówka ( na cukrze trzcinowym ). 138

odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku.   O woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor(...)jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor.  R ada : Aby otrzymać 1  l czystej wódki  45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka jabłkowa. 159

ajlepsze do tej nalewki będą jabłka z własnego ogrodu, dojrzewające w słońcu, zebrane tuż przed zabraniem się do robienia trunku. Składniki : 1 kg soczystych, aromatycznych jabłek lekko kwaskowatej odmiany 1 l spirytusu 70 % 30 dkg cukru kawałek kory cynamonu Sposób wykonania :   J abłka umyj, osusz, usuń ogonki, pokrój w kostkę, wsyp do słoja. Dodaj cynamon, cukier, zalej spirytusem(...)tygodni. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie trunek przecedź przez gęste sitko, wlej do słoja, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień, aby nalewka się wyklarowała. Po tygodniu zlej nalew znad osadu, przefiltruj przez filtr lub gazę, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 288

Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z michałkami: 500 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 10 sztuk orzechowych michałków ½ szklanki cukru pudru Poncz: 150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1  galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać

Wanilia i Kardamon