nalewka - 4783 przepisów (strona:79/319)

Domowa pigwówka 54

Lubicie nalewki? Chcielibyście przygotować coś swojego a nietrudnego? Domowa pigwówka będzie idealna! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/pigwowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg pigwy,\r","0,5kg cukru,\r","1 szklanka ciep\u0142ej wody,\r","0,5l spirytusu(...)u0119 i spirytus. Wymiesza\u0107.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafki najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2l","keywords":"alkohol,nalewka,owoce,pigwa"} Drukuj Domowa pigwówka Porcje: ok 2l Składniki: 1kg pigwy, 0,5kg cukru, 1 szklanka ciepłej wody, 0,5l spirytusu, 0,5l wódki Przygotowanie: Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne

Bardzo Gruby Smok
Domowa wiśniówka 57

Domowa wiśniówka to przepyszna nalewka, którą każdy może przygotować własnoręcznie we własnym domu. Wystarczy kilka składników, duży słój i trochę czasu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/04\/wisniowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3kg wi\u015bni,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody(...)u00f3w z powrotem do du\u017cego s\u0142oja z wi\u015bniami, kt\u00f3re pu\u015bci\u0142y sok. Wymiesza\u0107.\r","Rozla\u0107 do butelek."],"recipeYield":"ok 3l","keywords":"alkohol,nalewka,wi\u015bnie"} Drukuj Domowa wiśniówka Porcje: ok 3l Składniki: 3kg wiśni, 1l spirytusu, 0,5l wody, 1kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem i wodą

Bardzo Gruby Smok
Wiśniówka z aromatem goździków 113

ciast). Odcedzony sok z wiśni przelewamy jeszcze raz przez sito, tym razem wyłożonym potrójną warstwą gazy.  Do czystego soku wlewamy wódkę oraz resztę spirytusu (150 ml). Całość mieszamy. Nalewkę przelewamy do czystych butelek i odstawiamy na co najmniej 7 dni (im dłużej nalewka dojrzewa tym lepiej

Qchnia po prostu
Nalewka świąteczna 88

Inspiracją była nalewka cytrynowo - imbirowa pani Uli z Sułkowic. Zmieniliśmy nieco skład i wyszła nalewka świąteczna. Jej zaletą jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale też czas przygotowania i oczekiwania na efekt. Wystarczy nastawić na 5 dni, czyli na krótko przed Świętami :)     Składniki: -2 cytryny -10 suszonych śliwek -10 plastrów suszonych jabłek -4-5 plastrów suszonych gruszek

Maminek kulinarny
Nalewka agrestowa 102

wlewamy płyn zlany wcześniej do słoików, dokładnie mieszamy łyżką i rozlewamy do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Po tym czasie zaczynamy degustację zdrowotnej nalewki. Oczywiście, jak zaczniecie degustację trochę wcześniej, też się nic nie stanie, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza. Smacznego i na zdrowie :)) agrest, nalewka, spirytus, alkohol

Bułka z Chlebem
Nalewka z lilaka 122

Nalewka z lilaka, dziś dostałam przepis od Doroty Minty. Ciekawa jestem, jak wyjdzie, ale tu niezbędna jest cierpliwość 🙂 100 g fioletowych kwiatkow lilaka 500 ml spirytusu 200 ml wody (Nie miałam spirytusu dodałam wódkę i calvados 70%) Do słoika na 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Codziennie trzeba zamieszać. Potem alkohol zlać do butelki, a kwiatki zasypać cukrem, miodem

Cytryna&Co.
Pleśniak 81

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób

niecodziennikpary
Ekspresowa cytrynówka 197

się pójść drogą na skróty. Jeszcze do nie dawna byłam przekonana, że jedną z nielicznych kuchennych dziedzin, w której nie da się oszukać czasu jest produkcja domowych alkoholi i nalewek. Zwykle muszą one odstać kilkanaście dni, a czasem jest to nawet kwestia wielu miesięcy. Ale ostatnio udało mi się znaleźć mały wehikuł czasu. Mam tutaj na myśli pojemniki próżniowe SuperVac(...)minut w chłodne miejsce. Po tym czasie otwórz pojemnik i wyciśnij cytrynę. Cały płyn przelej przez sitko, a dla większej klarowności możesz dodatkowo przefiltrować go przez muślinową ściereczkę. Nalewkę cytrynową przelej do butelki i podawaj lekko schłodzoną. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Domowa kostka rosołowa Syrop z czosnku Zobacz też najnowsze przepisy

okolicepalnika.pl
Nalewka z mirabelek z pestkami 909

żółty, różowawy lub wiśniowy kolor. W smaku słodkawo – kwaśno – cierpkie. W naszym kraju często rosną dziko, można je spotkać  na obrzeżach sadów czy dużych ogrodów. Do nalewki z mirabelek przeważnie usuwa się pestki, mi jednak bardziej smakuje z pestkami. Pamiętajmy jednak, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 – 4 tygodnie. Składniki

Tajemnice Smaku
Zimowa nalewka pomarańczowa 115

Składniki: 8 pomarańczy 1 litr spirytusu 1 litr wody mineralnej 500 g cukru 6 goździków Sposób wykonania: Obieramy pomarańcze z wierzchniej części skórki (część pomarańczowa), którą pozostawiamy do nalewki. Następnie obieramy całkowicie owoce z białej błonki. Pomarańcze rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień zalewamy wodą i spirytusem, dodajemy skórki oraz goździki i odstawiamy w ciemne miejsce(...)około 1 miesiąc. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i zlewamy do butelek

Qchnia po prostu
Nalewka z aronii 132

Słój powinien być przykryty ściereczką. Po tym czasie odcedzamy owoce przez sitko, przekładamy je do słoiczków, zakręcamy i mamy je do deserów, herbaty... Pamiętajcie, aronii nie wolno wyciskać, ponieważ nalewka zrobi się cierpka !!! Natomiast powstały płyn mieszamy w garnku z nalewem, przecedzamy dwukrotnie przez złożoną gazę lub pieluchę. Płyn powinien odsączać się samoistnie !!! Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne(...)miejsce na 6 miesięcy. Nalewka w tym czasie nabiera mocy. Smacznego i na zdrowie :)) aronia, spirytus

Bułka z Chlebem
Likier kawowy w 5 minut! 11269

Likier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na

Kulinarne Przeboje
Wiśniówka dla zdrowotności 165

Przepis na pierwszą w moim życiu wiśniówkę dostałam lata temu od kolegi. Od tamtego czasu przepis uległ kilku modyfikacjom, by w rezultacie powstała niezbyt słodka nalewka o niezbyt dużej mocy. Jak w przypadku każdej nalewki lub likieru na owocach kluczem do sukcesu są: owoce dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka na kwiatach akacji 128

Nalewka na kwiatach akacji ma moc, aromat i smak. To świetne lekarstwo na ból głowy spowodowany stresem, na zaburzenia snu, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Nalewka <span>na kwiatach akacji</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Nalewka malinowa 131

Nalewka malinowa Nalewka z malin na grypę i przeziębienie Składniki: maliny - 1 kg spirytus - 0,5 l woda - 2 szkl cukier - 0,5 kg Przygotowanie: Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić do wypuszczenia soku na parapet na około 5 dni. Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić

Kuchnia Danusi