nalewka - 4783 przepisów (strona:77/319)

Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 132

Stohrerowi, że polskie babki są za suche, ponieważ piecze się je z mąki żytniej. Współczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego(...)robię to tylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce  truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były to ananasy, świetne smakuje

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 144

solą morską (przepis tu - klik) z  gruszkami w pysznym pigwowo-gruszkowym sosie .  Rezultat przeszedł moje oczekiwania. Ostrość sera cudownie kontrastuje z miodową słodyczą gruszek. Słodki sos doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły(...)gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 177

mniszka (klik) Piotr i Anna Kuniccy - właściciele Pasieki Nadbużańskiej , gdzie powstaje wpisany na listę produktów tradycyjnych Miód Nadburzański (klik) Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura(...)progach Zaścianku piekliśmy pachnące zbliżającymi się świętami pierniczki, a później oddawaliśmy się kulinarnym rozkoszom, a jakie zadbała właścicielka Zaścianka. Na szczęście i "dla zdrowotności" :) mogliśmy podczas kolacji degustować doskonałe nalewki Longinusa .  O atrakcjach, smakach i idei Mazowieckiej Michy Szlacheckiej będącej częścią sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza opowiem wkrótce w drugiej części relacji

KUCHARNIA
Miechunka 178

owoców miechunki. Napar  –  Infusum Alkekengi : 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml. Nalewkę –   Tinctura Alkekengi  sporządzać na alkoholach niskoprocentowych. 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać(...)razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie). Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu polecam także do przygotowania naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Napar z 1 łyżki na 1 szklanki wody wrzącej działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia

w mojej kuchni
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 114

Dostałam słoiczek z wiśniami z nalewki, którą przygotował mój tato. Nalewkę też dostałam, ale o tymi cicho sza ;) schowałam na długie, zimowe wieczory. Nie za bardzo wiedziałam co z tymi wiśniami zrobić, z czym je połączyć, aby się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy(...)szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oleju 1/2 szkl drobno pokrojonych wiśni z nalewki 1 drobno pokrojony banan 50 ml wiśniówki masa krówkową (opcjonalnie) A jak to zrobić: W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej najlepiej metalowej rozpuścić czekoladę, w kąpieli wodnej

Kuchnia w opałach
Szybki alkoholowy deser 185

czekał na mnie wcześniej przygotowany krem eksperymentalny, dlatego na myśl wpadły mi po prostu babeczki z kremem, ale za to jakim! Czekoladowym! Mało słodkim, z dodatkiem wiśni z tegorocznej nalewki czekającej na świąteczny czas. Po zjedzeniu 4 sztuk, kompletnie zapomniałam o planach na wieczór i zmieniłam książkę na Jamiego Olivera, oglądając jego kanał na youtube. Uważam ten wieczór za udany(...)zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! "Składniki:200 g kwaśnej śmietany 30%150 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakaopół szklanki cukru pudruDodatkowo:12 kruchych babeczek50 g masła50 g cukru pudruwiśnie z nalewki ( z alkoholem )biała czekoladamleczne drażetki Sposób przygotowania:Babeczki przygotowujemy z tego przepisu.Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 159

Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam  na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."Składniki:2 jajkaszklanka mleka½ szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej2 czubate łyżki mąki(...)proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Babka z polewą z kukułek 240

święta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;)          Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła

happycreatiff.blogspot.com
Syrop świerkowy 194

były gotowe do zbioru. Zbierając je pamiętajmy, aby ostrożnie się obchodzić z drzewkiem i go nie uszkodzić. W przyszłym roku odwdzięczy nam się kolejną porcją – na syrop i nalewkę.     Składniki:   - 1 kg pędów świerkowych- 700g cukru (zwykły)- 300g cukru brązowego       Pędy zrywamy w słoneczną pogodę, nie po deszczu. Płuczemy i dokładnie(...)przecedzamy przez czystą gazę i zlewamy syrop. Przelewamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce.  Pozostałe pędy zalewamy alkoholem (wódką lub rozcieńczonym spirytusem) – odstawiamy i w kolejnym etapie robimy nalewkę. Syrop świerkowy, czy nalewka, to naturalny lek stosowany na przeziębienie, w chorobach górnych dróg oddechowych. Idealny do wykorzystania w okresie grypowym. Rozgrzewa „do szpiku kości”. Jego walory lecznicze znane

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 170

rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.  Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika(...)szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta

SzczyptaSmaQ
Tort makowy z masą czekoladową 195

Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2  szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki(...)każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka  Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, odstawić do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Nalewka z płatków róży. 180

zasypujemy cukrem. Czynność powtarzamy aż do 3/4 wysokości słoja lub do wyczerpania produktów. Całość zalewamy wódką lub spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i gotowe. Ja często robię to na raty z powodu braku stałego dostępu do takich ilości róży. A uwierzcie mi, że trzeba tego towaru. Kolejna sprawa to taka(...)należy pamiętać o tym, że płatki każdej róży są jadalne. Do przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków róż. Najwięcej roboty jest z przebieraniem tego królewskiego towaru. Bo trzeba pozbyć się listek po listku białych

Malinowe Pocałunki
Nalewka śliwkowa korzenna 155

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)słoja, do którego dodajemy 2 łyżki miodu i kawałek kory cynamonu. Potrząsamy i odstawiamy do dalszego odpoczynku, który powinien trwać jeszcze minimum 4 - 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy od owoców i przypraw, rozlewamy do czystych butelek i opisujemy. Oczywiście im dłużej alkohol "leżakuje", tym lepiej. Choć właśnie zlałam nalewkę do butelek, jej produkcja trwa nadal. Póki trwa sezon

Taste Of My Day
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 222

przygotowania kolejnej nalewki w mojej "wytwórni" użyłam wrześniowych malin, tym lepszych, bo samodzielnie zerwanych w ogródku wujka :) Składniki: 2 kg malin 1,5 kg cukru 5 pełnych łyżek miodu 1,5 litra wódki czas Wykonanie: Maliny przekładamy do minimum 5 litrowego słoja. U mnie zbłąkało się kilka jeżyn, dodałam je jako urozmaicenie :) Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód i odstawiamy słój(...)plan się udał :) Zawartość słoja mieszamy, by choć część cukru i miodu rozpuścić w soku owocowym. Dodajemy alkohol i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie miesiąca nalewkę możemy przelać do butelek, by w nich jeszcze przez jakiś czas czekała na wypicie i pełną zachwytów degustację. Przed rozlaniem do butelek, proponuję wpierw owoce przecedzić przez sitko do miski

Taste Of My Day
Co zrobić z pigwy gruszkowej? 191

Wydaje się ,że przeżywa teraz swój rekonesans. Może w pełni nie docenialiśmy jej wartości. Okazuje się, że w wielu światowych restauracjach znajdziemy dania z pigwy. Pigwa to nie tylko nalewka. Kydońskie jabłko to bardzo stara, grecka nazwa pigwy. W ich mitologii złote jabłko z napisem "dla najpiękniejszej" było właśnie najprawdopodobniej owocem pigwy. Niektórzy uważają też, że rajskie jabłko, które skusiło(...)Ewę, tak naprawdę było pigwą. Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego  dużo smaczniejsze są wykonane z nich przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,syropów , nalewek, konfitur, galaretek.pigwa doskonale łączy  się  z jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może  służyć do żelowania przetworów o niskiej ich zawartości. Najprostszy

W kuchennym oknie Ewy