Nalewka z zielonych orzechów może nie jest alkoholem do degustacji, ale robię ją przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. Świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych, bólu jelit czy biegunce. Dodatkowo działa grzybobójczo, odtruwająco, poprawia trawienie, obniża ciśnienie i cholesterol we krwi. Nalewka jest prosta w wykonaniu, ale jak to bywa przy takich trunkach, wymaga cierpliwości. Najlepszy czas na robienie(...)Orzechy umyć, pokroić na kilka części, włożyć do dużego słoja, zalać wódką i odstawić w jasne miejsce na miesiąc. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito. 2. Do zlanej nalewki dodać 25 dag cukru, wymieszać, ostawić na kolejny miesiąc. 3. Po tym czasie zlać orzechówkę, należy ją przecedzić przez bibułkę filtracyjną. Przelać do butelek i odstawić do szafki lub barku
Kuchnia domowa Anikrótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki i siedem różnych jabłkowych nalewek. I wszystkie te przepisy zaprezentujemy Wam na blogu, więc w sumie dobrze wyszło. U nas dość dużo się octu używa więc te kilkanaście litrów to wcale nie taki jakiś gigantyczny
Marder&Marder ManufactureZamrozić truskawki? Niby można, ale rozmrożone to się już co najwyżej na kompot nadają. Można również zrobić coś, co lubię robić najbardziej: przerobić truskawki i śmietanę na pyszna nalewkę! To naprawdę dobry pomysł i dobra rzecz. Można popijać jesienią czy zimą na gorących imprezach. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem
Marder&Marder Manufacturespirytusu Sposób wykonania : D o czystego słoja wsyp kwiaty koniczyny. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na półtora miesiąca. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj. Gotowe(...)Zastosowanie : P ijemy 30 kropli nalewki wymieszanych w 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 3 razy dziennie przez pół roku. Nalewka ta ma działanie ogólnie wzmacniające, poprawia przemianę materii, obniża zawartość cholesterolu, a także usuwa toksyny z naszego organizmu
Przepisy i porady kulinarneNalewka malinowa to klasyka polskiej produkcji nalewek. Konkurować z nią może tylko i wyłącznie nalewka wiśniowa. Która jest lepsza? To kwestia gustu. Malinowa jest słodsza i bardziej esencjonalna, doskonale rozgrzewa i lepiej niż wiśniowa nadaje się jako dodatek do zimowej herbaty
Milion SmakówKwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne i tak samo pięknie będzie pachniała moja nalewka, którą właśnie na tych kwiatach zrobiłam. Zimą przypomni wiosenne dni i rozgrzeje. Zbierając zerwijcie więcej - przydadzą się też na bzową lemoniadę . Ja wiem, że kwitnienie krzewów bzu już się kończy, ale widzę, że jeszcze gdzieniegdzie są na nich białe baldachy więc przy odrobinie chęci można nastawić(...)nalewkę. Przynajmniej kilka baldachów możecie usmażyć sobie po prostu w formie placuszków - są pyszne! A kto nie zdąży nazbierać bzowych kwiatów będzie musiał poczekać aż te niezerwane dojrzeją i wtedy zrobimy nalewkę z owoców bzu. Przez cały rok warto przyglądać się tej roślinie bo na gałęziach bardzo często wyrastają całe kolonie uszaków bzowych . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie z całą pewnością częstym gościem. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego
Marder&Marder Manufacturemożna uzyskać zdecydowanie smaczny napitek, zbliżony w smaku do tego oryginalnego. Zanim przejdziecie do dalszej części polecam zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 10 żółtek puszka/kartonik niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 500-530 g) 250 g cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej (można zrobić według TEGO przepisu) 200 ml spirytusu Sprawa jest bardzo prosta
Marder&Marder Manufactureczasie zlej płyn, odciśnij kwiaty, a uzyskany w ten sposób płyn połącz z tym przefiltrowanym wcześniej. Zlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na kolejne 7 dni. Nalewka jest gotowa. Zastosowanie : K wiat lipy jest skuteczny przy bólach brzucha, wzdęciach, zaparciach, skąpomoczu, kamicy moczowej, gorączce, przeziębieniach, nieżytach układu oddechowego, zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, bezsenności(...)także na uspokojenie. Stosuje się 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki wymieszanej z wodą lub mlekiem i miodem. Tak sporządzoną nalewkę możemy także łączyć z miodem w proporcji 1:1 i podawać 4 razy dziennie po 1 łyżce
Przepisy i porady kulinarnetakie syropy, to polecamy. Tylko nie do kawy :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 350 ml syropu do kawy o smaku karmelowym 500 ml spirytusu 95% 1250 ml wody Syrop przelewamy do słoja. Do spirytusu dolewamy wodę i tę mieszaninę wlewamy do słoja
Marder&Marder Manufacturekrówki i męczyła. A ze mną jest tak, że jak mówię, że coś zrobię to zrobię. I nie trzeba mi co pół roku przypominać :) Zresztą wiecie jak to jest: nalewki długo dojrzewają i pomysły na nie też muszą długo dojrzewać. Chociaż akurat ta krówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia. Zabrałem się więc
Marder&Marder Manufacturepiekarniku około 20-25 minut do suchego patyczka. Z biszkoptu otrzymacie państwo dwa blaty o wymiarach 24 cm. Krem: słoiczek wiśni (u mnie wydrylowane wiśnie z nalewki) 2 małe kieliszki nalewki wiśniowej (do nasączenia) 3 puszki mleka kokosowego 6 łyżeczek kakao Puszki z mleczkiem kokosowym dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzone ubijać jak śmietanę z dodatkiem kakao. Ja nie dodaję(...)kremu cukru, ale oczywiście, jeżeli dla kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin
Humanistka w kuchnispecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa zbieleje, a cukier się rozpuści. Masło powinno być w temperaturze pokojowej aby dało się
Apetyczna babeczkaświąt to czas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi(...)skórek cytrynowych i dodajemy do niego wyciśnięty sok. Następnie dolewamy go do wody z cukrem i miodem. Wszystko porządnie mieszamy do całkowitego połączenia składników i przelewamy do buteleczek. Nalewka jest gotowa do spożycia po kolejnych 24 godzinach Na zdrowie! P. S. Na powierzchni nalewki może pojawić się biała pianka, którą przed spożyciem trzeba rozmieszać w butelce
Kuchnia w bieguroku trafiła mi się dostawa czarnej porzeczki, więc to co mi zostało od dżemów i soków przerobiłam na pyszną nalewkę. Odstała swoje, a ja nadal nie mogłam pokosztować... ;) ale Mężowi wierzę na słowo, że pyszna :) Publikacja tego przepisu oznacza, że urodziłam i z tej okazji częstuję każdego kieliszeczkiem za zdrowie Maleństwa :) Składniki: 2,5 litra czarnych porzeczek 0,5 litra(...)efekt końcowy będzie dużo mocniejszy;)). Ponownie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum 2 miesiące (ja zostawiłam na 5 miesięcy). Co 2-3 tygodnie można poruszać zawartością słoja. Po odstaniu nalewkę zlewamy, jednocześnie odcedzając ją od zawartości słoja. W tym celu na głęboką miskę nakładamy gęste sitko, do niego wkładamy jeszcze gazę (lub nawet dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja
Kolorowy Przepisownik