smak białej czekolady i kokosa to jest to dla Was pozycja obowiązkowa. Naprawdę fajnie smakuje, słodycz idealnie rozpływa się po gardle. A dla mnie to miła odskocznia od owocowych nalewek, które potrafią pół roku czy nawet rok dojrzewać. A jak macie jakiś swój sprawdzony przepis na tego typu rzeczy to piszcie w komentarzach, chętnie przetestuję. Ale zanim przejdziemy do przepisu
Marder&Marder ManufactureCiasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta. Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą
Życie zaczyna się w kuchnipołowy, drugą połowę napełniamy spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Pamiętaj, aby wstrząsnąć słojem co tydzień lub dwa. Po tym czasie nalewkę przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij płyn z przypraw, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia(...)Zastosowanie naleweczki : N alewkę tę pijemy : 1 łyżka rano na czczo, 1 łyżka wieczorem. Nalewka ta dodaje witalności, energii, dzięki temu poprawia potencję u mężczyzn. Ma także właściwości antyrakowe. Naleweczka ta polecana jest szczególnie osobą starszym
Przepisy i porady kulinarneSposób wykonania : R umianek wsyp do słoja, zalej alkoholem, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i jasne miejsce na 1 tydzień. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Przelej do butelki, zakorkuj. Na butelkę naklej etykietę z opisem i datą sporządzenia trunku. Można ją już pić(...)Zastosowanie : N alewkę rumiankową stosujemy przy zaburzeniach trawiennych, nieżyt żołądka i jelit, w postaci 30-40 kropli nalewki na 50 ml wody. Możemy też jej używać do płukania jamy ustnej przy zapaleniu lub podczas bólu gardła, 10 ml nalewki na 1 szklankę ciepłej wody. R ada : Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać
Przepisy i porady kulinarneniczego do szczęścia nie brakuje :) Składniki: ciasto: 300 g masła 200 g cukru 30 g kakao 5 jaj 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml nalewki wiśniowej Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, na końcu wlać wiśniówkę Piec(...)proszek ( ugotować jak budyń). Wystudzić Masło utrzeć z cukrem , cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu uważając , by się nie zważył. Poncz do nasączania : 1 szklanka wody 50 ml nalewki wiśniowej Biszkopt przekroić na trzy części, każdą część nasączyć ponczem. Krem podzielić na trzy części i każdą część biszkoptu posmarować kremem. Ozdobić wiśniami z nalewki i kulkami z marcepana
Z MarcepanemIntensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną. Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać
https:KKuchniaMniamtalerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych(...)Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne miejsce praktycznie w centrum miasta, a można poczuć się jak przedwojennej Warszawie lub Kijowie. Dania pięknie skomponowane, smaczne, czasami zaskakujące, podane w niebanalny sposób. Kanapa
królestwo garównastawiłem jeszcze syrop z pędów sosny, będzie gotowy za kilka tygodni (rzecz działa się w maju, tylko publikuję to z niewielkim poślizgiem). A jak już syrop nastawiłem to i nalewkę z pędów sosny nastawiłem. Przypomniało mi się też, że nie jadłem śniadania więc zjadłem. Około 15... Poranną kawę wypiłem trochę po 17. Na koniec przygotowałem jeszcze trochę suszonego zakwasu
Marder&Marder Manufacturewiadomo święta to czas biesiadowania z rodziną i zajadania się smakołykami. Po obfitych posiłkach polecam po kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Składniki: garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 5 suszonych fig 5 suszonych śliwek 4 całe goździki 1 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 8 suszonych(...)plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub butelki. W wersji mocniejszej wlać jeszcze około 100-150 ml spirytusu. Przepis Madame Edith
Ala piecze i gotujewódki wrzuć po 10-12 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Butelki szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie. Co parę dni wstrząśnij butelkami. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa do picia. Ziarna najlepiej pozostawić w butelkach(...)dobra na problemy żołądkowe, wywołuje intensywniejsze wydzielanie soków trawiennych. Polecana jest po zwłaszcza po tłustych, ciężko strawnych posiłkach, przy wzdęciach. Pomoże też w walce z przeziębieniem i męczącym kaszlem. Nalewka pieprzowa oczyszcza także krew. Ziele angielskie łagodzi zaburzenia żołądkowe i leczy biegunki. Pij po 20 kropli nalewki wymieszaj z niedużą ilością letniej przegotowanej wody
Przepisy i porady kulinarneZapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Małgorzaty Kaczmarek “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” . We wspomnianej książce znajdziecie 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki. Autorką książki jest Małgosia która prowadzi bloga “Ziołowa Wyspa”. Książka “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” to poradnik dla osób, które chcą powrócić(...)zaciekawiła, gdyż w obecnych czasach coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki i zaczynamy od nowa odkrywać moce natury. Moja wiedza na temat ziół, ich zastosowania do innych celów jak nalewki czy też syropy i soki bardzo się poszerzyła. Z ogromną przyjemnością zgłębiałam tajniki maceracji ziół, staropolskich gąszczy czy też porad i przepisów na kosmetyki. Okazuje się, że większość ziół znajduje
Pieguskowa KuchniaDawkowanie : N alewkę rozmarynową pijemy 3-4 razy dziennie po 5 ml lub 2-3 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę możemy połączyć z miodem w proporcjach 1:1 ( 1 łyżka nalewki, 1 łyżka miodu płynnego ) i pić po 1 łyżce 4 razy dziennie. Nalewkę tę możemy stosować do przemywania chorych miejsc oraz do wcierania przy bólach reumatycznych
Przepisy i porady kulinarneZastosowanie : D olewaj 1-2 łyżki nalewki do szklanki gorącej herbaty. Pij raz dziennie po posiłku. Nalewka z rokitnika może być stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i przeziębieniach. Owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C. R ada 1 : Owoce rokitnika na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, tracą wówczas goryczkę i cierpkość, a stają się kwaskowatosłodkie
Przepisy i porady kulinarneCodziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Nalew wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec nalew łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając aby to co nam osiadło na dnie tam pozostało. Gdy to już zrobimy możemy przelewać do butelek . Nalewkę można kosztować
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wyjątkowo wdzięczna nalewka. Przepis jest tak prosty, że na pewno uda się osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z nalewkami. Smak za to, jest wyjątkowy. Lekko cierpki, słodki, mocno owocowy. Rozgrzewa w ciemne wieczory zimowe, pasuje do lodów i deserów. Warto też dodać, że nalewka posiada dużą ilość witaminy C - myślę, że można uznać że pijemy ją dla zdrowia
Milion Smaków