Nalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło(...)połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji. Składniki: • 1 kg gruszek • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody • 7 goździków • 1 laska wanilii • kawałek kory cynamonu • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte
To co kochamrośnie sobie piękny, samotny krzew bzu czarnego, który o tej porze roku pięknie kwitnie i niesamowicie pachnie. Od razu pomyślałam o przygotowaniu nalewki, a że mam Złotą Księgę Nalewek, więc od pomysłu przeszłam do czynu. Nigdy nie piłam takiej nalewki, ale sądząc po zapachu kwiatów bzu musi być pyszna
To co kochammoja nalewka po prawie rocznym odstaniu, ale już przygotowałam następną. Polecam! "Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem i bezpośrednio po przebudzeniu. Można również dodawać(...)prawie cały alkohol.) Odstawić minimum na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. (Czym dłużej stoi tym lepiej.) Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć. Gotową nalewkę wymieszać z miodem (do smaku; około 3 łyżki) i przelać do butelek
Di gotujePrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS(...)ILOŚĆ: kilka butelek Nalewka z wiśni i malin garść goździków 1 kg malin 1 kg wiśni 750 ml spirytusu 96% 1 l wody Maliny pozbawić szypułek i liści i zasypać cukrem. Zostawić, aż puszczą sok. Po tym czasie sok wlać do garnuszka, a owoce zalać wodą, przefiltrować i otrzymany zlew połączyć z sokiem. Wymieszać z wydrylowanymi wiśniami, dodać goździki
Gotuję TestujęNalewka z aronii to jedna z pyszniejszych jakie piłam, zaraz po tej malinowej. Smak i zapach rewelacyjny, słodkawa i mocną. Taka jaka lubię, polecam na zimowe wieczory(...)ubijamy tłuczkiem aby dobrze puściła sok. Następnie wszystko przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i dokładnie wyciskamy owoce. Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i całą wódkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odkładamy w chłodne miejsce na 2 miesiące. Jeżeli w butelkach utworzy się osąd to możemy ją ponownie przefiltrować przez gazę. Nalewka jest pyszna i aromatyczna
Kulinarne Fantazje Marioliporze roku warto wybrać się do lasu na spacer,nazbierać owoców z czeremchy i zrobić smaczną naleweczkę. Owoce czeremchy posiadają właściwości lecznicze podobne do owoców czarnego bzu. Zimą kieliszeczek nalewki będzie jak balsam dla podniebienia(...)owoców ,wsypać cukier, na to resztę owoców i zalać 1 litrem wódki. Zakręcić słój i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu zlać nalew, wycisnąć przez gazę owoce,dodać do nalewki 0,5 litra wódki,rozlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy by nalewka dojrzała i nabrała mocy
Kolorowa kuchnia ElkiMaliny to świetny owoc na nalewkę, są jeszcze dostępne więc śmiało zdążymy z jej przygotowaniem. Malinówka to nalewka i pięknym smaku i zapachu. Świetna na zimne wieczory i przeziębienie, świetnie rozgrzewa ciało. Ja przygotowuje ja raz w roku i z takich proporcji wychodzi około 2,5 l tego pysznego trunku(...)gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie wlewamy do malin łącznie z wódką i spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę, owoce dokładnie wyciskamy i płyn rozlewamy do butelek. Zaletą tego trunku jest to że im dłużej stoi tym lepiej smakuje i ma intensywniejszy kolor. Moja zaczęłam degustować już
Kulinarne Fantazje Mariolikieliszek domowej nalewki nie trzeba chyba nikogo długo namawiać. Nalewka z winogrona to jedna z moich ulubionych, o cudownym lekko korzennym bukiecie. Na rozgrzanie zimą przy kominku, na wszelkie smutki i poprawę humoru. Pyszna! Karafka My Gift Dna Składniki: 1,5 kg ciemnego winogrona ½ litra wódki czystej ½ litra spirytusu 96% 30 dag cukru trzcinowego 10 dag cukru zwykłego(...)cynamonu, zalać wódką i spirytusem. Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie w temp pokojowej najlepiej w ciemniejszym miejscu. Codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił. Po trzech tygodniach nalewkę przecedzić zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące choć z tym może być już problem :) Im starsza tym lepsza. Smacznego
Wanilia i KardamonNalewka imbirowa Składniki: 10 dkg świeżego korzenia imbiru 2 duże cytryny 10 dkg cukru 3 łyżki miodu 3/4 l wódki 45% Wykonanie: Imbir należy umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić ze skórką w ósemki. Imbir i cytryny umieszczamy w dużym słoju. Dosypujemy cukier i dodajemy miód. Składniki zalewamy wódką, słój szczelnie(...)zakręcamy i odstawiamy conajmniej na dwa miesiące w ciemne miejsce. Co parę dni wstrząsamy słojem. Po upływie dwóch miesięcy nalewkę należy przefiltrować przy użyciu gazy bądź filtra do kawy. Przecedzoną nalewkę rozlewamy do butelek i zakręcamy. Odstawić znów w ciemne miejsce na kolejny miesiąc. Po tym czasie imbirówka nadaje się do spożycia
Aromatyczne Podróżezwracać na nią szczególną uwagę. Właśnie rozpoczął się sezon na figi. Wprawdzie nie dojrzewają one u nas, ale ceny spadają i bywają bardzo przystępne, można więc spróbować zrobić samemu nalewkę na świeżych figach. 2 kg świeżych fig, 2 litry wódki 40% 0,5 kg cukru, 1 laska wanilii, Figi pokroić w ósemki, wrzucić do słoja, zalać wódką. Ostawić(...)rozkrojona laskę wanilii. Gdy owoce puszczą sok, co powinno potrwać około 4 tygodni zlać go i połączyć z nalewem. W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy nalewki. Przelać do butelek. Po tygodniu przefiltrować i odstawić na minimum 6 miesięcy. Na zdjęciu, w karafce nalewka z zeszłego roku oraz tegoroczna produkcja
królestwo garówtaką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy. Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku
Kuchnia PokoleńBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspiżarni warto mieć nie tylko domowe przetwory, ale też pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej. SKŁADNIKI: 1,5 kg. jagód 1/2 l spirytusu 1/4 l wódki białej 1/2 kg. cukru 1 laska kory cynamonu 5 goździków skórka otarta z limonki sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy WYKONANIE: umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy(...)mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru, następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące
Kuchnia Beatymiętowo-jabłkowe szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Przestudzony biszkopt nasączyć nalewką (do nalewki można dodać przegotowanej wody, aby alkohol niebyły zbyt wyczuwalny). Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki. Masa II Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli
RAROSSADzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem). Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować
RAROSSA