zwracać na nią szczególną uwagę. Właśnie rozpoczął się sezon na figi. Wprawdzie nie dojrzewają one u nas, ale ceny spadają i bywają bardzo przystępne, można więc spróbować zrobić samemu nalewkę na świeżych figach. 2 kg świeżych fig, 2 litry wódki 40% 0,5 kg cukru, 1 laska wanilii, Figi pokroić w ósemki, wrzucić do słoja, zalać wódką. Ostawić(...)rozkrojona laskę wanilii. Gdy owoce puszczą sok, co powinno potrwać około 4 tygodni zlać go i połączyć z nalewem. W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy nalewki. Przelać do butelek. Po tygodniu przefiltrować i odstawić na minimum 6 miesięcy. Na zdjęciu, w karafce nalewka z zeszłego roku oraz tegoroczna produkcja
królestwo garówtaką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy. Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku
Kuchnia PokoleńBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspiżarni warto mieć nie tylko domowe przetwory, ale też pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej. SKŁADNIKI: 1,5 kg. jagód 1/2 l spirytusu 1/4 l wódki białej 1/2 kg. cukru 1 laska kory cynamonu 5 goździków skórka otarta z limonki sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy WYKONANIE: umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy(...)mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru, następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące
Kuchnia Beatymiętowo-jabłkowe szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Przestudzony biszkopt nasączyć nalewką (do nalewki można dodać przegotowanej wody, aby alkohol niebyły zbyt wyczuwalny). Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki. Masa II Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli
RAROSSADzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem). Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować
RAROSSABlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czerwonej porzeczki to nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMalinówka – nalewka z malin to specjalność mojej Mamy, a przepis przywołuję z jej zapisków. Nalewka pachnie latem i przyjemnie rozgrzewa. Polecam ten przepis zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej malin pojawia się na straganach i w naszych ogrodach. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru 3 szkl. spirytusu 1 szkl. wody przegotowanej Wykonanie: Do 3 litrowego słoika wsypać(...)maliny, zasypać cukrem, zalać wodą wymieszaną z alkoholem i szczelnie Czytaj dalej... Artykuł Malinówka – nalewka z malin pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDziś proponuję kolejną nalewkę z truskawek. Bardzo zaintrygował mnie przepis i postanowiłam go wykorzystać. Zimą będziemy się delektować na rozgrzewkę. A teraz nie o zimie ale o letnich owocach w pysznej nalewce. Zdjęcia na razie takie robocze aby szybko przekazać przepis dalej a jak dojrzeje uzupełnię go w zdjęcia gotowej naleweczki. Zachęcam bo zapach już przy robieniu był piękny(...)dopiero jak dodawałam korzenie, cudo. Nalewka truskawkowa z korzeniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRatafia to pyszna i mocna nalewka wieloowocowa. O tym co znajdzie się ostatecznie w jej składzie decydujemy sami – dowolnie dobieramy owoce, nie patrząc na ich proporcje względem siebie. Przynajmniej ja nie miałam zamiaru tego robić – z czasem dodawałam owoce, które akurat dojrzały lub były pod ręką. Uważam też, że ratafia to jedna z najmniej wymagających nalewek jeśli chodzi(...)przygotowanie i czas, który trzeba jej poświęcić. „Zapomnienie o Czytaj dalej... Artykuł Ratafia – nalewka wieloowocowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuProsta, domowa nalewka o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie dojrzałych, słodkich truskawek. Idealny trunek na długie, zimowe wieczory, bo przywoła zapach lata. Składniki (na ok. 2 l nalewki): 1,5 kg truskawek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 95% 675 g cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Truskawki umyć i odszypułkować. Umieścić w dużym słoju (u mnie(...)zalać wódką wymieszaną ze spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie zlać nalewkę i wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem, potrząsnąć słojem, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień, aż cukier całkowicie się rozpuści (pamiętajcie o codziennym potrząsaniu słojem). Po tygodniu zlać sok (najlepiej przez gazę, żeby dokładnie odcisnąć truskawki) i połączyć z alkoholem
Domowa Cookierenka Agijest jej coraz więcej i coraz trudniej znaleźć nam zastosowanie dla takiej ilości mięty. W tym roku postanowiłem to zmienić i niejako przy okazji zakupu książki „ Nalewki ” Elżbiety Adamskiej – znaleźć dla naszej mięty także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu(...)cukru. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie wstrząsnąć słojem tak by zawartość się przemieszała Po tygodniu przefiltrować i przelać do ciemnych butelek. Nalewka powinna „dochodzić” około 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu
Mr. TasteNalewka z kwiatów czarnego bzu to mocny, ale niezwykle aromatyczny trunek. Łączy w sobie słodycz i wspomnienie pierwszych wiosenno-letnich kwiatów. Przepis wypatrzyłam rok temu u Adriany z bloga Pora Coś Zjeść. Nalewka również pochodzi z tamtego roku. Kwiaty czarnego bzu, podobnie jak inne kwiaty jadalne, należy zbierać w pewnych i wolnych od zanieczyszczeń miejscach. Najlepiej z dala od ulic(...)zabudowań. Wybierzcie się gdzieś za miasto i wtedy poszukajcie. Na Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z kwiatów czarnego bzu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuubierzcie wygodne buty, napotkane drzewka traktujcie z szacunkiem i z każdego weźcie po kilka pędów i wędrujcie dalej. Pamiętajcie, że nasze Babcie leczyły się za pomocą domowych syropów i nalewek dożywając sędziwego wieku, tak więc póki te przepisy krążą to warto do nich wracać i przekazywać młodym pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy zbieraniu, nasz(...)wspólny wynik to pół kilograma czyli ok. 2,5 litra. Dzisiaj nastawię z nich nastaw na nalewkę, którą kiedyś miałam o kazję kosztować w schronisku pod Babią Górą dzięki Leszkowi i Arkowi, którzy to podzielili się jej recepturą ze mną, a ja przekazuje ją Wam, bo tak dobrego trunku każdy powinien pokosztować!. Na zbiory wybierajcie okolice z dala od zanieczyszczeń
Apetyczna babeczkaSkładniki – porcja na 1 litr nalewki: 1,5 kg zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich (zbieranych od końca czerwca do końca lipca), 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody, 1 kg cukru. Krok 1 Kroimy orzechy (koniecznie w rękawiczkach!) na ćwiartki i przekładamy do słoja. Krok 2 Orzechy zasypujemy cukrem, całość dokładnie wstrząsamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy(...)miesiące, żeby orzechy puściły soki. Po tym czasie zlewamy powstały sok, a owoce zalewamy spirytusem i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Krok 3 Odsączamy orzechy od alkoholu, nalewkę rozrabiamy z wodą i dodajemy sok. Całość mieszamy, a następnie rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 2 – 3 miesiące. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Coś bym zjadła