trunek przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić jeszcze na tydzień lub dwa w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu ( np. piwnica, lodówka ). Doskonała, aromatyczna nalewka z owoców pomarańczy. Najlepiej jest użyć do tej nalewki(...)pomarańczy pochodzących z Hiszpanii. Uważane one są za najbardziej aromatyczne, soczyste i słodkie. Nalewka ta jest zdrowa, ponieważ pomarańcze zawierają substancje , które chronią nasz organizm przed miażdżycą , wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnePrzepis na nalewkę jest efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę wanilii i goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory. Nalewka Wiśniowa z Waniliową Nutą Składniki: 2kg wiśni około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek 1 kg cukru 1 l wódki 1,25 l spirytusu laska wanilii kilka goździków (około(...)cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza
Pyry na GazNalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :) Przepis autorstwa mojej Babci :) Składniki: 200 g kwiatu czarnego bzu 1 litr przegotowanej wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy 0,5 l spirytusu Podane składniki dotyczą jednej porcji. Na zamieszczonych poniżej zdjęciach wykonywałam nalewkę z kilku(...)mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Po kilku miesiącach nalewkę przelewamy do czystych butelek i opisujemy. Alkohol domowej roboty jest gotowy do spożycia :) Smakujcie
Taste Of My Dayminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Normal(...)theme-font:minor-latin;} MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
ciemna strona patelniDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich(...)drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką Składniki: 500 gr owoców
Mia Cucina SofietaZrobiłam w tym roku nalewkę z jagód (niebawem podam Wam przepis). Wyszła przepyszna! Jednak zostało mi sporo jagód nasączonych alkoholem. Aż żal było je wyrzucić:) Dlatego postanowiłam zrobić coś, co oboje z mężem bardzo lubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie... Składniki: 100g mlecznej czekolady, 50g białej czekolady, 4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości(...)robieniu nalewki), łyżka serka mascarpone, 3 łyżki śmietanki 30%. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić do lodówki na 15minut. Białą czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką, przestudzić. Ja użyłam jagód pozostałych od robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem
Z miłości do słodkościżółtka, cukier waniliowy, 6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 250g malin, budyń waniliowy, 500ml mleka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 100ml nalewki z malin, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki dżemu z malin, lukier plastyczny 400 ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń i mąkę. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować(...)ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować
Z miłości do słodkościśrednicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta: Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami
Blondynka GotujeGruszki są idealne na nalewkę, pachnącą, słodką, nie bardzo mocną. W sam raz na babskie wieczory. Panom też polecam Co potrzeba: 3 kg gruszek, 1 kg cukru, 1 l spirytusu 95 %, 1 l wody przegotowanej, zimnej Wykonanie: Do dużego słoja dajemy gruszki obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki średniej wielkości. Zasypujemy je cukrem, mieszamy słojem, zakręcamy. Zostawiamy(...)zakręcamy, przykrywamy ścierką, zostawiamy na 3 miesiące. Przez ten czas kilkakrotnie mieszamy słojem. Po tym czasie na garnek dajemy sitko wyłożone gazą lub pieluchą złożoną dwukrotnie, zlewamy całą zawartość nalewki, nie wyciskamy gruszek tylko pozostawiamy do osączenia na 2-3 godziny. Po tym czasie gruszki przekładamy do słoików, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców do deserów
Bułka z Chlebem100g maceratu olejowego. Składniki połączyć, przechowywać w lodówce. Jak donoszą źródła taki krem jest bardzo dobry na zmarszczki, jak również można robić maseczkę na włosy lub smarować obolałe miejsca. Nalewka : 1 część rozdrobnionych świeżych lub suchych owoców pokrzywy zalać 5 częściami alkoholu 50-60% lub wina wytrawnego. Macerować 7 dni. Przefiltrować. Nalewkę na winie zażywać 1 raz dziennie po kieliszku(...)Nalewkę na etanolu zażywać 2 razy dziennie po 5-10 ml. Stosować też do okładów i obmywania zmian skórnych. Moje uwagi Kupiłam czerwone wytrawne wino i zalałam rozdrobnione owoce. Codziennie potrząsałam butelką. Przefiltrowałam przez tetrę złożoną na cztery. Miód : owoce pokrzywy suche lub świeże zmielić; na każdą 1 łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę owoców pokrzywy zwilżonych alkoholem
Leśny ZakątekIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: ? 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ? 1/2 litra wódki ? 1/2 litra spirytusu ? 1 szklanka cukru Wykonanie: ? Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo barwią więc uważać na ręce(...)tygodnie, aż cukier się rozpuści. ? Orzechy z cukrem od czasu do czasu przemieszać. ? Syrop zlać tak samo przez watę, dodać uprzdnio zlany alkohol i odstawić do sklarowania. ? Klarowną nalewkę zlać znad osadu do butelek również przez watę. Orzechówka im dłużej leży, tym jest lepsza. Powinna dojrzewać aż 12 miesięcy. Dopiero po roku osiąga swój charakterystyczny smak – ale niecierpliwi
To co kochamZłotej Księdze Nalewek znalazłam przepis na nalewkę z bazylii, a ponieważ byłam w posiadaniu pięknego krzaka bazylii i pomysł od razu mi się spodobał, więc oto jest. Zrobiłam małą porcję na próbę. Ma wiosenny kolor, ostry bazyliowy smak i jest bardzo mocna. Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Leczniczo(...)zalać spirytusem. ? Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. ? Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. ? Odstawić na następne 2 tygodnie. Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej słodka, to należy wg uznania dodać cukru
To co kochamNalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób(...)skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji. Składniki: ? 1 kg gruszek ? 300 g cukru ? 1/2 szklanki wody ? 7 goździków ? 1 laska wanilii ? kawałek kory cynamonu ? 1 litr spirytusu Wykonanie: ? Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. ? Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić. ? Gruszki wrzucić
To co kochamktórej spaceruję z moim psem Leo, rośnie sobie piękny, samotny krzew bzu czarnego, który o tej porze roku pięknie kwitnie i niesamowicie pachnie. Od razu pomyślałam o przygotowaniu nalewki, a że mam Złotą Księgę Nalewek, więc od pomysłu przeszłam do czynu. Nigdy nie piłam takiej nalewki, ale sądząc po zapachu kwiatów bzu musi być pyszna. Cóż, zobaczymy za 2 miesiące
To co kochamGęsta, aromatyczna i błyskawiczna nalewka z jeżyn. Jednocześnie słodka i kwaskowa, ma głęboką, purpurową barwę i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia. To nie tylko alkohol, ale zamknięte w jeżynach przeciwutleniacze, szczególnie witamina C. Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni
To co kocham