właśnie czeremcha to zupełnie za darmo możecie mieć sporo pysznych owoców. Warto jesienią je zerwać i przerobić na smakołyki. Mogą to być np. konfitury. Ale my wpadliśmy na pomysł nalewki. Bo my wszystko co się da przerabiamy na alkohol :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)nalewkach. 1 kg owoców czeremchy 0,5 kg cukru 0,75 litra spirytusu 95% 0,5 litra wódki Owoce mrozimy przez dobę z zamrażalniku. Zamrożone (oczyszczone z gałązek) przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i zostawiamy na 7 dni. Codziennie wstrząsamy słojem żeby cukier się rozpuścił. Po 7 dniach zlewamy syrop, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureKiedy mówimy o nalewkach to zwykle myślimy o wódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych . Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki
Smaczna PyzaMożna się go pozbyć na dwa sposoby: gotując jarzębinę lub mrożąc. Rozkłada się on i w wysokiej temperaturze i w niskiej. Dlatego być może spotkaliście się w przepisach na nalewkę jarzębinową z adnotacją żeby owoce przez dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni(...)Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa herbatka. A może zajmujecie się cukiernictwem? Wówczas polecamy jarzębinę w czekoladzie. Zdrowotnie możemy z niej zrobić odwar pomagający na biegunki i działający moczopędnie. Przy
Marder&Marder ManufactureLubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki? Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny. Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców
Milion SmakówKilka dni temu pokazywałam Wam pyszną, złotą nalewkę z mirabelek . Stoi schowana i dojrzewa a ja już nie mogę doczekać się kiedy będę mogła pochwalić się nią przez rodziną i przyjaciółmi. Spróbowałam tylko odrobinę podczas przelewania w butelki i jestem nią zachwycona. A kiedy zlałam całą nalewkę to zostały mi owoce, na których ją nastawiłam i zrodziło się pytanie(...)nimi zrobić bo wyrzucić trochę szkoda. Co zrobić z owocami z nalewki? Mirabelki oddały nalewce większość smaku i soku, ale przesiąkły też alkoholem i dodanym cukrem. Zmiękły na tyle, że teraz łatwo można było usunąć z nich pestki. Szkoda mi się ich zrobiło, nie chciałam wyrzucać takiej dobroci. Zrobiłam więc kilka małych słoiczków powideł mirabelkowych , które będą fajnym dodatkiem
Smaczna PyzaSkładniki – porcja na 1 l nalewki: 1 kg ciemnych winogron, 700 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wystudzonej wody, 0,5 kg cukru. Krok 1 Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Krok 2 Nalewkę zlewamy do butelek(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc. Codziennie mieszamy słojem, żeby cukier się rozpuścił. Krok 3 Odcedzamy owoce, sok łączymy z wcześniej zlanym płynem i dokładnie mieszamy. Krok 4 Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 3 miesiące. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
Coś bym zjadłapodniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki malinowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy i nalewkę. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę
Podróż w kulinariaWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron(...)odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna. Na zdrowie! Źródło: Topika
Kuchnia domowa AniDomowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki" to książka z serii Dobra kuchnia, którą możecie nabyć na stronie www.troy-dystrybucja.pl . W książce zaprezentowane zostały receptury, które przekazywane są często z pokolenie na pokolenie. Możecie w niej znaleźć same wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne - typowe polskie trunki, babcine nalewki, wódki, czy bimbry. Opisany jest w niej każdy etap produkcji - dobór odpowiednich(...)bezproblemowo każdy sobie z nimi poradzi i wybierze coś dla siebie. Przyznam, że bardzo ładne zdjęcia sprawiają, iż chciałoby się przygotować każdy z trunków - bez wyjątków! Podział: Nalewki - owocowe i ziołowe - lecznicze Wódki - gatunkowe przygotowywane na zestawach zaprawy, nalewki, wódki, wiśniówki - krupniki Likiery i kremy - likiery - kremy Miody pitne - inne napoje z zastosowaniem miodu Książka kończy się indeksem
Di gotujetarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie jeszcze się pojawią jagodzianki z truskawkami (hmm, nieee, to chyba nie jest możliwe). A co powiecie na nalewkę truskawkową? Z wanilią, dla lepszych doznań smakowych. Bo jak dla nas rewelacja, my lubimy takie pomysły. Nasz dział nalewkowy powoli rośnie i zachęcamy was do zaglądania tam co jakiś czas(...)wanilię i zalewamy spirytusem i wodą. Zostawiamy na 6 tygodni , a następnie przelewamy przez sito, tak żeby pozbyć się owoców i kawałków wanilii, nie będą nam już potrzebne. Następnie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. W butelkach powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące. Potem już można pić :) Smacznego
Marder&Marder ManufactureSezon na truskawki "chyba" powoli się kończy, trzeba więc to wykorzystać i zrobić pyszną nalewkę na zimę. Dziś coś z cyklu "na chłodne, zimowe wieczory" Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam :) Nalewka z truskawek Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 1/2 l spirytusu 1/2 l wódki 45% 1/2 kg cukru 1 szkl. wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego(...)wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumować. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimum miesiąc
Smaki Nataliinasze drugie podejście do nalewki jagodowej. Pierwszą zrobiliśmy jeszcze przed sezonem, z mrożonych jagód, które znaleźliśmy w czeluściach naszej zamrażarki. Wyszła bardzo zacnie, opisywaliśmy to TUTAJ . Ale jak tylko przyszedł sezon musieliśmy raz jeszcze zrobić, w końcu ze wszelkich możliwych sezonowych owoców robimy, jagód nie możemy ominąć. Obmyśliliśmy więc nowy przepis i robimy :) Bo po początkowej fazie korzystania z przepisów(...)komentarzach do tego wpisu, chętnie przetestujemy :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 60% (jak uzyskać spirytus o tym stężeniu dowiecie się w linku powyżej) 0,5 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny laska kory
Marder&Marder ManufactureNalewki są bardzo proste do zrobienia, wręcz same się robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :) Składniki: 1 kg truskawek 1/2 kg cukru 0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek) 1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru(...)tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy. 4. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące. 5. Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniPrzekonanie, że przygotowanie domowej nalewki jest trudne i czasochłonne jest mylnym przekonaniem. Domowe nalewki są aromatyczne, korzystnie wpływają na nasze zdrowie i są dumą domowej piwniczki. Robi się je bardzo łatwo. Z racji tego, że trwa sezon truskawkowy prezentuję przepis na nalewkę truskawkową, która smakuje kapitalnie. Koniecznie musicie ją przygotować. Z podanego przepisu otrzymujemy 1 litr pysznego trunku. SKŁADNIKI(...)Słoik znów zakręcam zakrętką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsam, aby cukier lepiej się rozpuścił. 3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odstawiam na co najmniej 3 miesiące do piwniczki
Tradycyjna kuchnia KasiKolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję, że warto taką nalewkę zrobić jeśli lubicie bardzo deserowe trunki . Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy(...)skórka zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowawy owoc zaczyna intensywnie pachnieć. To znaczy, że dojrzał i można go przerobić. Najlepiej od razu kupcie 2 ananasy. Z jednego zróbcie nalewkę a z drugiego domowe lody pina colada . Będzie pysznie! Jeśli zostanie kawałek to możecie go zmiksować razem z ziołami na pyszny i bardzo orzeźwiający smoothie. U nas ananas nigdy się
Smaczna Pyza