Nalewka pigwowa z tego przepisu jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Robiąc ją po raz pierwszy użyłam mniej pigwy jednak w tym roku postanowiłam dodać jej o wiele więcej aby aromat owoców był bardziej wyczuwalny. Polecam póki owoce są dostępne i dobrze dojrzałe. Więcej na temat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga(...)Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym okresie zlewamy tzw nastaw czyli alkohol a owoce zalewamy miodem
sierotka maRysia w kuchnidzika róża w nalewce Kilka ostatnich dni, przyniosło z północy jesienne chłody, które zmroziły owoce dzikiej róży na krzewach. Jest to znak, że nie należy dłużej czekać z ich zbiorem. Wiadomo, po fali nocnych przymrozków, owoce róży miękną i nabierają słodyczy, niestety wiedzą o tym również ptaki, dla których właśnie teraz, te niewielkie owoce stanowią prawdziwy przysmak. Wykorzystajmy więc kilka(...)najbliższych, słonecznych dni, by uprzedzić ptaszyska, zebrać owoce i nastawić z nich nalewkę, która oprócz wybornego smaku, będąc skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników, pomoże nam przetrwać zimowe mrozy. składniki 1 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży 0,5 l spirytusu 200 ml miodu ( najlepiej lipowego) 0,5 l wódki 200 g cukru sposób wykonania Z umytych owoców róży, usuwamy
Miód i pieprzNALEWKA Z JEŻYN Składniki: - 2,5kg jeżyn - 1kg cukru - 1,2l wódki Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jeżyny po czym wrzucamy warstwy owoców do słoika (5l) przesypując cukrem. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez kolejny tydzień. Po tygodniu oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą(...)gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l wódki 40%, owoce można poddać konsumpcji. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuNalewka aroniowa, aroniówka Swoje eksperymenty z nalewkami zaczęłam właśnie od aronii. Co roku robię hektolitry nalewki aroniowej, i co roku ginie ona w zastraszającym tempie z półki. Ale jedną buteleczkę, zawsze chowam głębiej, tak aby móc porównać kolor, smak i konsystencję z rokiem następnym. Nalewka, choć robię ją od wielu lat według tego samego przepisu, za każdym razem smakuje inaczej
na moim stole...cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Ja wlałam do dwóch małych słoiczków takich po 250 gr i jednego większego 500 gr. Nalewka Na bazie wystudzonego wyżej opisanego soku, przygotujemy nalewkę w proporcjach 1:1 - 250 ml soku na 250 ml wódki ( jedna butelka 500 ml ) Sok filtrujemy przez gazę nawet trzykrotnie jeśli(...)będzie taka potrzeba. W słoiku mieszamy wódkę z sokiem i rozlewamy do butelek. Nalewkę pozostawiamy na około 3 miesiące, ale nalewka gotowa jest tez do spożycia od razu
Gotowanie...to proste !Nalewka śliwkowa, śliwkówka Mam przemiłą sąsiadkę, która co 2 lata, jak tylko śliwy owocują, uracza mnie przeogromną ilością śliwek. Przez to, brak mi już czasem pomysłów na ich wykorzystanie, a odmawiać przecież nie można, więc ciągle przerabiam śliwki:) Najprościej więc było zapakować śliwki do słoja, zsypać cukrem, zalać spirytusem i wsypać garść aromatycznych przypraw i przepyszna nalewka śliwkowa gotowa(...)zimowe wieczory będzie jak znalazł. Nalewka wychodzi baaardzo rozgrzewająca, nie tylko ze względu na swoje procenty, ale również na pachnące goździki, cynamon i wanilię, które świetnie się komponują ze śliwkami. Z zeszłego roku ostała mi się jedna butelczyna, będzie w sam raz na pierwsze zapowiadające się jesienne wieczory:) Składniki: 2 kg śliwek(niekoniecznie węgierki, ja użyłam odmiany średniowczesnej i też
na moim stole...Cytrynówka Jedna z moich ulubionych nalewek, słodka, orzeźwiająca, gdyby nie te procenty powiedziałabym, że lemoniada :) Wiele przestudiowałam receptur na cytrynówki, jedne były mdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje(...)cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje, że nalewka nabierze
na moim stole...Prawie wszystkie nalewki zostały wykonane przez Maminka i niektóre z nich mają po kilka lat. Jedynie nalewkę wiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową
Maminek kulinarnyZapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 200 g cukru, szklanka spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki mocno odsączamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza
Smak mojego domuyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć(...)usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce. Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne
SzczyptaSmaQblasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak tylko na potrzeby zdjęcia; po nim wszystkie zostały zmiksowane. ;)) Owocową breję przelewamy do wysokiego, szklanego naczynia. Wrzucamy do niej przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, po czym zalewamy(...)całość spirytusem i wódką. Odstawiamy nalew w ciepłe (! tak, nalewki naciągają w cieple, dojrzewają zaś w miejscach chłodnych) miejsce na 10 dni, a każdego z nich rano i wieczorem potrząsamy słojem. Po tym czasie zabieramy się do filtrowania. W tym celu warto, jeśli nie mamy bibuły filtracyjnej, zakupić w aptece jałową gazę o wielkości jednego metra. Tę złożyć na pół
Kuchenna KontrrewolucyaPiękna Złota Polska Jesień (przynajmniej dziś w Gdyni). W osiedlowym warzywniaku piękne czerwone maliny, a moją uwagę zwróciła "Wielka księga nalewek" więc zabrałam się do przygotowania nalewki z malin na mroźne zimowe wieczory. Potrzebujemy: I etap 1kg malin 1litr wódki (tak,aby przykryła owoce) Uwaga: pustych butelek nie wyrzucamy. Owoce przebrać i włożyć do gąsiorka lub dużego(...)słoja. Wlać wódkę i dobrze zamknąć gąsiorek (słój). Postawić w nasłonecznionym oknie na 1 tydzień, ale nie dłużej, aby nalewka nie straciła koloru. Po tym czasie przechodzimy do etapy II. II etap 1/2kg cukru Puste butelki z I etapu Minął tydzień od I etapu. Zlewamy nalewkę do butelek, bez owoców. Najlepiej to zrobić przez sitko, lub starym sposobem przez
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cynamon i zalewamy wódką (owoce muszą być przykryte). Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie – codziennie potrząsając słój, aż rozpuści się cukier. Po 3 tygodniach cedzimy nalewkę przez sito wyłożone gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch dniach ponownie cedzimy-najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Na kolejny dzień jeśli zauważamy, że w nalewce pozostał jeszcze(...)osad, cedzimy ponownie. Odcedzoną nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniPigwa to fajny jesienny owoc. Ładnie wygląda, pięknie pachnie i można ją przetwarzać na wiele sposobów. W minionych latach robiliśmy dżem z pigwy, nalewkę z pigwy (wśród smakoszy nalewkowych nalewka z tego owocu uważana jest za jedną z najlepszych i ja w sumie mogę to potwierdzić), robiliśmy pigwę jako dodatek do herbaty więc w tym roku chcieliśmy zrobić coś innego
Marder&Marder Manufacture