Prawie wszystkie nalewki zostały wykonane przez Maminka i niektóre z nich mają po kilka lat. Jedynie nalewkę wiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową
Maminek kulinarnyZapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 200 g cukru, szklanka spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki mocno odsączamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza
Smak mojego domuyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć(...)usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce. Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne
SzczyptaSmaQblasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak tylko na potrzeby zdjęcia; po nim wszystkie zostały zmiksowane. ;)) Owocową breję przelewamy do wysokiego, szklanego naczynia. Wrzucamy do niej przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, po czym zalewamy(...)całość spirytusem i wódką. Odstawiamy nalew w ciepłe (! tak, nalewki naciągają w cieple, dojrzewają zaś w miejscach chłodnych) miejsce na 10 dni, a każdego z nich rano i wieczorem potrząsamy słojem. Po tym czasie zabieramy się do filtrowania. W tym celu warto, jeśli nie mamy bibuły filtracyjnej, zakupić w aptece jałową gazę o wielkości jednego metra. Tę złożyć na pół
Kuchenna KontrrewolucyaPiękna Złota Polska Jesień (przynajmniej dziś w Gdyni). W osiedlowym warzywniaku piękne czerwone maliny, a moją uwagę zwróciła "Wielka księga nalewek" więc zabrałam się do przygotowania nalewki z malin na mroźne zimowe wieczory. Potrzebujemy: I etap 1kg malin 1litr wódki (tak,aby przykryła owoce) Uwaga: pustych butelek nie wyrzucamy. Owoce przebrać i włożyć do gąsiorka lub dużego(...)słoja. Wlać wódkę i dobrze zamknąć gąsiorek (słój). Postawić w nasłonecznionym oknie na 1 tydzień, ale nie dłużej, aby nalewka nie straciła koloru. Po tym czasie przechodzimy do etapy II. II etap 1/2kg cukru Puste butelki z I etapu Minął tydzień od I etapu. Zlewamy nalewkę do butelek, bez owoców. Najlepiej to zrobić przez sitko, lub starym sposobem przez
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cynamon i zalewamy wódką (owoce muszą być przykryte). Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie – codziennie potrząsając słój, aż rozpuści się cukier. Po 3 tygodniach cedzimy nalewkę przez sito wyłożone gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch dniach ponownie cedzimy-najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Na kolejny dzień jeśli zauważamy, że w nalewce pozostał jeszcze(...)osad, cedzimy ponownie. Odcedzoną nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniPigwa to fajny jesienny owoc. Ładnie wygląda, pięknie pachnie i można ją przetwarzać na wiele sposobów. W minionych latach robiliśmy dżem z pigwy, nalewkę z pigwy (wśród smakoszy nalewkowych nalewka z tego owocu uważana jest za jedną z najlepszych i ja w sumie mogę to potwierdzić), robiliśmy pigwę jako dodatek do herbaty więc w tym roku chcieliśmy zrobić coś innego
Marder&Marder ManufactureJeśli ktoś hoduje miętę w ogrodzie,to wie, że mięta rośnie jak chwast. Wszędzie jej pełno 😁 Cześć ususzyłam, a z części zrobiłam nalewkę miętową. Nalewka nie tylko świetnie smakuje, ale też ma piękny kolor. I jest bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 70 g świeżej mięty (liście i łodygi), miałam trochę więcej 600 ml spirytusu(...)przetrzymać ją dłużej w alkoholu. 2. Wyjąć miętę, odcinać. Dodać cukier i przegotowaną zimną wodę. Znów pozostawić przez 2-4 dni, przemieszać, by cukier się rozpuścił. 3. Nalewkę przefiltrować. Używam do tego filtrów do kawy. 4. Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu. Na zdrówko! Inspiracja: Ania gotuje
Kuchnia domowa Anidziałanie antyoksydacyjne, co oznacza zmniejszenie wolnych rodników. Najsilniejszym wymiataczem wolnych rodników jest odwar. W pracy badawczej udowodniono tez działanie bakteriobójcze wyciągów z żółtlicy a najlepszym z nich wykazała się nalewka. Miała ona wpływ na ilość bakterii a także grzybów chorobotwórczych jak candida. Siłę unicestwiania innych mikrobów przez nalewki z żółtlicy wykorzystywano w leczeniu infekcji wirusowych nawet u dzieci. Działanie zewnętrzne(...)nalewki do przemywania ran, które dzięki temu szybciej się goją, stosowano tradycyjnie na całym świecie. Sama na sobie udowodniłam działanie bakteriobójcze naparu ze świeżej żółtlicy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek. Tym samym sposobem wyleczyliśmy na dobre nawracające jęczmienie nad okiem u syna. Nasiona żółtlicy W zielu żółtlicy drobnokwiatowej stwierdzono także obecność związków mineralnych: wapnia (162 mg/100g suszu) fosforu
prawdziwe jedzeniejest im potrzebne zimą. Dlatego też co roku ubiegają nas w zbiorze orzechów. W tym roku było inaczej. Owszem, orzechów było naprawdę dużo. Zebrałam nawet słoik w czerwcu na nalewkę. Do końca lata zielonych kulek było sporo a wiewiórki mimo codziennej pracy nie zdołały nam wszystkiego zabrać. Z tego co pozrzucały nazbierałam pełną łubiankę. Reszta dla nich, w końcu(...)diecie bezmlecznej lub unikające mięsa. Orzechy w łupinach można przechowywać minimum pół roku, najlepiej w chłodnej spiżarce. Bardzo często znajduję w ogródku orzechy zakopane przez wiewiórki. Nalewka z czerwcowych orzechów A do czego możemy wykorzystać orzechy w kuchni? Przede wszystkim w postaci surowej jako przekąska albo dodatek do musli czy sałatek. Rozkruszone orzechy dodajemy do jogurtu albo
prawdziwe jedzeniepomarańczowymi i owalnymi owocami. Z racji, że jest kwaśny i cierpki w smaku, nie nadaje się do spożywania bezpośrednio. Jednak doskonale sprawdzi się jako składnik soku, dżemu, wina lub nalewki. Aby pozbyć się jego cierpkiego i gorzkiego smaku, trzeba zbierać owoce rokitnika po pierwszych przymrozkach lub przemrozić w zamrażalce. Warto zrobić sok z rokitnika, ponieważ zawiera: witaminy B, C (około(...)stany zapalne trzustki, choroba wątroby, choroba nerek, wrzody żołądka lub dwunastnicy, kamica żółciowa i zapalenie pęcherzyka żółciowego. Sprawdź także: syrop z nawłoci sok z malin sok z aronii nalewkę z aronii nalewkę z propolisu nalewkę z dzikiej róży . Artykuł Sok z rokitnika pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujenaczyniem. Zostawić tak aż cukier się rozpuści. Postawić w słonecznym miejscu. Zlać płyn, przefiltrować przez bibułkę. Wymieszać z alkoholem, zlać do butelek. Szczelnie zamknąć i tak zostawić. Im nalewka dłużej stoi tym lepiej, będzie smaczniejsza. Nalewka jest pyszna i zdrowa. Oczywiście w małych ilościach
Kuchnia Pokoleńjest drugi pomysły na nalewkę z derenia. Tym razem z miodem. Bardzo zdrowa i pyszna. Polecam Owoce derenia dokładnie umyć. Nakłuć lub lekko zmiażdżyć. Wrzucić do słoika, wlać wódkę. Dobrze zamknąć i tak zostawić na miesiąc. Co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Szklankę miodu wymieszać z 1/4 szklanki ciepłej wody. Miód wlać do alkoholu
Kuchnia PokoleńWarto kupić aronię, gdyż cena jest atrakcyjna. U mnie z 2 krzaków (około 8 letnie) zbieram zaledwie około 1 kg owoców. w zeszłym roku zrobiłam z nich nalewkę z aronii , a teraz przerobiłam na sok. Owoce aronii są mało smaczne na surowo z powodu swej cierpkości. Z poniższego przepisu zachowasz cenne właściwości prozdrowotne owoców aronii. Sok z aronii jest bogatym(...)Dzięki takim zabiegom, maksymalnie wydobędziemy sok z owoców aronii. Zamiast maksymalnie wyciskać sok z miąższu, możesz zrobić z niego dżem lub zalać alkoholem i dosłodzić. Otrzymasz wówczas mniej aromatyczną nalewkę. Przy okazji polecam sprawdzony przepis babci na nalewkę z aronii. Do soku z aronii wlewam wyciśnięty sok z cytryny (lub dodaję kwasku cytrynowego). Całość mieszam i rozlewam do czystych oraz
Ania gotuje