zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia(...)także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarnebutelek, do każdej butelki włóż laskę wanilii ( lub połowę laski ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza. P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości(...)zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarneZaczynając ten wpis mam od razu pewien problem. Pigwówka to właściwie nalewka z owoców pigwy, takich większych, i prawdę mówiąc według mnie lepiej nadających się na marmoladę niż na nalewkę. A z owoców pigwowca japońskiego to chyba będzie pigwowcówka, prawda? Tylko, że jakoś dziwnie to brzmi i chyba zostanę przy tej pigwówce bo i tak żadna z osób, które poczęstuję(...)zwróci większej uwagi na nazwę. Ważny jest smak, a ten jest wyborny. Moja nalewka stała sobie spokojnie, zabutelkowana, od jesieni ubiegłego roku. Mogłaby stać i dojrzewać przez następne lata, ale myślę, że nie dane jej będzie dłuższe leżakowanie. Owoce pigwowca przywiozłam z urlopu na Podlasiu . Były dojrzałe, żółciutkie i pełne smaku. Cały ten smak oddały trunkowi i powstała bardzo smaczna
Smaczna PyzaSkładniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok,a cukier się rozpuścił. Raz dziennie(...)żeby zawartość się wymieszała. Krok 2 Gdy śliwki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek. Smacznego Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Coś bym zjadłaNalewka z ciemnych winogron kusiła mnie już od dawna. To miał być koniec nalewek na ten rok, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie opublikować tego przepisu. Zrobiłam ją w zeszłym sezonie i schowałam głęboko w szafie. Dzięki temu teraz mogę delektować się wspaniałym smakiem. Jeżeli macie jeszcze gdzieś pod ręką ciemne winogrona to polecam tą naleweczkę. Jest świetna, lekko(...)korzenna od goździków. Bardzo mi smakuje NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 1 kg ciemnych winogron 5-6 goździków 1/2 laski wanilii 1 l spirytusu 0,5 kg cukru Umyte i wysuszone winogrona, goździki i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie danego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać
Pieguskowa Kuchniacukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki tortowej łyżka naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g kwaśnej śmietany (najlepiej gęstej) kilka kropli dowolnej nalewki (mama dała mi różaną) Masa: 500 g truskawek 200 g borówek 100 g białej czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej(...)stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety na 3 blat brakło ciasta, więc
Lili w kuchniNalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l spirytusu 1 l wody 300 g cukru 1 szklanka rodzynek 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Umyte i odsączone owoce głodu wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego(...)Codziennie potrząsaj słojem. Zlej płyn z nad owoców, szczelnie zamknij. Owoce zalej szklaną wrzącej wody, potrząśnij słojem, odstaw na 2 godziny, przefiltruj płyn przez filtr do kawy, dodaj do nalewki. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem, wystudź, dodaj do nalewki, odstaw na miesiąc. Przefiltruj, rozlej do butelek
SzczyptaSmaQktórej zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie(...)siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie. Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych. Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL. Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny
królestwo garówminiemy się zbytnio z prawdą, gdy powiemy, że do tej nalewki szykowaliśmy się z rok. A to coś ważniejszego zawsze było, a to słoika takiego dużego nie mieliśmy, a to coś tam... Ale wreszcie jest, wreszcie zrobiliśmy. I zdecydowanie nie żałujemy. To znaczy jedyne czego żałujemy to fakt, że tak późno się za nią zabraliśmy. Jest naprawdę pyszna. To rodzaj(...)cytrynówki, ale dość specyficznej, bo jednym z głównych składników jest mleko. Ale spokojnie, w smaku tego mleka w ogóle nie czuć, a nalewka jest żółta, idealnie klarowna. Właściwie to nie wiemy skąd taka nazwa, nalewka farmaceutów. Czy to lekarze cichcem spod biurka sobie popijają między jednym, a drugim pacjentem? Możliwe :) Jeżeli tylko dysponujecie słoikiem 4 litrowym to koniecznie ją zróbcie
Marder&Marder ManufactureJesień powoli nadeszła, a im bardziej ona nadchodzi, tym bardziej odchodzą owoce. Nie wszystkie oczywiście, ale w większości te, które można by przerobić na smaczną nalewkę. Teraz warto się skupić na darach jesieni. W parkach czy na skwerach owocują jarzębiny, kaliny, tarnina i wiele innych krzewów mających zastosowanie kulinarne. Owocuje również głóg. Nie mogliśmy tak po prostu tego zostawić(...)przejść nad tym do porządku dziennego :) W końcu nalewka sama i z niczego się nie zrobi. Weszliśmy w posiadanie stosownej ilości owoców i zabraliśmy się do pracy. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach 1 kg owoców głogu 1 litr spirytusu
Marder&Marder Manufacturerazem postanowiliśmy jabłka ze śliwkami. Do tego jeszcze kilka innych dodatków i otrzymujemy naprawdę smaczna nalewkę. Raczej niezbyt słodką, bardziej idącą w kierunku wytrawnych. Ale jeżeli wolicie słodkie to wystarczy zwiększyć ilość cukru. Chociaż naszym zdaniem nie ma potrzeby, teraz fajnie czuć wszystkie smaki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj(...)wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg śliwek skórka z 1 cytryny 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 1 litr spirytusu 60% 0,2 kg cukru 0,2 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, śliwki pozbawiamy pestek i razem z całą resztą wkładamy
Marder&Marder Manufacturekoniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych z przygotowaniem przetworów i ich pasteryzacją. Dziękuję :) Poniżej przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę(...)jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka
Weekendy w domu i ogrodziecholera. Cierpkie, mało soczyste. Raczej krzew ozdobny. Chociaż czasami, po obróbce, rajskie jabłka wykorzystywane są kulinarnie. Ale zdecydowanie lepiej wyglądają niż smakują. Ale doszły mnie słuchy, że ponoć nalewka z rajskich jabłek smakuje rewelacyjnie. Takich rzeczy dwa razy to mi powtarzać nie trzeba. Do nalewek to ja zawsze z entuzjazmem podchodzę. Wszedłem zatem w posiadanie porcji tych jabłuszek i wziąłem(...)głupie :) Dobra, starczy tych wspomnień. Pora na przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,2 kg rajskich jabłek 1 litr spirytusu rozcieńczonego do 50% 300 g cukru 5 goździków 2 cm kory cynamonu 2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 2 trawy żubrowe 1 laska
Marder&Marder ManufactureDomowe nalewki to dla wielu powód do dumy. Wiśniówki, cytrynówki, orzechówki można wymieniać jeszcze dużo, dużo więcej. A co powiecie na NALEWKĘ Z CZARNEJ PORZECZKI? Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 1,5 l wódki 125 ml spirytusu Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Porzeczki przekładamy(...)łączymy z alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej na kilka kolejnych tygodni. Można pić od razu, ale smakuje lepiej im dłużej postoi. Smacznego! Artykuł Nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinewreszcie zaczęłam je porządkować, a pom ogły mi w tym regały magazynowe , któr y wytrzymuj ą naprawdę duże obciążenia, a ja beztrosko mogę teraz dostawiać nowe butle z nalewkami i winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików(...)Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie sobie powiększyć
Apetyczna babeczka