Nalewka z orzechów laskowych Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze Składniki 200 g orzechów laskowych 500 ml wody 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 0,7 l bimbru Przygotowanie Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki. Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy(...)przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie. Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc. wskazówki Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak. Podane w składnikach
4stronykuchni.plInna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych(...)szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona w tym naparze 2 kieliszki nalewki miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody. Kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie
RAROSSANalewka sosnowa idealna na przeziębienia, działa wykrztuśnie i bakteriobójczo i ma wspaniały, unikatowy, lekko żywiczny smak i aromat. Podczas jesiennych przeziębień i drapania w gardle będzie zbawieniem. Zrywamy pędy młode, żywiczne, te starsze nie zrywajmy bo nalewka będzie gorzkawa. Zatem do pracy, kilka minut a potem jesienią i zimą używajmy nalewki na przeziębienia. Moja nalewka dopiero się robi więc zdjęć(...)wklejam zatem te całkiem robocze a jak dojrzeje wkleję gotowy produkt. Nalewka na młodych pędach sosny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniearomatyczną nalewkę na gałce muszkatołowej przygotowuję co kilka lat, gdy nie obrodzą owoce. Przepis zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari zakłada, że jest ona gotowa po roku. Ja zaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty(...)wymieszać ze spirytusem, dodać gałkę muszkatołową i dobrze wstrząsnąć. Przelać do wyparzonego gąsiorka lub słoja, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 miesięcy. Nalewkę przefiltrować. Rodzynki sparzyć i osuszyć. Nalewkę rozlać do wyparzonych butelek. Dodać do nich rodzynki,szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne pół roku
Weekendy w domu i ogrodzieSkąd mam przepis? dostałam od koleżanki. A ponieważ w sierpniu tego roku ciemnych winogron w ogrodzie było mnóstwo więc i nalewka powstała. Teraz sobie dojrzewa i już jest znakomita, a będzie jeszcze lepsza. Przepisem dzielę się dopiero teraz bo mam efekt finalny nalewki a wcześniej nie bardzo miałam co pokazać. Wystarczy zapisać przepis i na drugi sezon zarobić pyszną nalewkę(...)Nalewka ma piękny, rubinowy kolor i głęboki, lekko goryczkowaty smak. Nalewka z winogron ciemnych z przyprawami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNalewka cytrynowo imbirowa , przygotowana podczas warsztatów z Karolem Majewskim, właścicielem marki Nalewki Staropolskie . Nalewki tworzone są zgodnie ze starymi recepturami, z naturalnych składników. Produkowane są domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki
królestwo garówsezonie zachorowań na grypę i przeziębienie najlepiej pomoże nam wspaniała nalewka jeżynowa na rumie. Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Jest świetnym lekarstwem na grypę czy przeziębienie, ponieważ działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Jeżynówka – nalewka z jeżyn, wspomaga również pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Jeżyny są bogatym źródłem antyoksydantów. które niszczą wodne rodniki przyczyniające się(...)powstawania komórek nowotworowych. Zalet tego pysznego trunku jest mnóstwo i tak sobie myślę, że długo nie trzeba Was namawiać na kieliszeczek takiej leczniczej naleweczki NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE 1 kilogram dojrzałych, ciemnych jeżyn 0,5 kilograma cukru 0,25 litra wody 0,5 litra rumu Jeżyny wsypać do garnka, dodać cukier i wodę. Zagotować wieczorem i odstawić
Pieguskowa Kuchniaprzykryć gazą i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok. Następnego dnia do owoców wlać alkohol, zamieszać i odstawić na 7 dni. Po tym czasie nalewkę zlać, przelewając przez gazę, owoce odcisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z 300 g cukru, co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Syrop delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Dodać wyciśnięty(...)cytryny i zlaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Przelewać nalewkę do butelek, ponownie filtrując przez gazę. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej nalewka postoi tym jest smaczniejsza. Z tego przepisu wyszło mi 2 litry nalewki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiNalewka jest aromatyczna i bardzo delikatna. Doskonale nada się do ciasta i kawy z kumpelą ale i panowie sobie zachwalają tą nalewkę. Miałam maliny i jeżyny świeże ale doskonale nadają się również do nalewki mrożone. Nalewkę robiłam we wrześniu a dopiero teraz przecedziłam i dojrzewa. Już teraz jest dobra a po dojrzeniu będzie doskonała. Nalewka "Owoce lasu". ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniepracy, a resztę przerobię dla siebie. Mam całe wiadro 10-litrowe. Jeśli mi się uda, to jeszcze jedną partię przywiozę. Najczęściej robię z niego syrop do herbaty, a także nalewki. Pigwowiec idealnie się do tego nadaje. Na razie zostawiłam je w chłodnym miejscu i powoli będę przetwarzać. To jedna z moich ulubionych nalewek. Najczęściej robię ją bez żadnych dodatków. Być(...)może w tym roku przygotuję inną wersję. Kieliszek takiej nalewki z pigwowa doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni :). Szczerze polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! NALEWKA Z PIGWOWCA. Składniki: 1200 g owoców pigwowca 500 g cukru 600 ml spirytusu 350 ml zimnej wody Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychserii przetworów ze śliwek nie mogło także zabraknąć nalewki śliwkowej. Nalewka jest aromatyczna i delikatna w smaku, wiem co mówię bo już ją nie raz, nie dwa robiłam, tylko tak szybko znika , że zdjęć nie zdążyłam zrobić. Tym razem choć mam tylko zdjęcia robocze wklejam przepis byście mogli zdążyć i Wy dopóki są śliwki. Potem powklejam zdjęcia gotowej nalewki(...)śliwki do słoja i robimy nalewkę. Nalewka ze śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych i zimowych(...)wieczorów :). Niestety nie udało mi się zrobić jeszcze kilku przepisów z użyciem czarnej porzeczki, może w przyszłym roku zdążę... NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI. Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 250 - 400 g cukru 500 ml spirytusu 250 ml wody zimnej Sposób przyrządzania: Porzeczki oczyścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychKochani róża właśnie zaczyna kwitnąć więc to dobry czas aby ją upolować na domową nalewkę. Wychodzi mocna i słodka, zanim przechylicie kieliszek w nosie zakręci Wam cudowny różany aromat . K olor przypomina trochę róże herbaciane, ale niech Was to nie zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie się wyklarowała. Składniki na ok. 3,5 litra nalewki(...)różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy
Apetyczna babeczkaNalewka z żurawiny świeżej to prawdziwy rarytas! Jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Na pewno zrekompensuje czas oczekiwania na gotowy trunek. Trzeba bowiem wiedzieć, że nalewka z żurawiny wymaga niemałych pokładów cierpliwości. . Jej przygotowanie samo w sobie nie zajmuje dużo czasu, jednak okres oczekiwania na pyszny efekt końcowy może zniechęcać niecierpliwych amatorów domowych trunków. Żurawinówka gotowa jest(...)miesiącach od chwili przygotowania. Trochę trzeba poczekać, ale jeśli choć raz pokusicie się o własnoręczne jej wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że nalewka ze świeżej żurawiny warta jest wszystkich niedogodności! Składniki: 2 kg żurawiny 1 l wódki ½ szklanki miodu lipowego ½ szklanki soku malinowego Sposób przygotowania: Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika,zasyp cukrem i czekaj
Anioły w kuchniNalewka ta, jest pyszna i bardzo prosta - jak dla mnie idealna ;-). Pewnie nie jedna osoba powie, że nie jest to nalewka bo nie robi się do niej specjalnego nalewu itp ale ja specem od robienia nalewek nie jestem więc mi pasuje. Jest to, według mnie, bardzo kobiecy alkohol - słodki, przyjemny w smaku a jednocześnie do słabych nie należy(...)babskie, zimowe wieczory Polecam! NALEWKA ARONIOWA Składniki 1 kg aronii 100 liści wiśni 3 litry wody 1.5 kg cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 litr spirytusu Do dzieła!!! Aronię dokładnie myjemy i czyścimy z ogonków. Myjemy liście wiśni. Do garnka wrzucamy owoce i liście zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok 40 minut- od czasu do czasu rozgniatamy owoce
sierotka maRysia w kuchni