pączki - 10618 przepisów (strona:36/708)

PĄCZKI SEROWO-KUKURYDZIANE 119

Tłusty Czwartek za nami. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc zamiast nasycić się pączkami z lokalnej cukierni, postanowiliśmy przedłużyć sobie Tłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się tymi puszystymi, drożdżowymi smakołykami. Jednak pączki nie muszą być drożdżowe, a na dodatek także można przygotować wersję bezglutenową. Pączki serowo-kukurydziane wychodzą wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie(...)chrupiące z zewnątrz. Nie zawierają glutenu, nie potrzebujemy do nich drożdży i zajmują zaledwie kilka chwil. Prostszych pączków nie znam! PĄCZKI SEROWO-KUKURYDZIANE Składniki (w temperaturze pokojowej) 2 jajka (u nas rozm. L) 1/3 szklanki drobnego cukru 1/2 laski wanilii 250 g półtłustego twarogu  250 g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mocnego alkoholu, np. spirytus

W kuchni Karmel-itki
Propozycje na tłusty czwartek 64

Dzisiaj jest tłusty czwartek i pączki sprzedają się bez najmniejszej reklamy. Pączki bardzo lubię ale skusiłam się również na oponki z jabłkami. Dodatkowo w pracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy pączki(...)były nadziewane tylko śliwkowymi powidłami. Teraz cukiernie, a i blogerzy prześcigają się w pomysłach na nadzienie do pączków. Osobiście wciąż uwielbiam pączki ze śliwkowymi powidłami. Zdarza mi się jednak zrobić pączki z czekoladowym nadzieniem . Są pyszne. Lubię przyprawić ciasto cynamonem lub kardamonem. Obie przyprawy świetnie pasują do czekolady. Te pączki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe. Czekolada jest lekko półpłynna

codojedzenia
Bomboloni alla crema - włoskie pączki z budyniem 156

prawda do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu…ale właściwie, dlaczego inne czwartki miałyby nie być docenione złocistym pączkiem? Dlatego dziś, w ostatni czwartek stycznia, stawiam na stole paterę z puszystym i mięciutkim stosikiem świeżych pączków wypełnionych po brzegi kremowym, śmietankowym budyniem i z delikatnym aromatem cytrusów w cieście. Całość otoczona w cukrze, przyjemnie chrzęszczącym między zębami i dodającym słodkości(...)kolejnej warstwy tekstury :) Może się wydawać, że będzie go za dużo, jednak w rzeczywistości jest go w sam raz! Bomboloni alla crema, to włoska wersja pączków z budyniem. Pyszne, delikatne i puszyste o toskańskich korzeniach. Wyróżniającą je cechą spośród całej rodziny pączków jest sposób nadziewania. Bomboloni alla crema nadziewane są od góry, dzięki czemu uzyskują ozdobny kleksik budyniowej masy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku. 93

Dzisiaj przedstawiam mój sprawdzony najlepszy przepis na Tradycyjne pączki. Pozycja obowiązkowa na tłusty czwartek Złocista skórka z pysznym nadzieniem z mojej ulubionej konfitury różanej. Gwarancja kulinarnego sukcesu. Jeżeli szukasz czegoś innego w związku z tłustym czwartkiem to  TUTAJ znajdziesz masę inspiracji.   Pączki   Składniki:   550 g mąki pszennej(...)użyć ringa jak na zdjęciu lub tradycyjne szklanki.     Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki. Układamy pączki na blaszce do pieczenia oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 35°C i czekamy, aż pączki podwoją

kuron.com.pl
Pączki karnawałowe 115

Kolejny przepis na pączki do kolekcji. Nieco inny od naszych tradycyjnych kresowych i tych, które nazywam najlepszymi pączkami , ale przy tym pączki wychodzą nie mniej smaczne i chyba trochę dietetyczne, o ole pączek taki może być;) Nadziałem je konfiturą z pomarańczy oraz gęstym dżemem z porzeczek. Obie wersje były pyszne:) Tak czy siak, zachęcam do usmażenia w tłusty czwartek(...)Pączki karnawałowe Składniki (na ok 20 sztuk): 300ml letniego mleka 2 duże jaja 600g mąki luksusowej (typ 550) 60g cukru 60g masła 30 g drożdży ziarenka z laski wanilii 2 łyżki rumu olej do smażenia konfitura, powidła lub marmolada do nadziewania cukier puder Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia

Obiad gotowy
Wegańskie pączki dyniowe i trochę o białej obwódce 113

Dyni cały czas mam spory zapasik, więc w ten karnawałowy czas postanowiłam upiec pączki dyniowe według przepisu Pawła Ochmana (vel Weganon). Paweł nadziewa je po smażeniu,więc na Jego zdjęciach mają białą obwódkę. Ja nadziewam przed smażeniem i to bardzo dużą ilością marmolady, więc nie uzyskuję białej obwódki 😔 Cóż, praw fizyki nie uniknę 😉 Obwódkę uzyska się wówczas, gdy gęstość ciasta(...)będzie mniejsza niż gęstość oleju, zatem ciasto musi być dobrze wyrośnięte. Wkładanie nadzienia do środka przed smażeniem zwiększa średnią gęstość pączka, więc jego zanurzenie jest większe i obwódkę się uzyskuje, ale ciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki z Nutellą 321

okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu. Wypróbowałam obydwa warianty, wydaje mi się, że nadziewając je jeszcze przed usmażeniem mieści się(...)nich nieco więcej Nutelli. Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką. Z podanych proporcji zrobiłam 20 sztuk po ok. 5 cm każda. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki (Babcia mówi, że trzeba, tym razem znowu o tym zapomniałam

Ciastkozercy
Pączki wiedeńskie, hiszpanki, gniazdka 601

się mówi na pączki z dziurką. U mnie w Łodzi mówimy na nie pączki wiedeńskie. Uwierzcie mi jakie było moje zdziwienie, jak poszłam do cukierni w Świebodzinie i poprosiłam o pączka wiedeńskiego, a pani ekspedientka, powiedziała, że pierwsze słyszy i takich pączków nie ma. Ja na to - "Jak to? przecież są za Panią". Ona: "Ależ proszę Pani to są hiszpanki(...)więc, znane mi od urodzenia pączki wiedeńskie zostały hiszpankami ;) U mnie podane w dwóch grubościach lukru - dla każdego coś dobrego :) Składniki na około 30-40 małych pączków: - 1 1/3 szklanki mąki pszennej - 100 g masła - 4 jajka - szczypta soli - olej rzepakowy - cukier puder - gorąca woda W garnku zagotowuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień

CookYourself
Oponki serowe 145

Oponki serowe czyli pączki serowe z dziurką . Czemu tak się nazywają, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Oponki z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku (tak długo żyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy(...)Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie , które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne. Polecam też inne słodkie przepisy na pączki: ekspresowe pączki serowe mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki Oreo 167

Jeśli choć raz w życiu zrobicie czekoladowe drożdżowe zaręczam Wam, że będziecie do niego wracać :) Na stronie takie przepisy można znaleźć np. tu lub tu . Dziś czekoladowe pączki (smażone na głębokim oleju – mniam, mniam) z kremową polewą i posypką z Oreo. Z podanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży(...)Kółka przekładamy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia, wycinamy w nich mniejsze środki – do tego wykorzystałam metalową tylkę. Dzięki kawałkom papieru do pieczenia, wycięte pączki nie deformują się podczas przenoszenia, bardzo ułatwia to też wkładanie ich do oleju. Wycięte pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju. W połowie

Ciastkozercy
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 105

Tłusty czwartek - zapominamy o kaloriach lub nie liczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko(...)strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania ich na kilka sposobów. Dodatek marmolady, powideł, budyniu, różnego typu mas, czy też bitej śmietany

mojewypiekiinietylko
Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 154

będę pisać, że pączki są idealne, cudowne, przepyszne itd,  ponieważ każdy z nas ma inne poczucie, smaku i u każdego ideał wygląda inaczej. Ten przepis wygrzebałam w jednym z archiwów, bardzo podobny przepis serwował Remigiusz Rączka, mówiąc, że to przepis rodzinny. Tak w archiwum jak i od Pana Rączki można się dowiedzieć, dlaczego pączki szybko czerstwieję? Winę(...)ponosi białko, dlatego do pączków używamy samych żółtek. Znalazłam jeszcze coś: Wyrośnięte pączki zamykamy, rzucamy na gotującą się wodę,  po minucie wyjmujemy na płócienny obrus aby obeschły. I dopiero wtedy smażymy na złoty kolor. Takie pączki nie potrzebują spirytusu i nie chłoną tłuszczu. I ten zabieg przetestowałam( jedna tura), ale jakby powiedziała młodzież, .....nie urywa. 😉  Jak dla mnie

Dieta moja pasja
Pomarańczowe pączki z lukrem 192

ostatni weekend były u mnie takie oto pączki. Jest biała obręcz, jest aromat pomarańczy oraz pyszne pomarańczowe nadzienie i lukier! Normalnie sama pomarańczka ;). Bardzo orzeźwiające i leciutkie, nie tak słodkie, jak te z marmoladą. Wyrobione ciasto ma piękny pomarańczowy kolor za sprawą soku i żółtek. Uwielbiam ten moment, gdy po wyrośnięciu wyciągam ciasto z miski i na 99% jestem pewna(...)pączki usmażą się z tą upragnioną jasną obrączką wokół. Świadczy ona m.in. o dużej lekkości i puszystości pączków, o dobrej proporcji składników, prawidłowym wyrobieniu i usmażeniu. Mam nadzieję, że z tym przepisem uda Wam się osiągnąć taki efekt! Proszę również zwrócić uwagę na ilość pączków, jaka wychodzi z poniższych proporcji. Jeśli macie dużą rodzinkę, polecam podwoić porcję.   Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Amerykańskie pączki. 146

Witajcie Kochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to oryginalne, amerykańskie pączki z dziurką, hojnie dekorowane lukrem, lub czekoladą i kolorowymi posypkami ;) Pączki smakują wybornie i znikają błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na amerykańskie pączki: na 12-14 sztuk 340 g mąki pszennej (ja użyłam dobrej jakości(...)placuszki, a w środku każdego wycinamy dziurkę (za pomocą małego kieliszka lub niewielkiej zakrętki od butelki). Ścinki zagniatamy w kulę i znów wałkujemy na placek grubości 1 cm, wycinamy pączki i tak do wyczerpania ciasta (zostawiamy małą ścinkę np. ze środka jednego pączka, przyda nam się do sprawdzenia czy olej jest wystarczająco gorący). Gotowe placuszki układamy na gładkiej ściereczce

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą i cukrem pudrem 254

Klasyczne pączki z róża oraz cukrem pudrem to jedne z najbardziej znanych. Chyba każda babcia i mama takie przygotowywała. Kiedy zbliża się sezon na pączki oczywistością jest, że te zagoszczą również na naszym stole.  Smaku tych domowych pączków nie odnajdziemy w żadnej z cukierni ...  Pączki z różą i cukrem pudrem Składniki : 500 g mąki pszennej 6 żółtek(...)lepić do rąk).Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 11-13 pączków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki