zupa pomidorowa - 17510 przepisów (strona:36/1168)

Lasagne bolognese ze szpinakiem 299

makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne

Passions hobbies life
Rolady drobiowe z farszem z salami, ziemniaków i żółtego sera 122

Pychota! Rolady wypełniłam farszem z ziemniaków, cebuli i czosnkowego salami. Dla związania farszu dodałam troszkę startego żółtego sera, zaś dla aromatu nieco suszonej szałwii. Wszystko gotowałam w sosie pomidorowym i serwowałam z purée ziemniaczanym oraz gotowanym brokułem i mixem zielonej sałaty. Farsz Składniki (Porcji: 8 rolad) 6 filetów drobiowych, ok. 150 g / szt, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem(...)podsmażone salami i przyprawy. Farsz odstaw do schłodzenia. Do schłodzonego farszu dodaj starty żółty ser. Wymieszaj. Napełniaj rozbite filety drobiowe przygotowanym farszem. Rolady drobiowe przed obsmażaniem i gotowaniem. Sos Pomidorowy Składniki 8 pomidorów, 2 - 3 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz, stewia lub cukier zwykły / trzcinowy, do smaku 200 ml zimnej wody Przygotowanie Sos Wybór Ciśnienia

Szybko Szybkowar
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 165

piersi kurczaka, 100 gram sera mozzarella, 10 pomidorów suszonych, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 500 gram ziemniaków, 1 jajka, 100 gram mąki pszennej, 1 puszki pomidorów, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej pietruszki, 2 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek oliwy, 3 łyżeczek suszonego oregano, 3 łyżeczek suszonej bazylii, 20 gram masła, szczypty suszonego estragonu(...)minutach mięso było gotowe. Upieczone mięso pokroiłem ostrym nożem pod lekkim skosem na grube plastry, które ułożyłem na talerzach. Obok nałożyłem kluski ziemniaczane. Całość obficie polałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i udekorowałem posiekaną natką pietruszki

Wyprawy kulinarne
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 157

masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej / krojonych pomidorów 1 łyżeczka całych ziaren kminu(...)minut. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i przyprawione. Przed podaniem obficie posypujemy kolendrą – można też skropić danie jogurtem naturalnym (w wersji nie-wegańskiej). Post Bakłażany w pomidorowym sosie curry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bakłażanowe mini pizze z kalafiorowym sosem "serowym" 129

wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz taki, jaki Ci odpowiada – może to być pozbawiony skórki i gniazd nasiennych pokrojony miąższ pomidorów, może to być passata pomidorowa czy dowolny sos pomidorowy do pizzy – z umiarem, aby bakłażany zbytnio nie zmiękły. I oczywiście przepyszny sos kalafiorowy(...)orzechowego) Bakłażanowe pizze: 2 większe bakłażany odrobina oliwy  1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli 2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego 1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 170

bardziej jest w podświadomości niż żołądku, bo do lodówki zaraz nie biegnie. A więc zaczynam serię dań bezmięsnych wegańskimi medalionami z Amarantusa, soczewicy i słonecznika podanych w sosie pomidorowym. Dla mnie BOMBA!  Witaminowo energetyczna oraz smakowa :) Co prawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne.  Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały(...)delikatniejszy smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów

W kuchennej krainie
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 186

Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania https://www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Poszatkowaną przekładam do garnka(...)minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne 30 minut – po tym czasie gołąbki są gotowe i można podawać. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są gotowe. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 126

Ostatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie  nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się(...)food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka

VegUlka
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 92

powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól(...)bardzo lubię jej używać) 2 jajka Bulion do gotowania gołąbków: ok. 1,5-2 litry wody 2-3 kostki rosołowe (polecam te o zmniejszonej zawartości soli i tłuszczu) Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz ok. 1/3 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty (głąbem do góry). Zalewamy

MyCookBook.pl
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 172

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu pomidorowego; 1 litr zimnej wody; 1 łyżka vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Gospodyni Miejska
Enchilady z siekaną wołowiną 170

dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki czarne oliwki

Codzienne Gotowanie
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 623

zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać nim papryki i zapiec. Ja dodatkowo posypałam(...)natką pietruszki. Na pewno jeszcze powtórzę przepis! Składniki : 3 czerwone papryki 150 g kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek  1 duża cebula  1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami  1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie

Kuchnia Ellie
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 142

takie sytuacje są najfajniejsze i pokazują, że czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½  łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone(...)smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy

Food Square
Klopsiki w sosie pomidorowym z quinoa 117

Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z komosą ryżowa, którą można zastąpić ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 150 g quinoa 1 jajko - wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka 3 ząbki czosnku, posiekanego 1 cebula, posiekana 700 -800 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru 20 g tartego żółtego(...)łyżki oleju i usmażyć kuleczki, przewracając je co jakiś czas (około 8 minut). 4. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę pomidorową, cukier i posiekaną bazylię. Gotować około 5-6 minut. 5. Na talerzu rozłożyć quinoa, ułożyć klopsiki, polać sosem pomidorowym

Moja Galeria Smaku
Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym. 137

Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy(...)smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-). KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM. Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze: Sos: 1 mała cebulka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania