zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:43/1190)

Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 139

parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy  do smażenia Patelnię rozgrzej(...)olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni
Chili con carne 185

patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę. 5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę. 6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy. 7. Dusimy pod przykryciem ok 20 min. 8. Nastepnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwona paprykę, posiekaną papryczkę chili,2 kostki(...)gorzkiej czekolady i 130 ml passaty pomidorowej. 9. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. 10. Do garnka dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 min. INSTRUKCJA - Chili con carne - krok po kroku:  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Wołowina (mięso bez kości

Atlas Smaków
Spaghetti z klopsikami wg kota Garfielda 148

Danie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2  łyżeczki suszonej(...)mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko lekko ubite, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż ok 7-10 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. dodaj pomidory w sosie, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy

Państwo Wojtczuk gotują
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 179

Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki(...)podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym 764

trzy osoby do "pochrupania", dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera - użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco - według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Pomidory kroimy w kostkę i przecieramy przez sito(...)Następnie przyprawiamy do smaku., dodajemy tabasco. 2. Tortille smarujemy sosem pomidorowym. 3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos pomidorowy i pokryły równomiernie tortille. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym parmezanem. 5. Zapiekamy w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Pizza 134

wykonania, jednak dość czasochłonna. Najważniejsze jest ciasto. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę najlepiej piec na kamieniu w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 0) 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli(...)oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego z kartonika szczypta soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz

Bullio
Fasola w sosie pomidorowym 175

Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber

Codziennik Kuchenny
Szybki obiad: Lasagne wegetariańska z dynią i szpinakiem 358

Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy(...)delikatnie margaryną. Układamy warstwę suchego makaronu (nie gotujemy go wcześniej), na makaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze ma pozostać farsz, który oprócz sera oprószamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami 120

Pomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli(...)ciepłej wody 50 ml passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów)   0/5 czerwonej cebuli łyżka oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki passaty pomidorowej 100 g czerwonej soczewicy 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy

Mienta blog
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 176

smaczniejsze. Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca. Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie.  Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty  Składniki: na 2 placki średniej wielkości 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500(...)dodałam lubczyk ) Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. jeszcze raz mieszam y po czym  dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego

Gotuj Sam!
Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym 210

kostka rosołowa  koncentrat pomidorowy  śmietana  pieprz  cukier  W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową. Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym(...)mieszamy to. Taką miksture dodajemy do garnka powoli mieszając. Przyprawiamy pieprzem , jeśli ktoś lubi słodkawy sos prosze dodać pół łyżęczki cukru i razem wymieszać.  Znów odlewamy troche wywaru pomidorowego do kubeczka i tym razem mieszamy to ze śmietaną ( ok. 2 duże łyżki).  Dodajemy powolutku do garnka śmietane, mieszamy i wyłączamy sos. Tak przygotowanym sosem pomidorowym polewamy gołąbki

Klaudynkowa kuchnia
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 211

miał okazję ją zobaczyć a jeżeli nie to dzisiaj będzie ją miał. Paczka zawierała Ramę Smaż jak szef kuchni (której bądź co bądź używam od dawna) makaron cytrynowy, passatę pomidorową i opakowanie świeżo zmielonej bazylii. Moim zadaniem było przygotowanie z przesłanych produktów jakiegoś dania. Troszkę mi zeszło nad wymyśleniem dania (z braku czasu) ale dzisiaj się zaparłam(...)smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.  Krok 5 Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii.  Krok 6 Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.  Krok 7 Do wysokiego garna

Krakowskie smaki Ani
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem 278

porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po 7 minutach dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić kolejne(...)koncentratem pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy rurki makaronu, na które wylewamy resztę sosu. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Makron zapiekamy przez 30 minut przykryty folią aluminiową. Następnie ściągamy folię, posypujemy makaron parmezanem i wkładamy

Ania i Marcin gotują
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 171

mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki(...)kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez ok. 5 minut. Na tym etapie możemy opcjonalnie dodać sos orientalny słodki, ale nie jest to warunek konieczny. Dodajemy sos pomidorowy i jeśli jest wg nas zbyt gęsty, opcjonalnie 1/4 szklanki wody. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Zwiększamy

gutfut
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 152

makaronu.  Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów)  sól, pieprz(...)słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę. Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania