zupa pomidorowa - 17510 przepisów (strona:46/1168)

Moussaka bez mięsa 198

pomidorowy:W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody. Sos beszamelowyW garnku roztapiam masło do którego(...)gałkę muszkatołową, dosmaczam solą i pieprzem oraz wsypuję ser. Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana.  Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Magiczna kuchnia Darii
Pizza-kości na Halloween 136

wodyciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje.Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów,długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm.Każdy pas posmarować sosem pomidorowym,ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem.Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej(...)Cżółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia.Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem                                                    SMACZNEGO!źródło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z chlebków naan 154

podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący(...)indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie nas nagła ochota na pizzę.Składniki (na 4 pizze):4 chlebki naan4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej)1 cukinia, pokrojona w plastry1 czerwona cebula, pokrojona w piórka1 ząbek czosnku, starty120 g ulubionego sera żółtego, startego120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego1 łyżka świeżego tymianku, posiekanegoczarnuszkasuszona bazyliasól

Food Square
Domowe nachos 208

Domowe nachos...Idealnie chrupkie i złociste.Delikatnie pachnące kuminem.Podane z guacamole i salsą pomidorową.Posypane posiekaną papryczką chili i selerem naciowym.Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy domowy seans filmowy.Polecam! Składniki:100 g mąki kukurydzianej;100 g mąki pszennej;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu);1 łyżeczka ostrej papryki;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki kurkumy(...)Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi selera naciowego

Gospodyni Miejska
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 171

smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :)  Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ... Składniki: dowolne filety rybne  (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy(...)puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki przyprawa do ryb łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10% oliwa z oliwek sól, pieprz  odrobina bazylii odrobina cukru natki pietruszki 2 cebula Wykonanie: Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą

Walijskie Pichcenie
Pikantny ketchup z cukinii 133

pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: : Składniki: - 4 średniej wielkości obrane cukinie - 3 cebule - 1 szklanka cukru - 1/3 szklanki czerwonego octu winnego - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 500 g passaty pomidorowej(...)słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera. Dodajemy całe opakowanie passaty pomidorowej, ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA). Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza hawajska 98

Pizza hawajska to danie, które przyrządzam za każdym razem, gdy gościnnie nocuje u nas 8 letni Kevin.  Drożdzowy placek wysmarowany sosem pomidorowym a na wierzchu duże ilości szynki, ananasa oraz sera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu(...)świeżych drożdży - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru Do obłożenia pizzy: - kulka mozzarelli - 150 g szynki - puszka ananasa - 150 g sera żółtego Sos pomidorowy*: - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii * sos pomidorowy

W mojej holenderskiej kuchni
OSTRO- SŁODKO- KWAŚNY = Kurczak w Meksyku! /kurczak 303

ostro-słodko-kwaśnym. Moje ukochane połączenie smaków. Papryczka piri piri, co by o niej nie powiedzieć do łagodnych nie należy ;-). Świeży ananas, czosnek, cebulka, czarne oliwki i sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA! CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 udka z kurczaka - 7-8 papryczek piri piri - świeży ananas 1/2 - 1 cebula - 5 ząbków(...)około 10 sztuk WYKONANIE: 1. KURCZAK - kurczaka osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka - w naczyniu do zapiekania ułóż mięso polej olejem - piecz 45 minut w temp 200 stopni C 2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI - w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki - duś około 5-6 minut, - dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut - na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę ananasa

SMYKWKUCHNI
Lasagne z krakersami 181

schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.    2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego  passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy dwa duże(...)jest bardzo intensywna.  Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne:  sos beszamelowy krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy  krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy krakersy i całość kończymy sosem beszamelowym oraz serem Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy. Naszą

Mango Papaja
PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 139

Wami linkami: 1. Przepis na ciasto (moje ulubione, na bazie ciepłej wody gazowanej). Ciasto zrobiłam ciut grubsze niż zwykle.  2. Pomidorowe sosy do pizzy:  sos pomidorowy wersja 1  lub  sos pomidorowy wersja 2 . Podczas gotowania sosu polecam wrzucić do niego połamaną gałązkę z pomidorowego krzaczka. Zamknięte są w niej najlepsze pomidorowe aromaty

Przepisy Aleksandry
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 179

Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej(...)drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 171

którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne(...)które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów

Blondynka Gotuje
Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo 81

orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka. Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Pomidorowa, w której liczy się marchewka Włoska zupa pomidorowa jest delikatniejsza od naszej pomidorowej Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed(...)tylko mrożone liście, a nie szpinak rozdrobniony. W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać, że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak w tej zupie lepiej sprawdza się naciowy: ma delikatniejszy smak i jest tylko lekko wyczuwalny a poza tym ładniej wygląda w zupie. Jeśli wkroicie korzenny seler to nie przesadzajcie

Niedzielny kucharz
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 160

Sezon na pomidory trwa. Nadal możemy kupić je w przystępnej cenie, a dodatkowo na targowiskach czy w osiedlowych warzywniakach są pomidory typowo na przetwory

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania